Breaking News
Home » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν

Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ε.Φ.Σ Γυναικών Πακιων με θέμα την προληπτική Ιατρική
Κατάθλιψη και παιδοψυχολογία,που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στο
χώρο του τέως Δημοτικού Σχολείου Πακιων. Δόθηκε η ευκαιρία για την αξιοποίηση του σχολικού κτηρίου,το οποίο Μέτα από πολλά χρόνια άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πολίτες.Αυτο ήταν το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αξιοποίησης και επαναλειτουργίας του σαν σχολείο για παιδιά με μαθησιακές ανάγκες
Ο Ιατρός Ιωάννης Σίδερης μίλησε για την προληπτική ιατρική,για την ανάγκη αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες για την επίτευξη μακροζωίας και καλύτερη ποιότητας ζωης.Αναφερθηκε συγκεκριμένα στη σημασία που έχει η διακοπή του καπνίσματος,η φυσική άσκηση η σωστή διατροφή και μο προληπτικός έλεγχος για την αποφυγή και έγκαιρη αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας που προσβάλουν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας όπως σακχαρώδη διαβήτη καρδιογγειοπαθειες,διάφορα είδη καρκίνων κ.λ.π.
Στην συνέχεια μίλησε η η ιατρός Αικατερίνη Παναγιωτοπούλου, μέλος της εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας με θέμα Κατάθλιψη, παιδοψυχολογία

Η κατάθλιψη, ως ψυχική διαταραχή, θεωρήται η μάστιγα του 21ου αιώνα.
1 στις 4 γυναικες και 1 στους 10 ανδρες, μπορει ν αναπτύξει κατάθλιψη κατα τη διάρκεια της ζωής του, ενώ μέχρι το 2020 θα είναι η 2η αιτία θανάτου και αναπηρίας ανα τον κόσμο.
Η συναισθηματική αυτή κατάσταση έντονης και επίμονης θλίψης, μπορεί να κυμαίνεται από ήπια εμμένουσα θλίψη ως εξαιρετική απελπισία,
¨Οταν έπιβάλλουμε μεγάλες αξιώσεις στα παιδιά μας τα εξαναγκάζουμε στην υιοθέτηση του Ψευδούς Εαυτού, ενός εαυτού δηλαδή που εκείνα νομίζουν πως θα εξασφαλίσει την αγάπη και αποδοχή των “σημαντικών άλλων¨ προς εκείνα και που λίγη σχέση έχει με τον αληθινό εαυτό τους. ‘Ενα τέτοιο παιδί που έχει αποποιηθεί τα πραγματικά του συναισθήματά και ζει τη ζωή του σύμφωνα με το “τι” οι σημαντικοί άλλοι περιμένουν απο αυτό έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει κατάθλιψη στην πορεία της ζωής του.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
1.Μεγάλη ελάττωση του ενδιαφέροντος για τα δρώμενα αλλά και τον Εαυτό.
2. Άγχος δυσφορία αίσθημα επικείμενου κινδύνου.
3.Δυσκολία / διαταραχές στον ύπνο.
4.Διαταραχές στην όρεξη για φαγητό- ανορεξία/υπερφαγικά επεισόδια
5.Απώλεια ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη.
6.Ιδέες ενοχής και αναξιότητας
7.Απώλεια ενεργητικότητας
8.Αδυναμία συγκέντρωσης, σκέψης, μνήμης
9.Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον
10.Αυτοκτονικός ιδεασμός.
11.Εμμένοντα σωματοποιημένα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι,γαστρεντερολογικά προβλήματα δερματικές / αναπνευστικές παθήσεις (ψυχοσωματικά προβλήματα).

Η αναζήτηση επιστημονικής βοήθειας είναι υψίστης σημασίας.
Η ομαδική ψυχοδυναμική αλλά και η απλή ατομική θεραπεία σε συμπεριφορικό πλαίσιο δίνουν λαμπρά αποτελέσματα.
Μέχρι τότε, οι παρακάτω συμπεριφορικές τεχνικές αυτοβοήθειας μπορούν να φανούν χρήσιμες:
Αναζήτηση εμπιστων ατόμων, συμμετοχή σε δραστηριότητες, αναβολή μεγαλεπίβολων στόχων, αποφυγή υπεργενικεύσεων, συγκέντρωση στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, αποποίηση αισθημάτων ενοχής, αναγνώριση και καταγραφη των εκάστοτε συναισθημάτων και ήπια σωματική άσκηση. Η επιτυχίας της εκδήλωσης ειναι μια παρακαταθήκη και για μελλοντικές παρόμοιες πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*