Βοσκοτόπια, μείωση κόστους παραγωγής, εξωστρέφεια και επιδοτήσεις στην ατζέντα της νέας πολιτικής ηγεσίας του νέου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Βοσκοτόπια, μείωση κόστους παραγωγής, εξωστρέφεια και επιδοτήσεις στην ατζέντα της νέας πολιτικής ηγεσίας του νέου Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

allypourgoi

 

Στις 3:30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την νέα πολιτική ηγεσίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παραλαμβάνει από τους προκατόχους τους (Καρασμάνη – Κουκουλόπουλο). Στον 6ο όροφο της Αχαρνών, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, κατέφθασαν ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής. Οι προηγμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτό πρέπει να κάνουνε και εμείς».

Και πρόσθεσε: πρέπει να αναστήσουμε την αγροτική παραγωγή. Δεν ήρθαμε να κατεδαφίσουμε αλλά να δημιουργήσουμε και κυρίως να αλλάξουμε την πολιτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας θα τις αναφέρουμε σύντομα στη Βουλή. Πρώτος στόχος μας είναι να κάνουμε ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Θέλουμε να στήσουμε μια βιομηχανία αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής (αγροεφόδια και ενέργεια) κ.α.».

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του απερχόμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης που αναφέρθηκε στον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ. «Η αγροτική οικονομία με τη νέα ΚΑΠ θα έχει λιγότερη ανάγκη τις επιδοτήσεις», τόνισε. «Το νέο ΠΑΑ που καταθέσαμε στην ΕΕ θα έχει στόχο την εξωστρέφεια και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων», πρόσθεσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιλέξιμα βοσκοτόπια και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν χρήματα και θα συνεχιστούν οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, ανέφερε ότι θα καλυφθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Έχουμε καταθέσει τον φάκελο στην ΕΕ και είναι θέμα χρόνου και «πιέσεων» για να λάβουμε τα χρήματα», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν».

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι «η χώρα μας είτε θα προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση είτε θα γονατίσει στους δανειστές».Επίσης επισήμανε ότι οι αγροτικές ενισχύσεις παραδίνονται ακατάσχετες και αφορολόγητες. Πρόσθεσε ότι καμιά κρατική πολιτική υποβοήθησης του κόστους παραγωγής δεν μπορεί να φέρει τα θετικά αποτελέσματα που θα υπήρχαν αν οι αγρότες οργανώνονταν σε υγιείς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος τόνισε ότι «μέσα από την πολιτική μας θα διασφαλίσουμε το εισόδημα των ανθρώπων της υπαίθρου. Στόχος μας είναι επίσης να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων. Θα δώσουμε βάρος στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Στην πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια υπήρξαν αβλεψίες και προχειρότητες».

Μια ισορροπημένη ανάπτυξη μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε καμία δέσμευση στα καρτέλ που απομυζούν στους παραγωγούς. Επίσης θα πρέπει να μειώσουμε την γραφειοκρατία ώστε να βοηθήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των αγροτών», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης.

Τέλος, Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στην πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας σημειώνοντας: Με την διαχείρηση των σκουπιδιών θα μπορούσαμε να έχουμε κομπόστ που είναι τόσο χρήσιμο στην γεωργία μας».

πηγη…http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *