Με καλές τιμές, λόγω μειωμένης παραγωγής, συνεχίζεται η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια

Με καλές τιμές, λόγω μειωμένης παραγωγής, συνεχίζεται η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια
Wallpaper of Oranges. Take pleasure with these professionally retouched high quality image. Thank you for checking it out!

Wallpaper of Oranges. Take pleasure with these professionally retouched high quality image. Thank you for checking it out!

Με καλές τιμές παραγωγού, που κυμαίνονται στα 30 – 40 λεπτά το κιλό, συνεχίζεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει περίπου στο 60% της συγκομιδής. Τα υψηλά επίπεδα των τιμών οφείλονται στη μεγάλη μείωση της παραγωγής που υπάρχει φέτος, μετά μια χρονιά υπερπαραγωγής που είχαμε πέρσι. Αυτή την εποχή υπάρχει υψηλή ζήτηση από την εγχώρια αγορά. Μετά ένα καλό ξεκίνημα συνεχίζονται με υποτονικούς ρυθμούς οι εξαγωγές λόγω της μειωμένης παραγωγής. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξητική τάση των τιμών το ερχόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να κρατάνε το προϊόν τους για να κερδίσουν υψηλότερες τιμές. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για χυμοποίηση, στην οποία πηγαίνουν πορτοκάλια που είναι ακατάλληλα για νωπή κατανάλωση.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, «υπάρχει αρκετά μειωμένη παραγωγή φέτος. Εκτιμώ ότι οφείλεται στις πολλές υγρασίες λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και στα προβλήματα στην ανθοφορία. Η συνολική παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι. Μόνο στο δικό μας Συνεταιρισμό η μείωση κυμαίνεται στο 60 – 70%. Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς τις αγορές των βαλκανικών χωρών. Δεν επηρεαστήκαμε από το εμπάργκο, αφού οι ποσότητες που πηγαίνουν προς τη ρώσικη αγορά είναι πολύ μικρές (700 – 800 τόνους εξάγαμε πριν την επιβολή του εμπάργκο). Η μειωμένη παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών παραγωγού, οι οποίες να θυμίσουμε πέρσι είχαν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Φέτος αυτή την εποχή οι τιμές κυμαίνονται πάνω από 30 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις υψηλές τιμές δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την χυμοποίηση, αφού οι τιμές είναι πολύ κατώτερες από αυτές που δίνει το εμπόριο νωπών φρούτων».

Ο κ. Γεώργιος Παναγάκος, παραγωγός, διακινητής και μέλος της ΕΝΑ Λακωνίας, τονίζει τα εξής: «Φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή και μεγάλο ποσοστό των πορτοκαλιών είναι παγωμένα. Δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ποιοτικού πορτοκαλιού. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε αυξημένη ζήτηση από την εγχώρια αγορά αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει ισορροπήσει. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 40 λεπτά το κιλό (4-10 λεπτά το κιλό ήταν πέρσι). Για χυμοποίηση πηγαίνουν κυρίως από τα συσκευαστήρια τα πορτοκάλια που είναι ακατάλληλα για νωπή κατανάλωση. Αυτή την εποχή στην κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας υπάρχει πληθώρα θερινών φρούτων και δεν έχουν υψηλές τιμές τα πορτοκάλια, μεγάλος αριθμός παραγωγών πουλάνε εκτός συσκευαστηρίου σε πολύ χαμηλές τιμές. Λόγω υψηλής τιμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης εισαγόμενα πορτοκάλια. Ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει η πολιτεία είναι το συλλεκτικό και μεταφορικό κόστος. Οι έμποροι αγοράζουν το προϊόν από τους παραγωγούς και στη συνέχεια έχουμε το κόστος των κοπτικών που φτάνει στα 3 λεπτά το κιλό. Μετά τα πορτοκάλια πάνε στην αποθήκη όπου μπαίνουν στα τελάρα, με κόστος 3 λεπτά. Έχουμε και την τυποποίηση με πλαστικό μιας χρήσης με κόστος 6 λεπτά. Στη συνέχεια έχουμε το κόστος μεταφοράς (πετρέλαιο και διόδια) που φτάνει στα 4 λεπτά/κιλό. Τέλος πληρώνουμε και την είσοδο στην Λαχαναγορά που είναι το κόστος περίπου 1 λεπτό/κιλό».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *