Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και αναμένεται να επιβαρύνουν τους αγρότες

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και αναμένεται να επιβαρύνουν τους αγρότες

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και αναμένεται να επιβαρύνουν τους αγρότες

Νέο δάνειο, της τάξης των 82 – 86 δισ. ευρώ, υπολογίζει το Eurogroup ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία. Τα 70 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από την Ευρωζώνη, ενώ τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Από τα χρήματα αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 20 Ιουλίου, ώστε να αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας προς το εξωτερικό. Βάση της συμφωνίας, για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή, μέχρι την Τετάρτη (15/7/2015), τους νόμους που τίθενται ως προαπαιτούμενα. Πολλοί από αυτούς αφορούν τους αγρότες. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στα ακόλουθα μέτρα:

Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ).
Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26%.
Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες. Σημειώνεται ότι κατά το 2013 επιστράφηκε στους αγρότες (3 δόσεις) συνολικό ποσό ύψους 184,3 εκατ. ευρώ.
Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.
Σε δεύτερη φάση και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Η επιβάρυνση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για να επιβιώσει ο ΟΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλασιασμό της καταβαλλόμενης εισφοράς, μιας και στο εξής δεν θα έχει κρατική στήριξη. Εναρμόνιση συνταξιοδοτικών κανόνων παροχών του ΟΓΑ, με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία, αφού ο ΟΓΑ θα συγχωνευτεί με τα άλλα Ταμεία.

Επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13%, που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται ότι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν ως εξής:
– 23% όπου μεταφέρεται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
– 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση, αλλά όχι αποχέτευση.
– 6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Επίσης όπως όλα δείχνουν, το ειδικό καθεστώς στα νησιά, που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%, θα καταργηθεί.

πηγη…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=93253

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας στα ελληνικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *