ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΛΑΩΝ-ΠΑΚΙΩΝ



ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολαών –Πακίων προήλθε από την συνένωση των δυο Αγροτικών Συνεταιρισμών Μολάων και Πακίων , το Δεκέμβριο του 2003, και έχει έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Μολάων του νυν Δήμου Μονεμβασίας του Νομού Λακωνίας.

Ο πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός απαριθμεί 580 μέλη – παραγωγούς και η διάρκεια του είναι αορίστου χρόνου , σύμφωνα με το από το 2003 καταστατικό , που συντάχθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2810/2000.

Έδρα του Αγροτικού Συνεταιρισμού ορίζεται ο Δήμος Μονεμβασίας και η περιφέρεια ευθύνης του Συνεταιρισμού είναι η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από τα διοικητικά όρια της πρώην Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς , μέσα στα οποία βρίσκονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις των μελών του.



Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων ιδρύθηκε πρώτα με τη μορφή πιστωτικού Συνεταιρισμού το 1933 από 280 μέλη – παραγωγούς και το 1968 πρωτολειτούργησε το ελαιοτριβείο κλασσικού τύπου , σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 2.642 τμ. Το 1980 εγκατέστησε τη πρώτη φυγοκεντρική μονάδα έκθλιψης ελαιοκάρπου μετατρέποντας το με αυτό το τρόπο από κλασικό σε φυγοκεντρικό.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πακίων ιδρύθηκε το 1959 και ήταν ο δεύτερος Συνεταιρισμός σε όλη τη Λακωνία. Τα μέλη του ήταν όλοι αγρότες από το χωριό Πάκια της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς , που έχει ένα από τα μεγαλύτερα γεωγραφικά όρια του Νομού Λακωνίας. Το πρώτο ελαιουργικό μηχάνημα που εγκαταστάθηκε ήταν με ¨ τσαντίλια¨ της εταιρίας VERACHI , το οποίο αντικαταστάθηκε το 1978 με φυγοκεντρικό της ALFA LAVAL. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν ενενήντα (90) , και όταν συγχωνεύτηκε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων αριθμούσε διακόσια (200) μέλη.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της νέας μονάδας , που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση , στο νέο χώρο στη τοποθεσία «ΧΟΝΔΡΟΛΙΑ» του Δ.Δ Μολάων , αποτελούνται από του εξής χώρους.

• Τον κύριο χώρο του εργοστασίου επιφάνειας 540,00 τμ που είναι σιδηροκατασκευή πάνω σε βάση και με θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα . Η πλαγιοκάλυψη είναι από πάνελ μονωτικό 4cm.

• Εκτός του εργοστασίου υπάρχουν χώροι γραφείων και αναμονής επιφανείας 117 τμ.

• Χώρος δεξαμενών εμβαδού 462,00τμ που είναι από σιδηροκατασκευή με μονωτικό πάνελ και βιομηχανικό δάπεδο.

• Υπόστεγο μεταλλικής κατασκευής για τη συλλογή του ελαιοκάρπου 200,00τμ ανοικτό γύρω γύρω με βιομηχανικό δάπεδο.

• Προαύλιο χώρος ασφαλτωμένος με αρίθμηση για την αποθήκευση του ελαιοκάρπου σε ξύλινες παλέτες.

• Ο μηχανολογικός εξοπλισμός απαρτίζεται από δυο ελαιουργικά συγκροτήματα Χ.Ι.ΘΕΟΧΑΡΗΣ δυναμικότητας 2500 καρπός /ώρα και ένα ALFA LAVAL δυναμικότητας 5000 καρπός /ώρα.

• Ο αποθηκευτικός χώρος ελαιολάδου είναι χιλίων τόνων , εννέα (9) δεξαμενές 100 τόνων έκαστη και δυο (2) των 50 τόνων.

ΣΚΟΠΟΣ

νεταιρισμός αποσκοπεί με την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων μελών του στην οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους μέσω μιας συνιδιοκτήτης διοικούμενης επιχείρησης. Το ελαιοτριβείο γενικά είναι επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Δεν αγοράζει τον ελαιόκαρπο , που αποτελεί και την πρώτη ύλη του. Τον επεξεργάζεται και για αμοιβή κρατάει ποσοστό της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου (δικαίωμα) 7% μέλη – 9% μη μέλη. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων εμπορεύεται το ελαιόλαδο για λογαριασμό των μελών του, με μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη με τις ποσότητες που διαθέτει πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων είναι πιστοποιημένο με ISO 22000 , Π.Γ.Ε Λακωνίας , έκθλιψη και εμπορία βιολογικού ελαιολάδου , και διαθέτει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ( Σ.Ο.Δ). Η μέση παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε χίλιους πεντακόσιους τόνους (1.500 τ.) έξτρα παρθένου ελαιολάδου ,το οποίο πωλείται χύμα κυρίως στην αγορά της Ιταλίας.

ΤΗΛ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ: 2732022260

ΤΗΛ ΓΡΑΦΕΙΟΥ: 2732022455

FAX: 2732022498

T.K: 23052

Πηγη…http://www.molaoi-pakiacoop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *