Μανταρίνια Ορτανίκ, καλύτερη πορεία από τις Κλημεντίνες

Μανταρίνια Ορτανίκ, καλύτερη πορεία από τις Κλημεντίνες

mandarini

 

 

Αυτή την εποχή βρισκόμαστε περίπου στο 50% της συγκομιδής μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ, με αυξημένες ρυθμούς εξαγωγών και ικανοποιητικές τιμές παραγωγού. Η περιοχή της Σκάλας Λακωνίας είναι το μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο αυτής της ποικιλίας μανταρινιών, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί πολλά δένδρα, τα οποία μπαίνοντας στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αυξήσουν τον συνολικό όγκο παραγωγής. Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η συγκομιδή μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης, οι μέσες τιμές κυμάνθηκαν στα 30 λεπτά το κιλό σε Άρτα, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ήταν σε Θεσπρωτία. Προβλήματα λόγω αυξημένων βροχοπτώσεων αλλά και του παγετού, που σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, αντιμετώπισαν οι παραγωγοί της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας είναι κυρίως η ποικιλία μανταρινιών Ορτανίκ. Η συγκομιδή ξεκίνησε με τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν στα 20 λεπτά το κιλό. Όμως στη συνέχεια έφτασαν στα 25 λεπτά και συνεχίζουν να έχουν ανοδική τάση. Εκτιμώ ότι μπορεί να φτάσουν και ακόμη και στα 30 λεπτά. Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες αλλά και στις νέες φυτεύσεις που έγιναν στην περιοχή. Τα μανταρίνια αυτής της ποικιλίας πηγαίνουν κυρίως προς εξαγωγή (99% της παραγωγής). Η παραγωγή δεν έχει προβλήματα και οι εξαγωγές έχουν μέχρι στιγμής καλούς ρυθμούς.
Όσον αφορά τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης υπήρξε απώλεια στην παραγωγή (σε ποσοστό μέχρι και 20%) λόγω του παγετού και της υγρασίας από τις αυξημένες βροχοπτώσεις. Πάντως οι ζημιές στις Κλημεντίνες είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή των Ορτανίκ».

Για την κατάσταση στα Χανιά, ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδή και παραγωγός μας εξηγεί: «στο μανταρίνι αυτήν την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των Νόβα και τώρα συγκομίζουμε την ποικιλία Ανκόρ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα συγκομίζεται η ποικιλία Ορτανίκ. Φέτος υπήρξε πρόβλημα στην παραγωγή από την έντονη καρπόπτωση λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (παγετός και αυξημένες βροχοπτώσεις). Οι τιμές παραγωγού στα Νόβα κυμάνθηκαν στα 40 – 50 λεπτά το κιλό, ενώ για τα Ανκόρ, που η παραγωγή είναι μικρή, οι τιμές για τα καλής ποιότητας φτάνουν στα 80 λεπτά το κιλό».

Κάνοντας απολογισμό της φετινής παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης ο κ. Γιάννης Δημάκης, διευθυντής της ΕΑΣ Αργολίδας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος οι Κλημεντίνες πήγαν πολύ καλά και έφτασαν μέχρι και στα 35 λεπτά το κιλό. Όμως στη συνέχεια είχαμε τον παγετό στις αρχές Ιανουαρίου και τις ανεμοθύελλες, με αποτέλεσμα όσοι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να συγκομίσουν τα μανταρίνια τους να υπάρξει πρόβλημα. Τώρα αναμένουμε από τον ΕΛΓΑ να κάνει τις εκτιμήσεις των ζημιών».

Για την πορεία της φετινής χρονιάς στις Κλημεντίνες στην περιοχή της Άρτας, μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας που ανέφερε ότι «οι τιμές παραγωγού για τα μέλη του συνεταιρισμού μας ήταν στα 28 – 31 λεπτά το κιλό».

Ο παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κιτσιλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για τις Κλημεντίνες στην περιοχή μας ξεκίνησαν από χαμηλά επίπεδα (κατά μέσο όρο από 24 έως 26 λεπτά το κιλό). Στη συνέχεια όμως ακολούθησαν μια αυξητική πορεία και έφτασαν στα 28 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί στην περιοχή μας ολοκλήρωσαν τη συγκομιδή πριν τον παγετό και δεν είχαν ζημιές».

Αναφερόμενος στις εξαγωγές μανταρινιών ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas σημειώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «υπήρξαν ζημιές της παραγωγής στην Πελοπόννησο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πάντως μέχρι στιγμής οι εξαγωγές έχουν καλούς ρυθμούς. Όμως επειδή γίνεται εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ατυποποίητων μανταρινιών από το χωράφι, δεν μπορούμε να κερδίσουμε στις διεθνείς αγορές την προστιθέμενη στο προϊόν. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί οργανωμένα από την πολιτεία».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *