ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Portokalia

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λακωνίας ανακοινώνεται νέα εμφάνιση του ιού της τριστέτσας στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Αυτή τη φορά σε αγροτεμάχιο στην Τοπική Κοινότητα Περιστερίου του Δήμου Ευρώτα.
Υπενθυμίζουμε ότι η ασθένεια για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στη Λακωνία το 2007 σε κτήμα στην περιοχή Αγίου Ανδρέα Βλαχιώτη του τότε Δήμου Έλους σε μανταρινιές ποικιλίας Clemenpons. Η τότε Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί με Απόφαση Νομάρχη, προέβη σε καταστροφή με καύση όλου του κτήματος.
Τον Ιούλιο του 2011 σε φυτώριο της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου εντοπίστηκε ο ιός σε φυτώριο σε δενδρύλλια Κλημεντίνης και η Υπηρεσία μας σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας προέβη σε καταστροφή με καύση όλης της φυτωριακής μονάδας.
Από το 2011 μέχρι σήμερα, στην εστιακή ζώνη που οριοθετήθηκε με την υπ’ αριθ.11335/10-8-2011Απόφαση Περιφερειάρχη, φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας για τρία συναπτά έτη διενήργησαν δειγματοληψίες, σε εφαρμογή του άρθρου 3 της ΚΥΑ με αριθ. 665/5-9-2006 (Β΄1416) « Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της τριστέτσας των εσπεριδοειδών» και του ΠΔ 365/2002 για την παραμονή μας ως Περιφερειακή Ενότητα στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 436/2011 της Επιτροπής, της 5ης Μαΐου 2011.
Δυστυχώς σε επίσημη δειγματοληψία σε αγροτεμάχιο ευρισκόμενο στην εστιακή ζώνη, σε απόσταση περίπου 400 μ. από το φυτώριο, διαπιστώθηκε προσβεβλημένο δένδρο πορτοκαλιάς ποικιλίας Navelina σε υποκείμενο νεραντζιάς.
Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή καταστροφής για τη λήψη επισήμων μέτρων στο αγροτεμάχιο και έχει γίνει νέα οριοθέτηση ζωνών βάσει της υπ’ αριθ. 17045/1-12-2014 Απόφασης Αντιπεριφερειάρχη.
Επισημαίνουμε ότι η εγκατάσταση νέων ή επανεμβολιαζομένων φυτειών εσπεριδοειδών χωρίς την ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, η αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους εγκυμονεί κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.
Στους παραβάτες επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52 (Α΄ 155).
Δειγματοληψίες διενεργούνται από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο . Είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις στα τηλ. 2731363332-329.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΑΔ. ΤΖΑΝΕΤΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *