Ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας

Ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας

 

foto-siskepsi-esperidoeidi.1JPG

 

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών Νομού Λακωνίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο ΥπΑΑΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, οι βουλευτές της ΝΔ στη Λακωνία κ. Αθανάσιος Δαβάκης και κα Φεβρωνία Πατριανάκου κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των παραγωγών εσπεριδοειδών.
Στη συνάντηση οι τοπικοί βουλευτές, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης  και οι αγρότες εξέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας που έπληξαν τις καλλιέργειες και ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι αγρότες αναφέρθηκαν στις χαμηλές τιμές πώλησης της σοδειάς τους και έκαναν λόγο για αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ζήτησαν επίσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ την ένταξη των εσπεριδοειδών στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης που, όπως είπαν, θα εξισορροπήσει τη σημερινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της απώλειας του εισοδήματός τους.

Ποιο συγκεκριμένα,  με επιστολή που συνυπογράφηκε  από όλους τους παρευρισκόμενους και  επιδόθηκε  στον κ. Υπουργό ζητήθηκαν  τα παρακάτω:

1) Να ξεκινήσει άμεσα η ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων Ήσσονος σημασίας (de minimis) με τεκμηρίωση του αιτήματος στην Ε.Ε. για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.  Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας καταβάλλονται από τα κράτη- μέλη με την έγκριση της Ε.Ε. σε περιπτώσεις που υπάρχουν απρόβλεπτες μεταβολές που θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όπως συμβαίνει σήμερα με την βιωσιμότητα της  εσπεριδοκαλλιέργειας στην Λακωνία.

2) Το ύψος των ενισχύσεων de minimis  πρέπει να φτάνει τα 200 ευρώ ανά στρέμμα .

3) Ζητάμε για την επόμενη τριετία 2015,2016 και 2017 το ανώτατο σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στις επιχειρήσεις του τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων να αυξηθεί από 75.382.500 ευρώ σε 120.000.000 για την διαχείριση κρίσεων στην πρωτογενή παραγωγή.

4) Να εκπονηθεί επιτέλους μια Εθνική Στρατηγική για τα εσπεριδοειδή. Τα αποσπασματικά μέτρα, οι αυτοσχεδιασμοί και η απλή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών οδήγησαν στο περιθώριο τον τομέα.

5) Στα πλαίσια της υπό διαμόρφωση νέας ΚΑΠ 2014-2020  να υιοθετηθεί από την χώρα η “σύνδεση” της οικονομικής ενίσχυσης με την χυμοποίηση. Η “συνδεδεμένη ενίσχυση” προβλέπεται από τον κανονισμό που έχει συντάξει η Επιτροπή για την νέα ΚΑΠ( άρθρα 52-53) σε ποσοστό μέχρι 8% επί του συνολικού ύψους της οικονομικής ενίσχυσης  του κράτους μέλους, ανά έτος ποσοστό που για την Ελλάδα φτάνει το 13%, είναι δε δικαίωμα του κράτους –μέλους να το ασκήσει η όχι. Θα πρέπει η Ελλάδα μέχρι την 1η Αύγουστου 2014 να αποφασίσει εάν υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα από το 2015-2020,δηλ εάν θα υιοθετήσει την εφαρμογή “συνδεδεμένης” οικονομικής ενίσχυσης στην χυμοποίηση με πολλαπλά οφέλη σε όλο τον τομέα των εσπεριδοειδών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης των εσπεριδοειδών στο  καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης τόνισε ότι στο ΥπΑΑΤ έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική συμφωνία για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα εξεταστεί και το θέμα της ένταξης του πορτοκαλιού στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Τέλος  ο κ. Κουκουλόπουλος δεσμεύτηκε ότι όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν εκτενώς σε επίσκεψή του που θα πραγματοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Λακωνία.

 

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *