Πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου, μετά την “εκρηκτική” έναρξη

Πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου, μετά την “εκρηκτική” έναρξη

W203-10363410_301061210101893_5324035763199220508_o
Πιέσεις που καταλήγουν σε πτώση τιμής του ελαιολάδου επικρατούν στην αγορά του προϊόντος, μετά την εντυπωσιακή αρχή, τις δημοπρασίες στην Πελοπόννησο σε τιμές κοντά στα 4 ευρώ και το μπαράζ θετικών δηλώσεων παγκοσμίως για την φετινή, ελληνική σοδειά.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παντάνασσας Λακωνίας έγινε πώληση στην περιοχή προς 3,30 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα από το συνεταιρισμό αναφέρουν πως πρέπει να υπάρξει αντίσταση ώστε να μη φεύγει ελαιλόλαδο κάτω από 3,75 ευρώ, ενώ μέσω του λογαριασμού τους στο facebook κάνουν λόγο για καλοθελητές, που θέλουν να ρίξουν τις τιμές. Τέλος από το συνεταιρισμό συστήνουν υπομονή στους παραγωγούς, ώστε να καρπωθούν τυχόν άνοδο μετά τις γιορτές.

Τζωρτζάκης: Χωρίς οργάνωση, δεν έχουμε τύχη

Εν τω μεταξύ και στην Κρήτη το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν έχει μεγάλη διαφορά, με τις τιμές να πέφτουν κάτω από 3 ευρώ. Η κάμψη σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, Γιώργο Τζωρτζάκη έχει να κάνει με “την χωρίς οργάνωση και λογική, πώληση του λαδιού από τους παραγωγούς που δε λαμβάνουν υπόψη τους το “νόμο” της προσφοράς και της ζήτησης με βάση τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε Κρητικά ΜΜΕ.

“Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η Κρήτη περνάει αυτό το κακό προηγούμενο των τιμών του λαδιού”, προσθέτει ο κ.Τζωρτζάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι, π.χ. στην Πελοπόννησο οι τιμές συγκρατούνται, ενώ την ίδια στιγμή στην Κρήτη δεν μπορούν να διατηρηθούν ούτε στα τρία ευρώ!

Συστήνει υπομονή

“Ο παραγωγός πρέπει να κάνει “κράτει”, να πουλάει το λάδι που χρειάζεται για να παίξουμε λίγο με τους κανόνες της αγοράς”, προσθέτει ο κ. Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να συνεταιριστεί και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, ώστε το λάδι να “κρατιέται”, να γίνεται δημοπρασία και εν τέλει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να τυποποιείται, ώστε το κρητικό ελαιόλαδο “να πάρει την υπεραξία που του αξίζει και ο παραγωγός να βγει από το τέλμα”.
πηγη…http://www.paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *