Διευκρινήσεις για τη φορολόγηση αγροτών δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων

Διευκρινήσεις για τη φορολόγηση αγροτών δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων

FOROS-AGROTWN
Εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου αναφέρει τον τρόπο που θα φορολογούνται οι αγρότες από την 1/1/2015 σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4172/2013. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων και την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά (με βάση τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία). Οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία, θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως τον χρόνο παραγραφής.

Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές, που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος οι ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εκτός των άλλων και τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά:

α) αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,

β) καλλιεργητικές δαπάνες,

γ) δαπάνες άρδευσης,

δ) δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,

ε) το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,

στ) των τόκων και τα έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση,

ζ) τις αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κλπ.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *