Φορολογία αγροτών με κλίμακα και εισφορές με σκαλοπάτια

Φορολογία αγροτών με κλίμακα και εισφορές με σκαλοπάτια

Με υποσχέσεις για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ σε κλίμακες επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών του συντονιστικού που δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, αλλά και να διχάσει το αγροτικό-συνδικαλιστικό κίνημα.
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πού θα μπουν τα σκαλοπάτια, ο Βαγγέλης Αποστόλου μοίρασε «γενικόλογες υποσχέσεις», στους εκπροσώπους των αγροτών του πανελλαδικού συντονιστικού που κατέβηκαν στην Αθήνα, από όλη την Ελλάδα, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Θέλουμε να γίνει κατανοητό σε όλους ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί και τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στο στάβλο. Θεωρούμε την αγροτική παραγωγή σημαντικό κομμάτι, όχι μονάχα της διατροφικής επάρκειας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τον σοβαρό προβληματισμό τους αναφορικά με το ασφαλιστικό, για το οποίο ο κ. Αποστόλου δήλωσε: «Θα μας βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης, ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι και αποτελεσματικοί».

Δέσμευση για τον ορισμό

Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο υπουργός ήταν η διαδικασία σε σχέση με τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οπότε σύμφωνα με το σχεδιασμό, επαγγελματίας αγρότης θα είναι αυτός με εισόδημα τουλάχιστον 50% από αγροτική δραστηριότητα.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής από την πλευρά τους ζήτησαν, να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στη φορολόγησή τους και το ασφαλιστικό, αλλιώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.

Σε κάθε περίπτωση, είπαν, θα περιμένουν τις τελικές προτάσεις του υπουργείου, όπως θα διαμορφωθούν μετά τη συζήτηση με τους εταίρους για να καθορίσουν την τελική στάση τους.

«Δεν θα αφήσουμε τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα να κατακλύσουν τη χώρα μας, αφού εμάς μας ωθούν να μην παράγουμε», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάννης Παναγής, ενώ ο Χρήστος Γκόντιας είπε πως «δεν τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις του υπουργού στα θέματα που του έθεσαν».

Την αγανάκτησή της για τα προωθούμενα μέτρα, δήλωσε, τέλος και η Σερραία κτηνοτρόφος Ελπίδα Σιδηροπούλου, η οποία ζήτησε λύσεις από το Βαγγέλη Αποστόλου, στο θέμα με τα βοσκοτόπια.

Το απόγευμα η σειρά των Κρητικών

Για τις 6 μ.μ. από τις 4 μ.μ. που αρχικά είχε οριστεί, μετατέθηκε η σημερινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με τους αγρότες της Κρήτης, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Οι αγρότες της Κρήτης ζητούν σαφείς απαντήσεις για το φορολογικό από τον κ. Αποστόλου. Αν οι απαντήσεις κριθούν μη ικανοποιητικές, θα κατέβουν, όπως λένε, στην Κρήτη, θα συγκαλέσουν σε συνεδρίαση τη διευρυμένη επιτροπή αγώνα για να αποφασίσουν την έναρξη «δυναμικών κινητοποιήσεων».

Η ανακοίνωση του υπουργείου με τις δηλώσεις Αποστόλου

Υπουργός: Κατατέθηκε ένας προβληματισμός αρκετά σοβαρός από πλευράς αγροτών. Και θα έλεγα ένας προβληματισμός που θα μας βοηθήσει σημαντικά για περαιτέρω επεξεργασία των θέσεων που ήδη έχουμε ετοιμάσει ως Υπουργείο, ούτως ώστε στην εντός των ημερών σχετική διαπραγμάτευση που θα κάνουμε για ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο να είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί επ΄ωφελεία βεβαίως του αγροτικού χώρου.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους αλλά και από όλους όσοι έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο είναι ότι εμείς θέλουμε τον αγρότη να συνεχίσει να καλλιεργεί το χωράφι του, τον κτηνοτρόφο να συνεχίσει να πηγαίνει στην στάνη του, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε το αγροτικό προϊόν, την αγροτική παραγωγή ως πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας αλλά κυρίως για τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα αν βλέπατε την εικόνα που αντίκρισα λίγες μέρες πριν κατά την επίσκεψή μου στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στη Γερμανία, θα διαπιστώνατε τι σημαίνει ελληνικό, ποιοτικό προϊόν για τον υπόλοιπο κόσμο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι στη δύσκολη καμπή που περνάει ο αγροτικός κόσμος θα σταθεί όρθιος, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σχεδιάζετε πιο δίκαιη φορολόγηση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;

Υπουργός: Ένα από τα ζητούμενα είναι να υπάρχει μια πιο δίκαιη μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, που αφορούν θα έλεγα την απάλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που φέρνει η νέα συμφωνία. Θα βρούμε τη λύση.
πηγη…http://www.agronews.gr/?pid=190&aid=134762&la=1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *