Breaking News
Home » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της Νεας ΚΑΠ 2015 – 2020

Παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της Νεας ΚΑΠ 2015 – 2020

tatoulis_peloponnisos_aftodioikisi

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Φίλε Γιώργο,
Κατά την ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ΚΑΠ 2015-2020 που κατατέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεχθήκαμε ευχάριστα το γεγονός ότι κομμάτι της επιδότησης θα δοθεί ως συνδεδεμένη σε ορισμένες καλλιέργειες μια εκ των οποίων και τα εσπεριδοειδή.
Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε οτι το ποσό των 12 εκατομμύριων ευρώ θα δίνεται στους παραγωγούς εσπεριδοειδών ανάλογα με τη παραγωγή που αυτοί θα παραδίδουν προς χυμοποίηση στις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής χυμών.
Η παραπάνω πρόταση ικανοποιεί χρόνιο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή εσπεριδοειδών και χυμών. Με τη σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται πρώτα από όλα ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς που πραγματικά καλλιεργούν και παραδίδουν ποσότητες προϊόντων για χυμοποίηση. Παράλληλα εξασφαλίζεται κατώτατη τιμή για τα εσπεριδοειδή που διατίθενται στην αγορά από τους παραγωγούς σε επίπεδο ικανοποιητικό γι ‘αυτούς, αλλά επίσης αποτελεί και μέσο για αποφυγή κερδοσκοπιών εις βάρος τους.
Ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το όφελος που αποκομίζουν και οι συνεταιρισμοί χυμοποίησης καθώς εξασφαλίζουν πρώτη ύλη προς πραγματοποίηση των εργασιών τους καθιστώντας τες βιώσιμες για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια.
Ενώ όμως έχει ικανοποιήσει σημαντικά όλους τους παραπάνω φορείς η συγκεκριμένη πρόταση, τις επόμενες ημέρες της κατάθεσής της, επίσημη και ανεπίσημη φημολογία από τις τάξεις του Υπουργείου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από την ΠΑΣΕΓΕΣ δημιουργούν αναστάτωση άνευ προηγουμένου σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Φημολογείται λοιπόν έντονα ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση δε θα είναι τελικά συνδεδεμένη με την παραγωγή αλλά με τα στρέμματα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται προς χυμοποίηση. Συζητιέται μάλιστα ότι στις 280.000 στρέμματα εσπεριδοειδών που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ προς χυμοποίηση θα δίνονται μόνο για τα 750 κιλά ανά στρέμμα συνδεδεμένη ενίσχυση ανεξάρτητα αν κάποιος σωστός παραγωγός συγκομίζει 4-5 τόνους ανά στρέμμα καλλιέργειας που είναι και το φυσιολογικό σε τέτοιου είδους φυτείες. Επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους εις βάρος όλων αυτών που χρόνια τώρα καλλιεργούν με δυσβάσταχτα έξοδα κρατώντας όρθιες και τις βιομηχανίες χυμών.

Ενώ λοιπόν η πρόταση του Υπουργείου μιλά για 12 εκατομμύρια ευρώ και ο μέσος όρος ποσότητας χυμοποίησης ανά έτος ανέρχεται σε 150.000 τόνους το πιο λογικό είναι να μοιράζονται τα χρήματα αυτά ανά κιλό χωρίς να ισχύει ανώτατο όριο τα 750 κιλά ανά στρέμμα που είναι η συγκομιδή ενός ακαλλιέργητου αγροτεμαχίου αλλά να τίθεται ανώτατο όριο αυτό της πραγματικής συγκομιδής που είναι οι 4-5 τόνοι. Με τον προτεινόμενο τρόπο αυτό κατανομής δικαιώνονται και επιβραβεύονται τελικά οι παραγωγοί που πραγματικά φροντίζουν τοις εκμεταλλεύσεις τους και πραγματικά είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από το βοήθημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Προκύπτουν τελικά τα διλλήματα: ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΥΜΩΝ; Η ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ; Η ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΥΜΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;
Οι ενεργοί αγρότες της Περιφέρειας μας είναι σε ετοιμότητα. Δεν δέχονται παραπάνω υποσχέσεις. Θέλουν τελικά έργα. Θέλουν τελικά να δικαιωθούν. Θέλουν τελικά να συνεχίσουν να καλλιεργούν για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δεν δέχονται σε καμία περίπτωση τα 50 ευρώ ως ανώτατο ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, θεωρώντας ότι το ευτελές αυτό ποσό αποτελεί μέσο κοροϊδίας και εξαγοράς ψήφων.

Με εκτίμηση,

Πέτρος Τατούλης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Δ.Τ. Παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της Νεας ΚΑΠ 2015 – 2020
Την ικανοποίησή του για την πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να δοθεί κομμάτι της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 ως συνδεδεμένη με ορισμένες καλλιέργειες, μία εκ των οποίων είναι τα εσπεριδοειδή, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Καρασμάνη επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσει και να αποτραπεί η θετική αυτή προοπτική.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρει ότι έγινε θετικά δεκτή η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ και ότι «με τον προτεινόμενο τρόπο αυτό κατανομής δικαιώνονται και επιβραβεύονται τελικά οι παραγωγοί που πραγματικά φροντίζουν τις εκμεταλλεύσεις τους και πραγματικά είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από το βοήθημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης ».
Ο κ. Τατούλης επέστησε επίσης την προσοχή του ΥΠΑΑΤ στη φημολογία που αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη και με την οποία «επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους εις βάρος όλων αυτών που χρόνια τώρα καλλιεργούν με δυσβάσταχτα έξοδα κρατώντας όρθιες και τις βιομηχανίες χυμών ».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη στήριξη των αγροτικών της προϊόντων και συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της Νέας ΚΑΠ και ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου, ώστε να μην απωλέσουν εισόδημα.
Ο κ. Τατούλης έθεσε τέλος τα εξής διλήμματα: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΥΜΩΝ; Η ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ; Η ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΥΜΩΝ; ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ; »και τονίζει ότι δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση δεκτά τα 50 ευρώ ως το ανώτατο ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*