Πολυνομοσχέδιο για φορολογικά αγροτών

Πολυνομοσχέδιο για φορολογικά αγροτών

Πολυνομοσχέδιο για φορολογικά αγροτών: όλα τα αγροτικά εφόδια με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, μείωση αφορολόγητου και κατώτερου συντελεστή φορολόγησης, μηδενική εισφορά αλληλεγγύης μέχρι 30.000 ευρώ

 


Η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που είχαν υψηλό συντελεστή (24%) θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα τα οποία θα συνοδεύουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό το μέτρο (που θα εφαρμοστεί άμεσα) θα σημάνει ότι όλα τα αγροτικά εφόδια θα έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Θυμίζουμε ότι ανάλογο αίτημα είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε αναφέρει ότι το κόστος αυτού του μέτρου στον εθνικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Επίσης στο πολυνομοσχέδιο θα έχουμε το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου στους αγρότες. Η κυβέρνηση για να εξισορροπήσει την αύξηση της φορολόγησης που θα έρθει από αυτό το μέτρο, καταθέτει σαν «αντίμετρα» την μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολόγησης αγροτών (από το 22% στο 20%) και τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ (σήμερα είναι μέχρι 12.000 ευρώ) από το 2019.

Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής την Παρασκευή (12/5) ή τη Δευτέρα (15/5) και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οι βασικότερες δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στον τομέα της φορολογικής πολιτικής είναι:

Η μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 1.900 – 2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.250 – 1.450 ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των αφορολόγητων ορίων από τα επίπεδα των 8.636 – 9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681 – 6.591 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα.

Ο εξορθολογισμός των φορολογικών δαπανών (φοροαπαλλαγών) για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ εντός του 2018. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μικρού ποσοστού των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και η έκπτωση ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

Μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021.

ΠΗΓΗ…http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *