Διορθωτική κίνηση ΥΠΟΙΟ για την φορολόγηση της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος των αγροτών

Διορθωτική κίνηση ΥΠΟΙΟ για την φορολόγηση της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος των αγροτών

αρχείο λήψης
Πρόσθετα φορολογικά έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Η αύξηση αυτή, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται κατά κύριο λόγο να προέλθει από την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι το 2015 θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Η επιβάρυνση θα φανεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2015 και οφείλεται στις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος που αποκτούν οι φορολογούμενοι φέτος. Ειδικότερα όσον αφορά τους αγρότες, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει πως εφόσον το εισόδημα που έχει δηλώσει ο αγρότης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα και ως εκ τούτου φορολογείται με συντελεστή 26% αντί με συντελεστή 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα.

Με απλά λόγια εάν ένας αγρότης δεν συγκεντρώσει εισόδημα που θα ξεπερνά το τεκμαρτό του εισόδημα, θα φορολογηθεί με 26%, ενώ εάν καταγράψει και ζημιές θα κληθεί να πληρώσει και προκαταβολή φόρου.

Καθώς οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα τεθούν σε εφαρμογή το 2015 (για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι αγρότες εντός του 2014) για να μην προκύψουν υπέρογκες επιβαρύνσεις δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη η μερική αλλαγή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η τροποποίηση που θα εισαχθεί στη Βουλή εντός των επομένων ημερών θα προβλέπει πως όταν το τεκμαρτό εισόδημα των αγροτών υπερβαίνει το δηλωθέν εισόδημα ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 13%
πηγη…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=88952

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *