Αραχωβίτης:Ελάφρυνση έως και 1000 ευρώ για τα αγροτικά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ από το 2017

Αραχωβίτης:Ελάφρυνση έως και 1000 ευρώ για τα αγροτικά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ από το 2017

araxovitis_stavros

Την άποψή του για το υπό ψήφιση ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, καταθέτει με άρθρο του στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως αναφέρει στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Ν. Λακωνίας, «με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, γίνονται πράξη τα πρώτα από τα 25 σημεία που συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό σαν προτάσεις μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χειμώνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, από 1/1/2017 για τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλών αγροτικών εισοδημάτων και συγκεκριμένα στα εισοδήματα μέχρι και 21.500 ευρώ, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ενώ αντίθετα σε αυτά μέχρι και τις 15.000 ευρώ έχουμε ελάφρυνση σε σχέση με την παλιά κλίμακα φορολόγησης, από 400 έως και 1.000 περίπου ευρώ.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Αραχωβίτη:

«Με το σχέδιο νόμου για την κοινωνική ασφάλιση, η σημερινή Κυβέρνηση δεν εισάγει μία ακόμα μεταρρύθμιση που θα μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον.

Αντίθετα, αναλαμβάνει την ευθύνη να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με τα θεμέλιά του στην κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι η καταβολή εισφοράς, βάσει του εισοδήματος του ασφαλισμένου, εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός,  και στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σύγχρονου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εγκαθιδρύει σύνδεσμο μεταξύ εισοδήματος και εισφορών -παροχών.

Όμως, ειδικά για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, με το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, γίνονται πράξη τα πρώτα από τα 25 σημεία που συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό σαν προτάσεις μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του χειμώνα.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2017 καταβάλλουν εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους,  όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο τους εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα. Όμως, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες θα είναι το ποσό που αναλογεί στο 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, και όχι στο 100% που ισχύει για τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους.

Εξασφαλλίζεται  η πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021 και η κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021. Έτσι, δεν θα υπάρχει απότομη επιβάρυνση των αγροτών αλλά και της αγροτικής παραγωγής.

Όταν υπάρχει οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση που απασχολούνται ο/η σύζυγος ή/και τα ενήλικα τέκνα, το φορολογητέο εισόδημα διαιρείται με τα μέλη της εκμετάλλευσης και επομένως, αντίστοιχα μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά.

Ωστόσο, μια βασική ακόμα τομή είναι και το τι νοείται σαν φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες. Για τους αγρότες της χώρας μας εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα και δεν νοούνται κέρδος, ούτε οι επιδοτήσεις του Πυλώνα ΙΙ αλλά ούτε και οι πράσινη και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις του Πυλώνα Ι, παρά μόνον οι λοιπές άμεσες του Πυλώνα αυτού. Οι επιδοτήσεις μόνο πάνω από 12.000 ευρώ νοούνται σαν κέρδος.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των χαμηλών αγροτικών εισοδημάτων, και συγκεκριμένα στα εισοδήματα μέχρι και 21.500 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ενώ αντίθετα σε αυτά μέχρι και τις 15.000 ευρώ έχουμε ελάφρυνση, σε σχέση με την παλιά κλίμακα φορολόγησης από 400 έως και 1.000 περίπου ευρώ.

Σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από τη σημερινή.

Γίνεται έτσι μια συνολική εξισορρόπηση του συστήματος και ταξικά προσανατολισμένη αναδιανομή των βαρών για τους αγρότες της χώρας μας, την οποία η Κυβέρνηση πέτυχε στο πλαίσιο της πραγματικής διαπραγμάτευσης αλλά και του διαλόγου μαζί τους.»

πηγη…http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *