Δυναμικές κινητοποιήσεις τονίζει η Επιτροπή Αγροτών Πελοποννήσου

Δυναμικές κινητοποιήσεις τονίζει η Επιτροπή Αγροτών Πελοποννήσου

1964770_1409096089346796_1488050468_n
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα στην Τρίπολη 21-10-2015 συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας αγροτών Ελλάδος με κύριο θέμα τις καταιγιστικές εξελίξεις και την λαίλαπα στο αγροτικό εισόδημα .

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού κ Αποστόλου ύστερα από την τελευταία άκαρπη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μας απαγορεύει να έχουμε κάθε ελπίδα για επιβίωση σε εμάς και τις οικογένειες μας.

Δυστυχώς, η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι η κάθοδος σε δυναμικές κινητοποιήσεις

Καλούμε όλο τον αγροτικό κόσμο σε συστράτευση και επαγρύπνηση.

Οι βασικές μας αντιρρήσεις δεν είναι γιατί καλούμαστε να φορολογηθούμε κάτι που σαν κλάδος ποτέ δεν αρνηθήκαμε αλλά γιατί είναι ένα τελείως πρόχειρο νομοσχέδιο με αντικρουόμενες έννοιες και καμία συνοχή. Οι αγρότες ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ δεν είμαστε επιτηδευματίες( υδραυλικοί, δικηγόροι κλπ).

Παρακάτω είναι οι θέσεις μας :

Σε ότι αφορά το θέμα του Ορισμού του «κατά κύριο επάγγελμα» ΑΓΡΟΤΗ πιστεύουμε και σ αυτό όλοι μας συμφωνήσαμε ότι αυτός θα πρέπει να παραμείνει «ως έχει» . Έτσι δηλαδή όπως καθορίζεται μέχρι σήμερα από την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, λαμβάνοντας μέριμνα για τις περιπτώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί καταστροφές, ακαρπίες κλπ ).

Σε κάθε περίπτωση επίσης δεν δεχόμαστε τον όρο του «επιτηδευματία» ή του «ελεύθερου επαγγελματία».

Κάναμε ξεκάθαρο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η έννοια «αγρότης» είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της οικονομίας με όλες του τις ιδιαιτερότητες και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Για την ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των Αγροτών η θέση μας είναι σαφής . Παραμονή στον συντελεστή του 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, απλοποιώντας τις διαδικασίες τήρησης των βιβλίων εσόδων – εξόδων ,

συμπεριλαμβάνοντας στους συντελεστές του κόστους παραγωγής (εξόδων)

πέρα από τις χρηματικές δαπάνες (ξένα ημερομίσθια, λιπάσματα, γεωργ. Φάρμακα, κτηνοτροφικά Φάρμακα, καύσιμα ,ΔΕΗ επισκευές, τόκους )τις αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, και τα τεκμαρτά ημερομίσθια για την προσωπική εργασία του αγρότη καθώς και της οικογένειας του, με το ανάλογο νόμιμο αφορολόγητο (όπως στην περίπτωση των ημερομίσθιων εργατών) τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων, στοιχεία που εφαρμόζονται στην διεθνή αγροτική οικονομική και φορολογική πρακτική.

Δεν γίνεται αποδεκτή επίσης η άδικη φορολόγηση με τεκμήρια βιωσιμότητας στην περίπτωση που δεν υπάρχει εισόδημα στους αγρότες λόγω ζημιών ή καταστροφών ή όταν αυτό συμβαίνει να είναι μικρότερο των τεκμηρίων.

Κάναμε επίσης σαφές ότι κάθε μορφής ενίσχυσης ή αποζημίωσης δεν νοείται να υπόκειται σε φορολόγηση.

Σε ότι αφορά το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ των αγροτών προτείναμε την άμεση εξυγίανση του Ο.Γ.Α και την απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του (μέσα από μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη) ώστε άμεσα να λειτουργήσει σαν ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη – ασφαλισμένο.

Κάναμε επίσης ξεκάθαρο ότι η όποια γενικότερη σκέψη για επί πλέον επιβαρύνσεις, χωρίς ανάπτυξη και γενναίες μεταρρυθμίσεις ,σε έναν κλάδο ο οποίος αφ ενός χρειάζεται στήριξη και αφ ετέρου παραπαίει από τις δυσκολίες, θα είναι καταστροφική και για τον κλάδο και για την Εθνική Οικονομία .

Παρουσιάσαμε επίσης πολύ σύντομα το δικό μας «πλαίσιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και την Αγροτική μεταρρύθμιση» αλλά και τα «Προβλήματα» και παραθέσαμε στον Υπουργό όλες τις αδυναμίες της σημερινής κατάστασης στον κλάδο της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας και όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είτε από τις στρεβλώσεις του συστήματος , είτε από την γραφειοκρατία και διεκδικούμε άμεσα λύσεις για μια σειρά ζητημάτων όπως η επιβίωση στην περιφέρεια , η αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια στο 23% , μέτρα για το κόστος παραγωγής (εισροές- καύσιμα- ηλεκτρικό κλπ ), την ανυπαρξία χρηματοδότησης , την λεηλασία της παραγωγής, το ζήτημα των αγρεργατών, την κατάρρευση του κτηνοτροφικού τομέα, τις Ελληνοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, λαμβάνοντας υπ όψιν τις ιδιαιτερότητες στην παραγωγή, και μια σειρά από θέματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο. Ζητήθηκε από τον Υπουργό να συσταθεί μια εξειδικευμένη Ομάδα από τους αγρότες -κτηνοτρόφους –αλιείς, η οποία από την επομένη θα τα θέσει «επί τάπητος» και θα απαιτήσει την γρήγορη επίλυσή τους .

ΠΗΓΗ…http://krokeai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *