Οι νέες εισφορές του ΕΛΓΑ διχάζουν τους παραγωγούς, ενώ πολλοί ζητούν προαιρετικό το σύστημα ασφάλισης


Οι νέες εισφορές του ΕΛΓΑ διχάζουν τους παραγωγούς, ενώ πολλοί ζητούν προαιρετικό το σύστημα ασφάλισης

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από πλευράς παραγωγών και ΕΑΣ για το νέο σύστημα πληρωμών των εισφορών του ΕΛΓΑ. Στην έρευνα που έκανε ο ΑγροΤύπος, ακούστηκαν φωνές που καταγγέλλουν ότι ο Οργανισμός μετατράπηκε από «υποστηρικτής των αγροτών» σε «φοροεισπρακτικός μηχανισμός». Ακούστηκαν όμως και θετικές φωνές, που υποστηρίζουν ότι συμφωνούν με τη γενική φιλοσοφία για την «εξειδίκευση ανά καλλιέργεια για την καταβολή της εισφοράς».
Πολλοί συμφωνούν ότι το προηγούμενο σύστημα δεν ήταν αποτελεσματικό και οι εισφορές των αγροτών «δεν πήγαιναν στα ταμεία του ΕΛΓΑ». Τώρα όμως ζητάνε να είναι «προαιρετικό» το σύστημα αγροτικής ασφάλισης. Ακόμη φοβούνται ότι ο ΕΛΓΑ αν και θα εισπράττει τις εισφορές από τους παραγωγούς, δεν θα πληρώνει τελικά τις αποζημιώσεις. Γιατί ενώ ζητάει να πληρώνουν οι παραγωγοί δεν έχει ανακοινώσει τους Κανονισμούς για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (πως ασφαλίζεται το κάθε προϊόν). Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι «τις ασθένειες των ζώων τις βάζουν όπως τους συμφέρει», με στόχο να μην τους αποζημιώνουν.

Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου
Τα ίδια που έγιναν στην Κρήτη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ συνέβησαν και όταν ήρθε στην Κοζάνη. Εγώ την θέση της ΕΑΣ Αμυνταίου για τα νέα ασφάλιστρα την έχω εκφράσει εδώ και πολύ καιρό. Ο ΕΛΓΑ από υποστηρικτής των αγροτών με τον καινούριο νόμο μετατράπηκε σε φοροεισπρακτικός μηχανισμός καλλιεργειών. Είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο ο ασφαλιστικός μηχανισμός αγροτικής παραγωγής. Σήμερα που μιλάμε δεν έχουν ψηφιστεί οι κανονισμοί για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (πως ασφαλίζεται το κάθε προϊόν). Επίσης ο ίδιος ο νόμος αναφέρει ότι αν δεν βγουν αυτοί οι κανονισμοί δεν ισχύει. Στην ουσία λοιπόν ο νόμος αυτός αυτοκαταργείται.
Όσον αφορά την δήλωση καλλιέργειας και το ΟΣΔΕ αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι αγρότες δηλώνουν ότι θα πληρώσουν τις μετρητοίς αλλά δεν θα πληρώσει κανένας στην τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν θα είναι ασφαλισμένοι.

Σπύρος Τσικρίκας, Πρόεδρος ΕΑΣ Λάρισας
Πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο άμεσα. Τα ασφάλιστρα είναι υπέρογκα. Καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ αλλά και η ανταποδοτικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι στην ουσία ασφαλίζεται το αγροτεμάχιο και όχι η παραγωγή. Εάν ασφαλιζόταν έστω με το ίδιο σύστημα το ύψος της παραγωγής θα ίσχυε τουλάχιστον η ανταποδοτικότητα.
Όταν με αυτό τον νόμο μας παίρνει χρήματα, βάση της έκτασης και όχι βάση της παραγωγής και μάλιστα προκαταβολικά χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος της παραγωγής καταργείται αυτό που λέμε κράτος δικαίου.
Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας και του ΟΣΔΕ ξεκίνησαν εδώ και τρεις μέρες, αλλά έχουμε ένα διαρκή πόλεμο από κάποιους ανθρώπους που θέλουν να εφαρμόσουν το σύστημα «Δεν πληρώνω». Όλο αυτό το πρόβλημα προκύπτει από την εμμονή του υπουργείου να κάνει κοινωνική πολιτική με «ξένα κόλλυβα». Δηλαδή να κάνουμε δουλειά του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι δημόσιοι φορείς, δουλειά του υπουργείου και μας δίνουν το 30% των χρημάτων που μας έδιναν πέρσι. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η αμοιβή δεν καλύπτει το κόστος. Άγνωστο επίσης είναι πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και αν τελικά θα ολοκληρωθεί και αν θα πάρουν τα χρήματα οι παραγωγοί.

Νίκος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος Α.Σ. Ελαιώνας Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων
«Σε σχέση με αυτά που πληρώναμε βάση τιμολογίων οι νέες εισφορές στον ΕΛΓΑ για εμάς τους ελαιοπαραγωγούς είναι πιο συμφέρουσες. Με το προηγούμενο σύστημα εμείς δίναμε την εισφορά του ΕΛΓΑ σαν αγρότες, αλλά ο έμπορας που το κρατούσε δεν γνωρίζουμε αν το απόδιδε. Πάντως εμάς δεν μας ενοχλεί ο νέος τρόπος καταβολής της εισφοράς και μπορώ να πω ότι είναι και πιο οικονομικός. Το αρνητικό που υπάρχει στο νέο σύστημα καταβολής εισφορών είναι ότι όταν ο παραγωγός επιλέξει να πληρώνει την εισφορά του με παρακράτηση από την κοινοτική επιδότηση υπάρχει πολύ γραφειοκρατία. Θα μπορούσαν να μελετήσουν καλύτερα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Βέβαια ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο αγρότης πληρώνει την εισφορά του αλλά απαιτεί να τον αποζημιώνει και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές που θα υπάρξουν στην παραγωγή του».

Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος Α.Σ. Νηλέας
«Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι η εξειδίκευση ανά καλλιέργεια για την καταβολή της εισφοράς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή να γίνει εκτίμηση αναλογιστικού κινδύνου σε κάθε καλλιέργεια και μετά να βγαίνει το κόστος της εισφοράς. Ότι μπορεί να έχουν υπάρξει κάποιες υπερβολές στους συντελεστές κάποιων καλλιεργειών δεν το αμφισβητώ. Αλλά η βασική φιλοσοφία είναι θετική. Εκτιμώ ότι η καταβολή των εισφορών με βάση τα τιμολόγια πολλές φορές δεν αποδιδόταν. Ο κάθε παραγωγός πλήρωνε αυτό το 3%, αλλά ποτέ δεν έφτανε το ποσό αυτό στο ταμείο του ΕΛΓΑ. Αυτό γινόταν με ευθύνη του εμπόρου, γιατί πρέπει να πούμε ότι δεν λειτουργούν όλοι οι έμποροι ούτε όλες οι επιχειρήσεις με «σοβαρότητα». Το σύστημα αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι πιο αποτελεσματικό. Οι ελαιοκαλλιεργητές βγαίνουν ωφελημένοι από αυτή την αλλαγή.

Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εκπρόσωπος του Α.Σ. Άγιος Γεώργιος Σκάλας
«Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και καλλιέργειας προς τον ΕΛΓΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Υπάρχει όμως έντονος προβληματισμός από το «χαράτσι» που θα πρέπει να πληρώνουμε προς τον ΕΛΓΑ. Ειδικά στην περιοχή των Μολάων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί πήρανε τη μέση τιμή και τη μέση παραγωγή. Αλλά για την περιοχή μας έβαλαν διπλάσιες παραγωγές με αποτέλεσμα να πληρώνουμε διπλάσιες τιμές σε σχέση με αυτές που πληρώναμε πέρσι. Αυτό ισχύει και για τα πορτοκάλια και για τα μανταρίνια και για τις λεμονιές. Τα δέντρα μας δεν έχουν τέτοιες παραγωγές και έχουμε και τα τιμολόγια που μπορούμε να το αποδείξουμε. Δεν μπορεί να έχω ένα δέντρο που κάνει παραγωγή 40 κιλά και εμένα να με βάζει να πληρώσω για 80 κιλά. Αυτή η διαφορά είναι μεγάλη. Όταν αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα δεν θέλησαν να ακούσουν και τη δική μας γνώμη».

Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)
«Να το πάρουν πίσω αυτό το σύστημα. Καταγγέλλουμε και τον Ασφαλιστικό Κανονισμό και την Υποχρεωτική Εισφορά. Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτό το σύστημα και καλούμε τους κτηνοτρόφους να μην πληρώσουν αυτό το «χαράτσι». Η εισφορά είναι υπερβολικά υψηλή και ο Κανονισμός δεν θα πληρώνει αποζημιώσεις. Στην ουσία έχουν δημιουργήσει έναν εισπρακτικό μηχανισμό. Τον έφτιαξαν οι κτηνίατροι για να εισπράττει ο ΕΛΓΑ χρήματα. Τις ασθένειες τις βάζουν όπως τους συμφέρει για να μην μας αποζημιώνουν. Τον έκαναν μόνοι τους χωρίς να μας ρωτήσουν. Εμείς θέλουμε η εισφορά να γίνει «προαιρετική» για τους κτηνοτρόφους».

Νίκος Σκοπιανός, Πρόεδρος ΕΑΣ Ροδόπης
«Πέρασε ένα νομοθετικό διάταγμα το οποίο προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα «βαρύ». Ωστόσο, υπάρχει ένα οργανωμένο κίνημα από την ΠΑΣΥ του «Δεν πληρώνω». Πιστεύω ότι το προηγούμενο σύστημα έπρεπε να αλλάξει διότι υπήρχε μεγάλη φοροδιαφυγή. Επίσης κατά την γνώμη μου δεν πιστεύω ότι το νέο σύστημα διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με αυτά τα οποία πληρώναμε στο παρελθόν. Επιπλέον σου δίνεται το δικαίωμα να επιλέξεις και δυο τρεις τρόπους πληρωμής. Όσον αφορά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις δηλώσεις καλλιέργειας και το ΟΣΔΕ βρισκόμαστε στην αρχή. Προβλήματα υπάρχουν με την έννοια ότι όλοι προσπαθούμε να τιμολογήσουμε κάποιες εργασίες οι οποίες είναι εκτός του μνημονίου της συνεργασίας».
πηγη….http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *