ηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, τι αλλαγές περιλαμβάνει για τους αγρότες

ηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, τι αλλαγές περιλαμβάνει για τους αγρότες

Ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής (22/5/2016) το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απόντες βουλευτές (Άδωνις Γεωργιάδης της Ν.Δ. και ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταμιού). Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την τροπολογία για τον «κόφτη». Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται: αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για να λάβει κάποιος την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για να κερδίσει την έκπτωση φόρου, αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου, αύξηση συντελεστή ΦΠΑ (από 23 σε 24%) και αύξηση στα τέλη ταξινόμησης αγροτικών αυτοκινήτων και ΕΦΚ καυσίμων.

Τι ψηφίστηκε για τους αγρότες

  • Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, αυτός που έχει εισοδήματα από την αγροτική απασχόληση κατά τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματός του (άρθρο 65 παρ. 1)
  • Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 και μετά μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άρθρο 44 παρ. 3)
  • Εάν κάποιος έχει εισόδημα από ατομική επιχείρηση που εντάσσεται στον ΟΓΑ, αλλά και από γεωργική δραστηριότητα, τότε η έκπτωση φόρου (αφορoλόγητο) θα ισχύσει μόνο για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα. Εφόσον μαζί με τα παραπάνω εισοδήματα αποκτάται εισόδημα και από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα περιλαμβάνει και αυτά τα εισοδήματα. (άρθρο 44 παρ. 3)
  • Αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα, καθώς και ο συμπληρωματικός συντελεστής για παραγωγική γη, που ανήκει σε ατομικές επιχειρήσεις και ορίζεται σε ένα τις χιλίοις ή 0,1% φόρος για τα αγροτεμάχια (άρθρο 50 παρ. 2)
  • Την εκκαθάριση της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. αναλαμβάνει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Από την 1η Ιουνίου, όπου ισχύει ΦΠΑ 23% (π.χ..γεωργικά εφόδια), ο συντελεστής αυξάνεται σε 24% (άρθρο 52 παρ. 1)
  • Αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης για όλα τα Ι.Χ., επαγγελματικά και αγροτικά. Όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο το τέλος ταξινόμησης για τα αγροτικά αυτοκίνητα διαμορφώνεται ως εξής:

– Για τα ανοικτά φορτηγά μέχρι και 3,5 τόνους ποσοστό 8% επί της λιανικής τιμής
– Για τα κλειστά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους ποσοστό 10% επί της λιανικής τιμής
– Αυτοκίνητα οχήματα με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους που διαθέτουν εκ κατασκευής χωριστό θάλαμο με δύο σειρές καθισμάτων για τον οδηγό, τον συνοδηγό και τους επιβάτες και χωριστό ανοικτό χώρο φόρτωση εμπορευμάτων ποσοστό 8% επί της λιανικής τιμής

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καυσίμων
Από την 1η Ιουνίου 2016, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Στο υγραέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο όπως αναρτήθηκε στο site της Βουλής

πηγη…http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *