Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών του Νομού Λακωνίας

Σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών του Νομού Λακωνίας

169BD04F293586D57900647129FCF854
Πρώτα διάθεση της παραγωγής και μετά φάκελος για de minimis ΣΤΑ Πορτοκάλια
Μετα ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Της διάθεσης Της φετινής σοδειάς πορτοκαλιών ΘΑ συγκροτηθεί Φάκελος ΓΙΑ ενισχύσεις ΑΠΌ ΤΟΝ κανονισμό de minimis, ο οποίος θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική νομοθεσία, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος στους παραγωγούς εσπεριδοειδών του νομού Λακωνίας, με τους οποίους συναντήθηκε.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, η βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Δημήτρης Μελάς, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Ντία Τζανετέα και εκπρόσωποι των ΕΑΣ και των Ομάδων Παραγωγών εσπεριδοειδών του Νομού Λακωνίας και χυμοποιοί.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η υποστήριξη της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών με την ένταξη των πορτοκαλιών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων που συμπεριλήφθησαν στην πρόταση του Εθνικού Φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία στάλθηκε προς έγκριση από το ΥπΑΑΤ στην Ε.Ε. την 1η Αυγούστου.

Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε, ότι η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι σε στενή συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική διαδικασία του τρόπου καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενόψει της έγκρισης της πρότασης από την Ε.Ε.

Στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας που έπληξαν τις καλλιέργειες και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του κανονισμού de minimis για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών. Με την πρόταση του κ. Γρηγοράκου συμφώνησε η βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία Φεβρωνία Πατριανάκου, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και οι αγρότες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε σχετικά με το θέμα των ενισχύσεων από τον κανονισμό de minimis, ότι μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του προϊόντος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία της ΕΕ, θα συγκροτηθεί φάκελος ο οποίος και θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την αξιοποίηση των προγραμμάτων προώθησης του ΥπΑΑΤ για τη διείσδυση των εσπεριδοειδών σε νέες αγορές του εξωτερικού, ενώ επισημάνθηκε και η αναγκαιότητα της συγκρότησης υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για την ενίσχυση της εμπορίας, της διακίνησης και της εξωστρέφειας του κλάδου των εσπεριδοειδών με την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ.
Πηγή…http://www.agronews.gr/agora/apozimioseis-/arthro/117619/prota-diathesi-tis-paragogis-kai-meta-fakelos-gia-de-minimis-sta-portokalia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *