Breaking News
Home » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Δραματική μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών.

Δραματική μείωση του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών.Εφτασε ο κομπος στο κτενι με την εμπορια των πορτοκαλιων

στη ευρυτερη περιοχη Μολαων ,τα βαλεντσια ξεκινησαν απο 10-12 λεπτα το κιλο και το μελλον ειναι αβεβαιο. Για το χαλι που εχουμε φτασει την ευθυνη την εχουμε και εμεις οι παραγωγοι που καθομαστε μονο για κουβεντα και <<φιλοσοφια>> στα καφενεια και δεν κανουμε κατι να οργανωθουμε. Η τιμη η φετινη ειναι η χαμολοτερη ολων των ετων, ολα ξεκινησαν απο το κοψιμο της επιδοτησης του χυμου που εχει τα αποτελεσματα που ζουμε τωρα. Η Δημοτικη Αρχη στηριζοντας τους παραγωγους του εκανε την ακολουθη ανακοινωση προς ολους τους ενδιαφερομενους φορεις:

Μολάοι, 16-03-2010

Αριθ. Πρωτ.: 1343

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤ. & ΤΡΟΦ.

Υπόψην κας Υπουργού

Αχαρνών 2 Τ.Κ. 101 76 – ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝ.:

1) Νομάρχη Λακωνίας

2) Βουλευτές Νομού

3) ΠΑΣΕΓΕΣ

4) Αγρ. Συν/μούς Δήμου Μολάων

5) Ομάδες παραγωγών εσπεριδοειδώνΚυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας μεταφέρουμε την απελπισία και τις φωνές απόγνωσης των εσπεριδοπαραγωγών της περιοχή μας, η οποία συμπίπτει με την απόγνωση και των άλλων παραγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας, της Αργολίδας, της Άρτας και πιστεύουμε όλης της χώρας.

Η αιτία είναι η πρωτοφανής κατάρρευση των τιμών των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα των πορτοκαλιών, που προκλήθηκε από την επιλογή του Υπ.Α.Α.Τ. για πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση.

Μια επιλογή που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και βλέπουμε ότι συνεχίζετε και σεις ως σημερινή ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να στηρίζετε αγνοώντας τις εισηγήσεις, τις προτάσεις, ακόμα και τις φωνές απόγνωσης των πραγματικών παραγωγών, ακούγοντας μόνον την εισήγηση του εκπροσώπου των αγροτών, δηλ. της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αλήθεια, σας έχει μεταφέρει κάποιος τις δραματικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής?

Έχετε ακούσει σε τι τιμή παραγωγού εμπορεύονται αυτή τη στιγμή τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια αλλά και τα Valencia στη Λακωνία?

Σας μετέφερε κανένας το γεγονός ότι οι παραγωγοί παρακαλάνε στην κυριολεξία τους εμπόρους αλλά και τους μεσάζοντες-φοροφυγάδες προκειμένου να διαθέσουν την παραγωγή τους έστω και σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές, για να μπορέσουν να εισπράξουν έστω και αυτά τα ψίχουλα και να μην πάνε φυλακή από τα χρέη πολλοί από αυτούς?

Έχετε γνώση (ακούστηκε ευρύτατα και πανελληνίως και στα μπλόκα των αγροτών πρόσφατα) το γεγονός ότι η σημερινή ΠΑΣΕΓΕΣ δεν αντιπροσωπεύει τον έλληνα αγρότη?

Πιστεύετε ακόμα και σήμερα, παρά το υπόμνημα της 4-8-2009 προς τον προηγούμενο Πρωθυπουργό αλλά και την ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. έξι φορέων της χώρας που αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής εσπεριδοειδών της Ελλάδας, παρά την συνάντηση μαζί σας πρόσφατα εκπροσώπων των φορέων αυτών, ότι η απόφαση για το Health check της ΚΑΠ και η πρόταση προς την Ε.Ε. για πλήρη αποδέσμευση αντιπροσωπεύει τους πραγματικούς εσπεριδοπαραγωγούς?

Έχετε εικόνα σχετικά με το ποιοί εισπράττουν την ενίσχυση για τη χυμοποίηση?

Γνωρίζετε ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν δοθεί ιστορικά δικαιώματα, καθώς οι παραγωγοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ και δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν, καθώς κατά την ιστορική περίοδο 2000-2006 αρκετοί ήταν ακόμα εκτός ομάδων παραγωγών αλλά και οι οργανωμένοι δεν γνώριζαν για τα μελλούμενα ώστε να κατοχυρώσουν δικαιώματα?

Αν όχι, αν συνεχίζετε να πιστεύετε ότι δεν συνεχίζετε –ενώ μπορείτε άμεσα να σταματήσετε- το έγκλημα της προηγούμενης ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ., σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς θα συνδέσετε και εσείς το όνομά σας με τη χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της εσπεριδοκαλλιέργειας στη χώρα μας, οδηγώντας με τις αποφάσεις σας πολλούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη και απαξίωση της καλλιέργειάς τους, αλλά και στον οικονομικό μαρασμό και την εξαθλίωση.

Σε συνδυασμό με τα άλλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, η εξαθλίωση και ο οικονομικός μαρασμός των αγροτών θα προκαλέσει χιονοστιβάδα οικονομικής κατάρρευσης στην επαρχία και πολύ σύντομα και στο «κλινόν άστυ».

Η ποθούμενη οικονομική σύγκλιση κα Υπουργέ θα πάει περίπατο γιατί το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά ότι χωρίς ανάπτυξη όχι μόνον δεν θα βγει ποτέ η χώρα από την κρίση, αλλά η κρίση αυτή θα βαθαίνει παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται.

Κυρία Υπουργέ,

Ίσως ακούγονται σκληρά, ίσως γραφικά, ίσως και υποτιμητικά αυτά που σας αναφέρω.

Όμως, ζώντας καθημερινά τον πόνο και την απόγνωση των ανθρώπων αυτών, βιώνοντας το καθημερινό τους άγχος για την επιβίωση –ναι, εκεί φτάσαμε!- νιώθω από τη θέση μου βαθύτατα υποχρεωμένος να σας μεταφέρω την πραγματικότητα και τις απόψεις τους, όσο σκληρά και αν φαίνονται αυτά.

Σας καλούμε:

α) για τις ενέργειές σας για την άμεση επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς του 40-60 ή ακόμα και του 100% συνδεδεμένου προϊόντος με την χυμοποίηση.

Β) Την οικονομική ενίσχυση των εσπεριδοπαραγωγών μέσω του μέτρου των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη φετινή χρονιά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

Μετά τιμής,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*