Ενεργοποίηση και οργάνωση των παραγωγών απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποκτήσει αξία η παραγωγή πορτοκαλιών, τονίζει ο βουλευτής Δημ. Κοδέλας

Ενεργοποίηση και οργάνωση των παραγωγών απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποκτήσει αξία η παραγωγή πορτοκαλιών, τονίζει ο βουλευτής Δημ. Κοδέλας

aportokalia
«Η υπογραφή σύμβασης μεταξύ μεταποιητών και εγκεκριμένων φορέων (Συνεταιρισμοί, Ομάδες, Οργανώσεις Παραγωγών) πριν από κάθε εμπορική περίοδο δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της εμπορικής τιμής», δηλώνει ο βουλευτής Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, μιλώντας για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια που οδηγούνται προς χυμοποίηση. Και προσθέτει: «Η ενεργοποίηση και η οργάνωση των παραγωγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να αποκτήσει αξία η παραγωγή και αξιοπρέπεια ο παραγωγός».

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια που οδηγούνται προς χυμοποίηση τονίζει τα εξής:

«Αμέσως μετά τις εκλογές αντιμετωπίσαμε την εκκρεμότητα της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα πορτοκάλια που οδηγούνται προς χυμοποίηση, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από το 2014 ώστε να εφαρμοστεί από 1/1/2015!
Υπό την επιτακτική ανάγκη της άμεσης έκδοσης της Απόφασης και με δεδομένο το σχεδιασμό που είχε προηγηθεί συζητήσαμε τις αδυναμίες της Υ.Α. και έγιναν κάποιες βελτιώσεις.

Η φετινή χρονιά, ως πρώτη χρονιά εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος σύνδεσης της ενίσχυσης με τα προς χυμοποίηση πορτοκάλια, έχει ούτως ή άλλως και πιλοτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου είναι χρήσιμο να εντοπισθούν οι αδυναμίες και να γίνουν αντίστοιχες προτάσεις βελτίωσης. Γνώμονας των όποιων επιλογών μας είναι:

Η μέγιστη διαφάνεια και η αποφυγή της επανάληψης των παθογενειών του παρελθόντος.
Η στήριξη της παραγωγής, η δίκαιη ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και η εξυγίανση του αγροτικού εμπορίου.
Η στήριξη της μεταποίησης εγχώριας πρώτης ύλης.

Οφείλω να επαναλάβω ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση αποτελεί ενίσχυση προς τους παραγωγούς και όχι άλλοθι για να μειώνεται η εμπορική τιμή των προς χυμοποίηση πορτοκαλιών, πρακτική που αναιρεί τον σκοπό της και υπονομεύει τη συνέχισή της».

Ο βουλευτής Αργολίδας υπενθυμίζει ότι η εν λόγω απόφαση συνοπτικά προβλέπει ότι:
– Δικαιούχοι για το 2015 είναι οι παραγωγοί που θα παραδώσουν προς χυμοποίηση από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2015, τουλάχιστον 700 κιλά/στρέμμα πορτοκαλιών για το σύνολο των στρεμμάτων που δηλώνουν.
– Οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω εγκεκριμένων φορέων που μπορούν να είναι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Όσοι παραγωγοί δεν είναι μέλη τέτοιων φορέων μπορούν να παραδίδουν σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι.
– Οι παραγωγοί που επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα κατά την κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.
– Το κατώτατο ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα θα ξεπεράσει τα 32 ευρώ. Το οριστικό ποσό θα εξαρτηθεί από το σύνολο των στρεμμάτων που τελικά θα ενταχθούν σε αυτήν.
Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *