Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Μολάων διαβεβαίωσε και πάλι ο Υπουργός Υγείας την Πατριανάκου

Δεν κλείνει το Νοσοκομείο Μολάων διαβεβαίωσε και πάλι ο Υπουργός Υγείας την ΠατριανάκουΔεν κλείνει το Νοσοκομείο Μολάων διαβεβαίωσε και πάλι ο Υπουργός Υγείας – Ενισχύονται με γιατρούς τα Νοσοκομεία της Λακωνίας – Μέτρα για τη στελέχωση του Ε.Σ.Υ.
            Στα αναλυτικά ερωτήματα και τις προτάσεις που έθεσε η Φεβρωνία Πατριανάκου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της στη Βουλή, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δομών υγείας στη Λακωνία, απάντησε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
            Η Λακωνία έχει χαρακτηριστικά παραμεθορίου περιοχής, υπογράμμισε η Βουλευτής. Ο λαός δημογραφικά γερνάει και για να δημιουργήσουμε αντίδοτο χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σύστημα υγείας.
Η Βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του Νοσοκομείου Μολάων, τονίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν κομματική γυμναστική σε βάρος των Λακώνων πολιτών και των εργαζομένων και ζήτησε και πάλι τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι το Νοσοκομείο Μολάων δεν πρόκειται να κλείσει ούτε να υποβαθμιστεί, αλλά αντιθέτως ότι και τα δύο Νοσοκομεία, αλλά και τα Κέντρα Υγείας του Νομού θα ενισχυθούν.
Περαιτέρω, ανέδειξε την έκκληση της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σπάρτης, που λόγω υποστελέχωσης, αδυνατούν να καλύψουν τα περιστατικά και αναφέρθηκε στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Νοεμβρίου 2013 η διοίκηση του Νοσοκομείου Σπάρτης στην 6ηΥ.Π.Ε., με το οποίο ζητά επιπρόσθετα ένα παθολόγο, ένα χειρουργό, έναν καρδιολόγο και έναν ακτινοδιαγνώστη. Επιπλέον, ανέδειξε το πολύ μεγάλο πρόβλημα της μη κάλυψης εφημεριών παιδιάτρου, με αποτέλεσμα τα έκτακτα παιδιατρικά περιστατικά να αποστέλλονται είτε στην Τρίπολη και στην Κόρινθο, είτε στην Αθήνα, ακόμα δε και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, ζήτησε να επιταχυνθεί η πλήρωση των θέσεων γιατρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης, στη λογική της εύρυθμης λειτουργίας των δύο Νοσοκομείων. Πρότεινε δε να δημιουργηθεί φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στη Λακωνία, ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Σπάρτης με όλη τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξοικονομηθούν πόροι. Επίσης πρότεινε, προκειμένου να ενισχυθεί το νοσηλευτικό προσωπικό στο Νομό, να πληρωθούν οι θέσεις των νοσηλευτών των Νοσοκομείων από όσους δίδασκαν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ νοσηλευτικές ειδικότητες και βρίσκονται σε κινητικότητα. Επιπλέον, ζήτησε από τον Υπουργό να επιβεβαιώσει τις φήμες σχετικά με την ένταξη στο ΕΚΑΒ των οδηγών ασθενοφόρων των Νοσοκομείων.
Η Φεβρωνία Πατριανάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κίνηση του Υπουργείου να μοριοδοτήσει τους γιατρούς, προκειμένου να επιλέγουν τα περιφερειακά ιατρεία και μάλιστα των απομακρυσμένων, άγονων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, έτσι ώστε να στελεχωθούν και τα περιφερειακά ιατρεία της Λακωνίας και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που είχε κατ’ επανάληψη θέσει στο παρελθόν με σειρά ερωτήσεών της στη Βουλή.
Η Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό ευρεία και εκτεταμένη σύσκεψη στη Λακωνία με την παρουσία του, ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα.
Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε και πάλι τη Φεβρωνία Πατριανάκου ότι το Νοσοκομείο Μολάων δεν κλείνει και ότι ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση στα πλάνα του Υπουργείου, όπως κάποιοι διέδιδαν στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στις εκατό προσλήψεις που πρόκειται να τελειώσουν στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έχει προκηρυχθεί και πληρωθεί η θέση για έναν χειρουργό Επιμελητή Β’ για το Νοσοκομείο Μολάων.
Εκκρεμούν πανελλαδικά 946 προσλήψεις μονίμων γιατρών, των οποίων η σχετική κρίση έχει ολοκληρωθεί από το 2010. Όπως τόνισε ο Υπουργός, μέχρι το τέλος του έτους θα προσληφθούν οι 400 και οι υπόλοιποι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Μεταξύ των προσλήψεων των μονίμων γιατρών που πρόκειται να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουν προβλεφθεί 2 θέσεις για το Νοσοκομείο Σπάρτης, ώστε να καλυφθούν οι 2 θέσεις των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σπάρτης.
Ένα μόλις μήνα μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, τα αγροτικά ιατρεία έχουν αρχίσει να γεμίζουν όχι μόνο στη Λακωνία αλλά γενικά στην Επικράτεια. Κατά τη θερινή περίοδο, θα έχουν γεμίσει όλα τα αγροτικά ιατρεία της χώρας επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας. Μόλις δε δημοσιευθεί και ο Νόμος για την κινητροδότησή τους, θα προκηρυχθούν και θέσεις επικουρικών γιατρών, ώστε να λυθούν τα προβλήματα.
Ο Υπουργός Υγείας για πρώτη φορά δημοσιοποίησε την πρόθεσή του οι οδηγοί ασθενοφόρων των νοσοκομείων να ενταχθούν μέσω του προγράμματος κινητικότητας, εντός 15 ημερών, στο ΕΚΑΒ. Ανακοίνωσε δε ότι για να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΣΥ, λόγω επικείμενων μαζικών συνταξιοδοτήσεων, προβλέπεται το μέτρο, μέσω της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για κάθε μία θέση που δεν θα κρίνεται αναγκαία, θα προκηρύσσεται αυτομάτως μία θέση για το Ε.Σ.Υ., δηλαδή στη Δευτεροβάθμια, ώστε με τον τρόπο αυτό να προστεθούν πολλές ακόμα προσλήψεις μέσα στο 2014. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη που ψηφίστηκε δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στις Υγειονομικές Περιφέρειες να προκηρύσσουν αυτόνομα τις θέσεις των γιατρών που χρειάζονται, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες γενικές προκηρύξεις.
Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε θετικός στην πρόσκληση της Βουλευτού για σύσκεψη στη Λακωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ένα προς ένα.

            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *