Συνεχίζει με θετικό πρόσημο η χρονιά για το ελληνικό πορτοκάλι

Συνεχίζει με θετικό πρόσημο η χρονιά για το ελληνικό πορτοκάλι

Με καλές τιμές για τους παραγωγούς συνεχίζεται η φετινή εμπορική χρονιά για το ελληνικό πορτοκάλι. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού για την ποικιλία Βαλέντσια φθάνει ακόμα και τα 24 λεπτά. Για την πορεία της αγοράς μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρος Μπλέτας. Σύμφωνα με τον ίδιο: « Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει ο κύριος όγκος της παραγωγής της ποικιλίας Βαλέντσια. Η καθαρή τιμή παραγωγού ξεκίνησε στα 17 λεπτά/κιλό και αυτή την στιγμή κυμαίνονται από 20 έως 24 λεπτά το κιλό. Πέρσι την αντίστοιχη περίοδο δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Σήμερα διακινούμε περισσότερα από 40 με 50 ημερησίως τα οποία εξάγονται σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία».

Αργολίδα

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας μας τονίζει: Ήταν μια χρονιά που σε σχέση με τις προηγούμενες κυμάνθηκε σε αξιοπρεπή επίπεδα. Η πλειοψηφία των πορτοκαλιών (80% της παραγωγής) κυμάνθηκε σε τιμές από 18 έως 20 λεπτά Είχαμε και ένα μέρος παραγωγής το οποίο λόγω ζημιών από το χαλάζι κυμάνθηκε σε μικρότερες τιμές ενώ στο φινάλε είχαμε και ένα ράλι τιμών το οποίο άγγιξε και τα 30 λεπτά/κιλό όμως αυτό αφορούσε ελάχιστες ποσότητες.

Εξαγωγές

Όσον αφορά τις εξαγωγές, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Οι εξαγωγές εκτός από τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έχουμε μια μικρή υποχώρηση στους ρυθμούς, ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχής περσινής περιόδου γύρω στο 15%. Το κλείσιμο της χρονιάς μέχρι το τέλος Αυγούστου που ολοκληρώνεται η εμπορική περίοδος εκτιμάτε ότι θα έχουμε ελαφρά αύξηση σε σχέση με πέρσι».
Και προσθέτει: «Τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της συγκυρίας του Καθολικού Πάσχα υπήρξε μια υπέρμετρη ζήτηση εκ μέρους των παραγωγών για τιμές, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να μην τροφοδοτηθεί επαρκώς η εξαγωγή και να έχουμε μειωμένες εξαγωγές έναντι τις ζήτησης».
πηγή…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=78781

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *