Breaking News
Home » ΠΑΚΙΑ

ΠΑΚΙΑ

Ο οικισμός Πάκια βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κουρκούλα και έχει κτιστεί με ανατολικό προσανατολισμό και θέα προς τον κάμπο των Μολάων. Κατοικείται περίπου απο 380 κατοίκους και τα γεωγραφικά όρια του επεκτείνονται προς τη θάλασσα και περιλαμβάνουν τις παραλίες Μακρυγιαλός και Σκύλα και συνορέυουν δυτικά με το τοπικό διαμέρισμα Γλυκόβρυσης και ανατολικά με το τοπικό διαμέρισμα Ελιά.
Χωροταξικά εντάσσεται στην πόλη των Μολάων αφού έχουν κοινά όρια και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν υπάρχει χωριστή αναφορά σ’αυτόν από το 1500 οπότε πρωτοαναφέρεται η πόλη των Μολάων.ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο οικισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο επί τουρκοκρατίας οπότε κατοικείτο σχεδόν αποκλειστικά από Τούρκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά τα Ορλωφικά και ανάγκασαν τους Έλληνες κατοίκους να το εγκαταλείψουν.
Μετά την επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να φύγουν οπότε εγκαταστάθηκαν στα Πάκια Μανιάτες , οι οποίοι θέλησαν να κάνουν τον οικισμό κέντρο μαζί με το Φοινίκι, ώστε να καταλάβουν το Κάστρο της Μονεμβασιάς το οποίο εξουσίαζαν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Μετά τους Μανιάτες κατοίκησαν το χωριό και πρόσφυγες από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Κύριο χαρακτηριστικό από αρχιτεκτονικής άποψης είναι τα καλά κτισμένα πέτρινα σπίτια ,και πολλά από αυτά, βρίσκονται ερειπωμένα στην αρχική τους κατάσταση χωρίς να έχουν υποστεί μεταγενέστερες μεταβολές.
Ανάμεσα στα κτίσματα σώζονται κάποια από τα έξι ελαιοτριβεία που υπήρχαν στον οικισμό καθώς και πολλά από τα 12 με 13 αλώνια.
Σώζονται, επίσης, αρκετές ακόμη αψιδωτές πύλες (αυλόπορτες), στέρνες λαξευτές στο βράχο με ένα ιδιαίτερο σχήμα οι οποίες μάζευαν βρόχινο νερό από τις στέγες μέσω των επίσης χαρακτηριστικών υδρορροών ,καθώς και πολλοί φούρνοι ,ιδιαίτερης μορφολογίας.
Ακόμα σώζονται δύο γούρνες λαξευτές από κροκεάτη λίθο (πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν από την βυζαντινή εποχή)μία στην βρύση –πλυσταριά στο άνω μέρος του οικισμού και μία στην βρυσούλα έξω από το χωριό.
Αρκετοί είναι οι ναοί που υπάρχουν στα Πάκια από τον 12ο-13ο αιώνα όπως η Παναγίτσα, η Αγ.Βαρβάρα και ο Αγ.Νικόλαος στον οποίο υπάρχουν τοιχογραφίες με απεικόνιση παγκοσμίου μοναδικότητας.
Ακόμα υπάρχουν τα εξωκλήσια των Αγ.Αθανασίου.Αγ.Ευστρατίου και του προφήτη Ηλία.ΠΡΟΙΟΝΤΑΣτο χωριό καλλιεργούνται κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες ελαιώνων και εσπεριδοειδών και παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας όπως λάδι, πορτοκάλια, σύκα, κρασί.

Βάσος Κουτσογιαννόπουλος

                        (ένας εκλεκτός  Πακιώτης)                                           1929 – 2020 Γράφει ο Κώστας Πραχάλης                      Θέλω να αποχαιρετήσω το Βάσο όχι ως φίλος, όσο κι αν χρόνια τώρα με τίμησε με τη φιλία του, αλλά ως ομοχώριός του, ως Πακιώτης.Και το θέλω με την αντίληψη ότι μ’ αυτόν τον αποχαιρετισμό εκφράζω το κοινό αίσθημα ολόκληρου του χωριού, που πολύ το αγαπούσε.     Δε θα ... Read More »

Ευχαριστήριο Μήνυμα από το ”Το Πακιώτικο”

Ο Νίκος και η φωτεινή ευχαριστούν από καρδιάς τους Πακιώτες –φίλους και πελάτες του Καφενείου’’ Το Πακιώτικο’’ για την 16χρονη συνεχή στήριξή τους. Αποχαιρετούν στέλνοντας σε όλους, θερμές ευχές στον καθένα ξεχωριστά, και όλους μαζί πολλά !!!πολλά!!!   χρόνια πολλά ,χρόνια καλά κι  ευτυχισμένα. Read More »

Μνήμη στον Αντώνη Κουτσογιανόπουλο

Αφιέρωμα στον ηρωϊκό Πακιώτη  σαμποτέρ του Β΄ παγκοσμίου πολέμου Αντώνη  Κουτσογιαννόπουλο, που εκτελέστηκε στο νεκροταφείο της Κοκκινιάς στις  28 Νοεμβρίου 1942, σε ηλικία  21 ετών.   (ΤΟΠΙΚΗ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΠΑΚΙΩΝ)   Η εκτέλεση   Χαράματα, τον έστησαν  στον τοίχο του θανάτου. Τα μάτια να του δέσουνε , δε θέλει….«είναι δικά του !».   Θέλει να ιδεί  – λέει –  κει  μακριά, ... Read More »

Μνημόσυνο Ευεργετών Τ/Κ Πακίων

Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 και ώρα 9.30 π.μ στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Πακίων θα τελεσθεί το μνημόσυνο των αείμνηστων ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ Τ/Κ ΠΑΚΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Μ. ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Π. ΔΗΜΑΚΟΥ Τοπικό Συμβούλιο Πακίων Δήμου Μονεμβασίας Read More »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΩΤΙΚΟ

Το καφενείο ΄Το Πακιώτικο΄΄στα Πάκια Λακωνίας το Σάββατο 30 Μαΐου Ιουνίου 2015 ξεκινά και φέτος την καλοκαιρινή του λειτουργία στο υπαίθριο χώρο της πλατείας του χωριού μας διαμορφωμένο κατάλληλα για να απολαύστε τα καλύτερα και νοστιμότατα σουβλάκια με την γνωστή φιλική, χαμογελαστή ,Πακιώτικη εξυπηρέτηση. Σας περιμένουμε! Read More »

Πασχαλινό μήνυμα Τ.Κ. Πακίων

Αγαπητοί συγχωριανοί, Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, συμβολίζει διαχρονικά την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση και ισοδυναμεί με ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης.Ας είναι το φετινό ξέσπασμα, έκφραση δύναμης για προσωπική υπέρβαση και ισχυρής θέλησης να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους, στις παραδόσεις και στις αξίες μας, διεκδικώντας δυναμικά την πρόοδο του τόπου μας. Εύχομαι το ... Read More »

Ανακοίνωση εκμίσθωσης αγροκτήματος εμβαδού 120 στρεμμ. (περίπου) στη θέση «Πατήλα» του Δ. Μονεμβασιάς – Ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος «Θεοδώρου Μ. Κωστάκου»

Ο Δήμος Μονεμβασίας, ως διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος “Θεοδώρου Μ. Κωστάκου” ανακοινώνει ότι εκμισθώνει το αγρόκτημα ”Πατήλα” (ορίων ΤΚ Πακίων) εκτάσεως 120 περίπου στρεμμάτων για 12 χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν την σφραγισμένη οικονομική προσφορά τους στο πρωτόκολλο του Δήμου Μονεμβασίας μέχρι την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015. Οι προσφορές θα ανοιχτούν από το συμβούλιο της ΤΚ Πακίων τη ... Read More »

ΕΥΧΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΚΙΩΝ

Εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Πακίων εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. Υγεία, ευτυχία τόσο σε εσάς όσο και στις οικογένειές σας. Το φως των Χριστουγέννων να πλημυρίσει τις καρδιές και τις ψυχές όλων μας. Ο νέος χρόνος να φέρει καλύτερες μέρες, να έχουμε ειρήνη, προκοπή και αγάπη μεταξύ μας. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πακίων. Μιχάλης Καρούνης Read More »