Κουκουλόπουλος: “Πάρτυ στην ΠΑΣΕΓΕΣ”.. Καραμήχας: “Βγάλτε τα στοιχεία στον αέρα”

Κουκουλόπουλος: “Πάρτυ στην ΠΑΣΕΓΕΣ”.. Καραμήχας: “Βγάλτε τα στοιχεία στον αέρα”

images

Στοιχεία-φωτιά για τα «έργα και τις ημέρες» αγροτικών συνεταιρισμών κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος.
Σύμφωνα με τους πρώτους αριθμούς που γνωστοποιήθηκαν και προέρχονται από τις έρευνες που διεξήγαγαν -για τη δεκαετία 2001-2011- τόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας όσο και οι ειδικές επιτροπές που συστάθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτουν δαπάνες που δεν δικαιολογούνται να καλύπτονται από τους συνεταιρισμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσή που διάβασε το «καυτό» πόρισμα, μεταξύ άλλων προκύπτουν δαπάνες:
• 103.000 ευρώ που αφορούν την πιστωτική κάρτα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που την επίμαχη περίοδο ήταν ο σημερινός, επίσης, πρόεδρος της, κ. Τζανέτος Καραμίχας. Οι δαπάνες πληρώνονταν από τον οργανισμό.
• Δαπάνη 100.000 για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο πρόεδρος. Η κάλυψη της δαπάνης αφορούσε το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και την καθαρίστρια.
• Δαπάνες 68.000 ευρώ για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο επίσης δεν προβλεπόταν.
• Επίσης 46.000 ευρώ για δαπάνη κινητού τηλεφώνου για τον πρόεδρο και άλλες 30.000 ευρώ για τον γενικό διευθυντή.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος τόνισε: «Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «το επίμαχο περιεχόμενο των εγγράφων δεν πρέπει να γίνει φεϊγβολάν», σημειώνοντας πως «ένα αντίγραφο έχει κρατήσει ο ίδιος κλειδωμένο στο υπουργικό του γραφείο και άλλο ένα θα έχει η Βουλή σε ειδικό γραφείο, από το οποίο θα μπορούν να περνούν οι βουλευτές για να το μελετήσουν».
Αντίδραση
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία αργά χθες το βράδυ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, επειδή από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν προκαλούν αρνητικό κλίμα και αφήνουν ακόμη και τώρα σκιές για έκνομες πράξεις και κακοδιαχείριση στους πόρους που έχει εισπράξει η ΠΑΣΕΓΕΣ από την παρακράτηση του ΕΛΓΑ, ομόφωνα ζητά, αίροντας κάθε περιορισμό από προσωπικά δεδομένα, να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, έστω και αν γίνουν φεϊγβολάν (εννοώντας την αποστροφή του υπουργού)».
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το συνοδευτικό έγγραφο των πορισμάτων με τίτλο «Παρατηρήσεις των υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους», στο οποίο τονίζεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και η αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει ελλείψεις σχετικά με ζητήματα εποπτείας και ελέγχου του υπουργείου επί των εν λόγω οργανώσεων, δεδομένου ότι πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Tη δημοσιοποίηση των πορισμάτων ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ
Την πλήρη δημοσιοποίηση των πορισμάτων και των έξι ελέγχων που έχουν διενεργηθεί στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) ζητά, με ανακοίνωση του, το διοικητικό της συμβούλιο. «Αίροντας κάθε περιορισμό από προσωπικά δεδομένα, να δοθούν πλήρως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ελέγχων και οι λεπτομέρειές τους, έστω και αν γίνουν φέιγ βολάν», αναφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, παρέδωσε στη Βουλή τα πορίσματα των ελέγχων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Πρόκειται για τα πορίσματα των ελέγχων που ξεκίνησαν με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από καταγγελίες για μη ορθολογική διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΛΓΑ, την περίοδο από το 1994 έως το 2011 και έχουν διαβιβαστεί στον οικονομικό εισαγγελέα ο οποίος διέταξε τη διενέργεια έρευνας.
πηγη...http://www.report24.gr/koukoulopoulos-parti-stin-paseges-karamixas-vgalte-ta-stixia-ston-aera.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *