Παράταση μέχρι τον Ιούνιο 2012 για την έκδοση αδειών για γεωτρήσεις και απλοποίηση των διαδικασιών

Παράταση μέχρι τον Ιούνιο 2012 για την έκδοση αδειών για γεωτρήσεις και απλοποίηση των διαδικασιών


Επειδή τις τελευταίες μέρες έχω γίνει αποδέκτης για την προθεσμία των αδειών των γεωτρήσεων που έληγε αρχικά στις 16 Δεκεμβρίου 2011 και μετέπειτα μέχρι τον Ιούνιο 2012 για την έκδοση αδειών για γεωτρήσεις και απλοποίηση των διαδικασιών.
Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα από τον www.agrotypos.gr για το θέμα:

Την πρωτοβουλία να προωθήσει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο θα απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης για τις γεωτρήσεις και θα μειώνεται το κόστος ανανεώσεων ειδικά για τους γεωργούς, πρόκειται να αναλάβει το ΥπΑΑΤ. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στην ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ για τις γεωτρήσεις.

Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση καλύπτει την πλειοψηφία των γεωργών και των αρδευτικών γεωτρήσεων, αφού προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση κατάρτισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα ετησίως. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τις γεωτρήσεις με τη δυναμικότητα αυτή υποβάλλεται μόνο μια τεχνική έκθεση από το γεωργό ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να εμπλακεί μελετητής οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά ο φάκελος της αίτησης αδειοδότησης μπορεί να προετοιμαστεί είτε από τον ίδιο τον γεωργό, ή το γεωπόνο που τον συμβουλεύει ή οποιονδήποτε σχετικό επιστήμονα.
Για τις γεωτρήσεις με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100.000 κ.μ. ετησίως, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία – πολύ ορθά, κατά το ΥΠΑΑΤ – θέτει υποχρέωση περιβαλλοντικής μελέτη για τις υδατοβόρες γεωτρήσεις, αφού το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για όλους.
Αναφορικά με τις προθεσμίες, ο Υπουργός επισημαίνει ότι με την ΚΥΑ διευκολύνεται η σύντομη υποβολή της αίτησης από την πλευρά των γεωργών.
Επιπρόσθετα, με την τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού εντός δώδεκα μηνών από την έκδοσή της, δηλαδή μέχρι την 16η Ιουνίου 2012, αντί εξαμήνου που προβλεπόταν έως σήμερα.
Η νέα ρύθμιση, καταλήγει ο κ. Σκανδαλίδης, γίνεται προς απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του κόστους τόσο για το γεωργό όσο και για τη διοίκηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *