Ζημιές σε πολλές περιοχές στα πορτοκάλια, αναδρομική ισχύ της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητάνε οι παραγωγοί από το ΥπΑΑΤ

Ζημιές σε πολλές περιοχές στα πορτοκάλια, αναδρομική ισχύ της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητάνε οι παραγωγοί από το ΥπΑΑΤ

aportokalia1
Ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή πορτοκαλιών προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές. Πολλά από τα πορτοκάλια που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία οδηγούνται προς χυμοποίηση αν και οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο μεταξύ στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών εσπεριδοειδών με το νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, του ζήτησαν να υπογράψει «άμεσα» την απόφαση για την συνδεδεμένη ενίσχυση των πορτοκαλιών που θα οδηγούνται προς χυμοποίηση. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να υπογράψει την απόφαση, ενώ οι παραγωγοί ζητάνε να έχει αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015). Επίσης ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι στην όλη διαδικασία θα εμπλέκονται οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί.

Στη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ οι εκπρόσωποι των παραγωγών επεσήμαναν τη διαφωνία τους με το «όριο» των 700 κιλών/στρέμμα, που θα δικαιούνται οι παραγωγοί για να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και ο Υφυπουργός απάντησε ότι θα μελετήσει το θέμα. Επίσης κάποιες Ομάδες ζήτησαν η εμπορική περίοδος να ξεκινά κάθε έτος από την 1η Νοεμβρίου και να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο μήνας Οκτώβριος να είναι «κενός», ώστε εκείνη την περίοδο να δίνουν τα στοιχεία οι Συνεταιρισμοί και να κάνει ελέγχους για την πληρωμή της συνδεδεμένης ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ζημιές είχαμε στα ομφαλοφόρα λόγω του παγετού στις αρχές Ιανουαρίου και των έντονων βροχοπτώσεων, ωστόσο αρκετές ποσότητες κατάφεραν να οδηγηθούν στις αγορές. Οι εξαγωγές φέτος πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια εξαγωγής κυμαίνονται στα 15 λεπτά το κιλό στα Μέρλιν και στα 20 λεπτά το κιλό για τις Ναβελίνες. Οι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι λίγο υψηλότερες. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να παραδίνουν τα πορτοκάλια που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία στη χυμοποίηση αλλά οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

«Σημαντικές ζημιές είχαμε στα πορτοκάλια στην περιοχή από τον παγετό και τις ανεμοθύελλες», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας. «Είχαμε παγετό στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια ήρθαν οι ανεμοθύελλες και μεγάλωσαν το πρόβλημα. Έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ οι αναγγελίες ζημιών και μας ενημέρωσαν ότι το ερχόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εξατομίκευση των ζημιών. Ένα τμήμα από αυτή την παραγωγή οδηγείται προς τη χυμοποίηση αλλά οι σημερινές τιμές των 5 λεπτών το κιλό δεν δίνουν κάποιο ανεκτό εισόδημα στον παραγωγό. Αυτή την εποχή τα πορτοκάλια που δεν έχουν πρόβλημα και οδηγούνται στην αγορά (ποικιλίας Νάβελ) έχουν τιμή παραγωγού στα 14 – 18 λεπτά το κιλό, με μια ανοδική τάση για όσα είναι καλής ποιότητας. Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές (κατά 1 – 2 λεπτά) αλλά ακόμη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Σημαντικές ευθύνες για τα προβλήματα στην αγορά έχει η πρώην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, που θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τον εφαρμοστικό κανονισμό για τη συνδεδεμένη ενίσχυση πολύ πριν την 1η Ιανουαρίου του 2015. Σε συνάντηση, που είχαμε οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών Άρτας, Λακωνίας και Αργολίδας, με τον νέο Υφυπουργό κ. Σγουρίδη, δεσμεύτηκε ότι θα την υπογράψει εντός των επόμενων ημερών».

«Σχεδόν στο σύνολό της έχει πληγεί η παραγωγή πορτοκαλιών στην περιοχή μας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας – Φιλλιπιάδας, κ. Νίκος Γκίζας. «Μετά τον παγετό που είχαμε στις αρχές του Ιανουαρίου, οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσεις τις εκτιμήσεις ζημιών. Περιμένουμε επίσης να ορισθεί από την κυβέρνηση πλημμυροπαθής η ευρύτερη περιοχή για να μπορέσουν και οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις τους».

Για την κατάσταση στην Κρήτη ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, Γεν. Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και Παραγωγός εσπεριδοειδών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι χιονοπτώσεις και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη, έπληξαν την παραγωγή πορτοκαλιών. Στις αρχές Μαρτίου προβλέπω να υπάρχει μικρή παραγωγή πορτοκαλιών στο νησί. Η εμφάνιση εκείνη την εποχή των όψιμων πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late, που έτσι και αλλιώς είναι μικρή η παραγωγή τους, αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν υψηλές τιμές παραγωγού (εκτιμώ γύρω στα 40 λεπτά το κιλό)».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για τη σύσκεψη που έγινε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια αναφέρει τα εξής:

Σύσκεψη με θέμα τη χορήγηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, από την 1η Ιανουαρίου 2015, στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, Βουλευτών των Νομών Άρτας, Αργολίδας και Λακωνίας και εκπροσώπων Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τους παραγωγούς, ότι θα εκδοθεί άμεσα η Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους επιλεξιμότητας, τους φορείς, μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνται οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις υποχρεώσεις των παραγωγών, των φορέων και των εγκεκριμένων μεταποιητικών βιομηχανιών, καθώς και τη διενέργεια των ελέγχων. Όσον αφορά τις υφιστάμενες Ομάδες Παραγωγών, ανέφερε ότι θα ενδυναμωθεί ο ρόλος τους και θα βελτιωθεί η λειτουργία τους. Τόνισε δε, ότι θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις, για την ομαλή εφαρμογή του καθεστώτος, κατά το πρώτο έτος υλοποίησης.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός, «στόχος μας είναι η στήριξη της παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών, τόσο του χυμού, όσο και του νωπού προϊόντος και η σταθεροποίηση της αγοράς».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *