Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων για τη συμπλήρωση των κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης των αγροτών

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων για τη συμπλήρωση των κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης των αγροτών

eforia

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, 26 Μαΐου. Σχετικά με την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων, επαναλαμβάνει ότι αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Δηλαδή ότι το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων που υπερβαίνει τα δώδεκα χιλιάδες ευρώ λαμβάνεται υπόψη κατά την διαδικασία προσδιορισμού του κέρδους από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που διενεργείται στο έντυπο Ε3 και κατόπιν μεταφέρεται στους κωδικούς του έντυπου Ε1.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο για την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα απαραίτητοι για τους παραγωγούς κωδικοί είναι οι εξής:

Kωδικοί 461-462
Μεταφέρεται το καθαρό εισόδημα από την άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας από το έντυπο E3 του οποίου η συμπλήρωση είναι απαραίτητη για το φορολογικό έτος 2014.

Κωδικοί 463-464
Αναγράφονται τα συνολικά καθαρά κέρδη από ατομική αγροτική δραστηριότητα στην αλλοδαπή

Κωδικού 465-466
Aφορά στη ζημία αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων (εμπορική – αγροτική) προκειμένου να εφαρμοστεί ο διαφορετικός φορολογικός συντελεστής ανάλογα με τη δραστηριότητα έχει εφαρμογή και στις διαδικασίες μεταφοράς τη ζημίας. Η ζημία από αγροτικό επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, εάν κάποιος αγρότης εμφανίζει ζημία αλλά φορολογείται βάσει τεκμηρίου για το τρέχον φορολογικό έτος, δεν δικαιούνται να μεταφέρει τη ζημία αυτή στα επόμενα φορολογικά έτη.

Κωδικοί 467-468
Αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων ετών που προέκυψαν από την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων

Κωδικοί 475-476
Ακαθάριστα έσοδα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας
Τα έσοδα γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται είτε από την πώληση των προϊόντων που παράγουν είτε από την εξαγωγή και ανεξάρτητα απ τον τόπο και τον τρόπο (λιανικώς ή χονδρικώς) προκειμένου να φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Οι παραπάνω παραγωγοί φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) και δεν έχουν υποστεί μεταποίηση. Στην έννοια της μεταποίησης δεν περιλαμβάνεται η απλή συσκευασία. Στην περίπτωση που ο παραγωγός πωλεί παράλληλα με τα δικά του και προϊόντα που έχει προμηθευτεί από άλλους παραγωγούς τότε θεωρείται ότι ασκείται παράλληλα επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα και για αυτά τα έσοδα εφαρμόζεται ο φορολογικός συντελεστής 26 ή 33% (παράγραφος 1 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013). Επίσης ο συντελεστής 13% δεν εφαρμόζεται για δραστηριότητες εκμετάλλευσης του εξοπλισμού των παραγωγών (π.χ. μίσθωση μηχανημάτων κ.α.) καθώς η διαδικασία αυτή θεωρείται παροχή προς τρίτους.

πηγη…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=92423

Διαβάστε ολόκληρο το έντυπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *