Άμεση έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια χυμοποίησης ζητάνε οι παραγωγοί

Άμεση έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια χυμοποίησης ζητάνε οι παραγωγοί

κατάλογος
Οι παραγωγοί πορτοκαλιών ζητάνε από το ΥπΑΑΤ να δημοσιοποιήσει την εφαρμοστική απόφαση η οποία θα αναφέρει τις ποσότητες ανά στρέμμα που θα μπορούν να οδηγηθούν προς χυμοποίηση ώστε να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αν και έχουμε φτάσει στις 13 Ιανουαρίου 2015 ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Έτσι μέχρι αυτή την στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πως θα συστηθούν οι επιτροπές παραλαβής των ποσοτήτων και πως θα γίνει η σχετική διαδικασία παράδοσης των πορτοκαλιών από τους παραγωγούς στα εργοστάσια χυμοποίησης. Ακόμη ζητάνε από το ΥπΑΑΤ τη συνέχιση της δωρεάν διανομής με νέες ποσότητες πορτοκαλιών, από 1/1/2015, εξαιτίας της αναταραχής πού επικρατεί στις διεθνείς αγορές από το ρώσικο εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά που δημιουργεί πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής.

Ο κ. Φάνης Λάζαρης, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών (ΑΣΕΕ) Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία», μας δήλωσε ότι «ενώ σύμφωνα με την απόφαση της χώρας μας τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση έχουν μπει στη συνδεδεμένη ενίσχυση ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ που θα προβλέπει τις ποσότητες ανά στρέμμα που θα «μπαίνουν» στη συνδεδεμένη και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Σε συναντήσεις που είχαν οι συνεταιρισμοί με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητούσαμε οι ποσότητες που θα δικαιούνται οι παραγωγοί για να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση να ήταν 2.000 – 2.500 κιλά το στρέμμα. Αντίθετα το υπουργείο μιλά για 750 κιλά ανά στρέμμα συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτή την ποσότητα εμείς δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και πώς θα παραδίνουν τα πορτοκάλια τους. Η συγκομιδή των πορτοκαλιών έχει αρχίσει από αρχές Νοεμβρίου και εμείς «κρατάμε» με το ζόρι τα πορτοκάλια πάνω στα δέντρα για να μπορέσουμε να μπούμε στο σύστημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τις αρχές του 2015. Έχουμε φτάσει στις 13 Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει στο ΥπΑΑΤ τον τρόπο που θα γίνει η διαδικασία παράδοσης της παραγωγής στα εργοστάσια. Μιλάμε για μια εφαρμοστική απόφαση που δεν χρειάζεται κάποια ψηφοφορία στη Βουλή. Ακόμη ζητάμε τη συνέχιση της δωρεάν διανομής με νέες ποσότητες, από 1/1/2015, εξαιτίας της αναταραχής πού επικρατεί στις διεθνείς αγορές από το ρώσικο εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά».

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Κυριάκου, Γεωπόνος στην Οργάνωση Παραγωγών Νέας Αργολίδας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «ακόμη αναμένουμε την απόφαση του ΥπΑΑΤ για τις ποσότητες ανά στρέμμα που θα δικαιούται ο κάθε παραγωγός να οδηγήσει προς χυμοποίηση ώστε να εισπράξει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επίσης δεν γνωρίζουμε τη διαδικασία παράδοσης αν θα γίνει μέσω Ομάδων Παραγωγών ή μέσω μεμονωμένων παραγωγών αλλά ούτε και τις διαδικασίες ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι από 1 μέχρι 13 Ιανουαρίου 2015 οι παραδόσεις πορτοκαλιών προς χυμοποίηση να μην έχουν ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες με αποτέλεσμα να χάσουν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι παραγωγοί».

Σε επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους από την Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αργολίδας «Δαναός», μας ανέφεραν τα εξής: «Κατόπιν επικοινωνίας μας στο διάστημα αυτό με τους υπευθύνους του ΥΠΑΑΤ, είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι όλα έβαιναν καλώς και ότι άμεσα θα υπήρχε εγκύκλιος του ΥπΑΑΤ, πού θα αφορούσε την συνδεδεμένη ενίσχυση στην χυμοποίηση των πορτοκαλιών και τον τρόπο παράδοσής των στις βιομηχανίες χυμού. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα για τούς παραγωγούς της Αργολίδας πού ήδη βρίσκονται σε απόγνωση. Ήδη υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές ενώ μεγάλες καταστροφές υπήρξαν από τις κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *