Δαβάκης: Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των ΠΣΕΑ 2011 στους Λάκωνες αγρότες. Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2015 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία !

Δαβάκης: Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των ΠΣΕΑ 2011 στους Λάκωνες αγρότες.  Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2015 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία !

DSC_0339

Με παρέμβαση του στη βουλή ο Λάκωνας βουλευτής Θανάσης Δαβάκης ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ για την πληρωμή των ΠΣΕΑ 2011 στους Λάκωνες παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων είχαν υποστεί σημαντικές ζημίες από τους παγετούς του Δεκεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011.
Στην απάντηση του ο Αν. Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Αποστόλου αναφέρει ότι οι ζημιές φυτικού κεφαλαίου εσπεριδοειδών και ελαιοκαλλιεργειών που προξενήθηκαν σε Λάκωνες παραγωγούς εκείνη την περίοδο από τους παγετούς, έχουν ενταχθεί στο ετήσιο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του 2011 και έχουν υποβληθεί περίπου 7500 δηλώσεις ζημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκτίμηση πότε ακριβώς θα γίνει η πληρωμή τους.
Ύστερα από την απάντηση του κ. Υπουργού, ο κ. Δαβάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Στην απάντηση του ο κ. Υπουργός δεν κάνει καμία αναφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ του 2011, τις οποίες τέσσερα χρόνια μετά δεν έχουν πληρωθεί οι Λάκωνες αγρότες. Ο αριθμός των δηλώσεων ζημίας που έχουν υποβληθεί ήταν ήδη σε εμάς γνωστός από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Λακωνίας όπως αντίστοιχα και η προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των κρατικών Ενισχύσεων του ΕΛΓΑ, η οποία ομολογουμένως είναι χρονοβόρα.
Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της Ερωτήσεως μου προς τον κ. Υπουργό, αναφορικά με την ενίσχυση με προσωπικό της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιθέτως αυτές τις μέρες κοινοποιήθηκαν οι απολύσεις τριών υπαλλήλων του ΕΛΓΑ Τρίπολης, οι οποίοι εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα, χωρίς καν να έχει βγει και η απόφαση του Εφετείου στο οποίο είχαν ήδη προσφύγει. Η επιπλέον ενίσχυση με γεωπόνους για την οποία κάνει λόγο ο κ. Υπουργός στην απάντηση του δεν υφίσταται, ενώ περιστασιακά μόνον τέσσερις υπάλληλοι της ΔΑΟΚ Λακωνίας, για τρείς μέρες της εβδομάδας, συνεπικουρούν την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΛΓΑ Τρίπολης στο δύσκολο έργο των εκτιμήσεων. Προσωπικό συνεπώς δεν υπάρχει, ενώ οι εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ Τρίπολης είναι ότι η διαδικασία για την πληρωμή των ΠΣΕΑ 2011 θα ολοκληρωθεί περί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2015 και αυτό εάν μέχρι τότε δεν έχουν γίνει και άλλες ζημιές από φυσικά φαινόμενα ! Το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί για την μελέτη των 7500 φακέλων ενώ δεν διευκρινίζεται επαρκώς από τον Υπουργό πότε και πόσοι από τους 150 συμβασιούχους που αναμένεται να προσληφθούν στον ΕΛΓΑ, θα τοποθετηθούν στην Τρίπολη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ 2011 καθώς και οι καταγραφές των ζημιών, τα πορίσματα και οι εξατομικεύσεις των ελέγχων του πρόσφατου παγετού που έπληξε την Λακωνία.
Καλώ τον Αν. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να ενισχύσει έστω και με «έκτακτο» προσωπικό την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΛΓΑ Τρίπολης, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της μελέτης των φακέλων ζημίας και να λάβουν επιτέλους οι δικαιούχοι τις αποζημιώσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *