Καθίζηση στις τιμές παραγωγού πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, με μείωση εγχώριας ζήτησης και υποτονικές εξαγωγές

Καθίζηση στις τιμές παραγωγού πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, με μείωση εγχώριας ζήτησης και υποτονικές εξαγωγές

 

Καθίζηση στις τιμές παραγωγού πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, με μείωση εγχώριας ζήτησης και υποτονικές εξαγωγές
Με μειωµένη ζήτηση και χαµηλές τιµές παραγωγού συνεχίζεται η φετινή εµπορική περίοδος στα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες εµπορικές χρονιές των τελευταίων 10 ετών. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 6-8 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών που παραμένουν απούλητες με αποτέλεσμα να πηγαίνουν προς χυμοποίηση σε εξευτελιστικές τιμές 4 λεπτά το κιλό. Λίγο καλύτερες τιμές έχουν τα πορτοκάλια που πάνε προς εξαγωγή, ωστόσο έχουμε και εκεί υποτονικούς ρυθμούς.
Η κατάσταση φέτος στα πορτοκάλια βαλέντσια είναι απογοητευτική, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρος Μπλέτας. «Η εγχώρια ζήτηση είναι πολύ μειωμένη με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού για εμπορία κυμαίνεται στα 6 λεπτά το κιλό, ενώ για χυμοποίηση στα 4 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε αύξηση της παραγωγής στη Σκάλα Λακωνίας. Επίσης είχαμε μεγάλη παραγωγή στις προηγούμενες ποικιλίες (Μέρλιν και Λάνε), με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι σήμερα σημαντικά αποθέματα στην εγχώρια αγορά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν σημαντικά οι εξαγωγές της ποικιλίας Βαλέντσια. Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τις προηγούμενες χρονιές εμείς ξεκινούσαμε τις εξαγωγές της ποικιλίας Βαλέντσια μέσα Μαρτίου, ενώ φέτος ξεκίνησαν μέσα Μαΐου. Ελπίζουμε ότι με την αύξηση των εξαγωγών να καταφέρουμε να αυξήσουμε την τιμή παραγωγού. Πέρσι η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 20 – 30 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Γεώργιος Παναγάκος, παραγωγός, διακινητής και μέλος της ΕΝΑ Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές για τους παραγωγούς φέτος κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει φέτος αύξηση της ποσότητας παραγωγής πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσιας αλλά είναι μειωμένη η ζήτηση στην εγχώρια αγορά και υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για εξαγωγές. Στα 4 λεπτά το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για χυμοποίηση και στα 8-10 λεπτά το κιλό για εμπορία στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές. Στην κεντρική Λαχαναγορά αυτή τη στιγμή τα πορτοκάλια Βαλέντσια πωλούνται στα 25-30 λεπτά το κιλό. Οι έμποροι αγοράζουν το προϊόν από τους παραγωγούς και στη συνέχεια έχουμε το κόστος των κοπτικών που φτάνει στα 3 λεπτά το κιλό. Μετά τα πορτοκάλια πάνε στην αποθήκη όπου μπαίνουν στα τελάρα, με κόστος 3 λεπτά. Έχουμε και την τυποποίηση με πλαστικό μιας χρήσης με κόστος 6 λεπτά. Στη συνέχεια έχουμε το κόστος μεταφοράς (πετρέλαιο και διόδια) που φτάνει στα 4 λεπτά/κιλό. Τέλος πληρώνουμε και την είσοδο της πύλης της Λαχαναγοράς που είναι το κόστος περίπου 1 λεπτό/κιλό
ΠΗΓΗ…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=86476

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *