Σκληρό παζάρι για την εισφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σκληρό παζάρι για την εισφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, αναζητείται φόρμουλα ώστε η επιβάρυνση που θα προκύψει για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών να είναι χαμηλότερη

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών οι οποίοι προχώρησαν την Παρασκευή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και υπό τις έντονες πιέσεις βουλευτών της επαρχίας, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε να αποσύρει τη διάταξη που προέβλεπε «σκόντο» 2% στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο 35% και 32% -αναλόγως της ημερομηνίας σύνδεσης- και να την καταθέσει ξανά το Σάββατο (ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου) βελτιωμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, αναζητείται φόρμουλα ώστε η επιβάρυνση που θα προκύψει για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών να είναι χαμηλότερη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας μεγαλύτερης έκπτωσης ειδικά για τα αγροτικά «100άρια» είτε μέσω ενός νέου, κλιμακωτού τρόπου υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς σε συνάρτηση με την ισχύ της μονάδας. Η τελευταία λύση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι εκείνη που προκρίνεται αυτή τη στιγμή.

Το χρονικό
Στο σχέδιο νόμου που δόθηκε τη δημοσιότητα την Παρασκευή και στο οποίο συμπεριλήφθηκαν –ως ρυθμίσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και, επομένως, ως προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση των δόσεων της τρόικας- αναφερόνταν ότι η έκτακτη εισφορά διαμορφωνόταν ως εξής:
-Σε 37% και 34% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013 και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Ειδικά, όμως, για τους σταθμούς των κατ’ επάγγελμα αγροτών υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW «τα ποσοστά της περίπτωσης αυτής μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».
-Σε 42% και 40% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιουλίου του 2013.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών έξω από το ΥΠΕΚΑ

Nωρίτερα την Παρασκευή, παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν, όπως είχαν προαναγγείλει, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με κεντρικό σύνθημα «είμαστε αγρότες και όχι επενδυτές».

Το προεδρείο της ΕΑΣ Αγρινίου, μάλιστα, είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, o κ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε να αποσύρει τη διάταξη για την έκτακτη εισφορά και να την επαναφέρει το Σάββατο  με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
Επίσης, δεσμεύθηκε να «ξαναδεί» με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα το θέμα του ΦΠΑ που πληρώνουν οι παραγωγοί που έχουν ήδη συνδεθεί καθώς επίσης και για την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα επί του ειδικού τέλους.

Aιχμηρές δηλώσεις Καραμίχα
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα με την απόφαση που έλαβε πριν δύο χρόνια να τοποθετήσουν οι αγρότες φωτοβολταϊκά συστήματα αποσκοπούσε στο να στηρίξει εταιρείες εισαγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να πουλήσουν σε ακριβότερες τιμές τα συστήματά τους, δήλωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Ο κ. Καραμίχας, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη γιατί υποστήριξε το πολιτικό σύστημα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
πηγη…http://www.agronews.gr/green-report/fotovoltaika-parka/arthro/95683/skliro-pazari-gia-tin-eisfora-sta-agrotika-fotovoltaika-/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *