Για τα μάτια του κόσμου, κατόπιν εορτής, η ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου ΟΣΔΕ

Για τα μάτια του κόσμου, κατόπιν εορτής, η ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου ΟΣΔΕ

landscape(1)
Αντιδράσεις παρά θετικά σχόλια φαίνεται ότι προκάλεσε στους συνεταιρισμούς που συμμετείχαν στην παραλαβή των δηλώσεων, η χθεσινή – εκ των υστέρων όπως την χαρακτηρίζουν – ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για μείωση των τιμών του ΟΣΔΕ 2014. Εκπρόσωποι συνεταιρισμών με τους οποίους μιλήσαμε εκφράζουν μέσω του ΑγροΤύπου την απορία τους για τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε ο νέος μειωμένος τιμοκατάλογος αφού όπως επισημαίνουν η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επίσης, μας τονίζουν ότι η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί προβλήματα διότι κάποιοι ελάχιστοι που δεν έχουν πληρώσει λόγω οικονομικής αδυναμίας θα τιμολογηθούν διαφορετικά από τους συναδέλφους τους που πλήρωσαν κανονικά. Συμπληρώνουν επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν χρήματα αφού ήδη έχουν εκδοθεί και παραδοθεί τα παραστατικά είσπραξης.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγήκε αυτός ο νέος τιμοκατάλογος τώρα που τελείωσε το ΟΣΔΕ; Δεν θα ήταν άσχημα να υπήρχε ένας τέτοιος ενδεικτικός τιμοκατάλογος από την αρχή, αλλά τώρα δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα εκτός από πολιτικές», μας αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας.

Και προσθέτει: «Από τον κατάλογο που είχε το Gaia Επιχειρείν έγιναν δύο μειώσεις στη συνέχεια. Η μια έγινε από το την ίδια την Gaia Επιχειρείν και η δεύτερη από τους περισσότερους φορείς πιστοποίησης. Εμείς για παράδειγμα κάναμε μείωση της τάξεως του 25%. Το ΟΣΔΕ τελείωσε. Τι θα πούμε τώρα εμείς σε όλους αυτούς που έχουν πληρώσει και έχουν πάρει τα τιμολόγιά τους. Αυτές οι τιμές αφορούν ελάχιστους που έχουν φέρει την δήλωσή τους και είχαν μια οικονομική αδυναμία. Είναι όμως ελάχιστοι».
Επιπλέον ο κ. Τσιχήτας τονίζει: «Σε ένα συνεταιρισμό δεν μπορεί κάθε φορά να αλλάζουν τα μέτρα και τα σταθμά. Έχουμε εισπράξει ΦΠΑ, έχουμε τιμολογήσει, έχουμε κάνει μια ολόκληρη διαδικασία. Δεν μπορεί όλα αυτά να μην τα λαμβάνουν υπ’ όψιν. Θέλουν να μιλούν με επιχειρήσεις ή με παλιού τύπου συνεταιρισμούς που όλοι τους καταδικάζουν αλλά θέλουν να τους χρησιμοποιούν πολιτικά;».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος μα αναφέρει: «ο τιμοκατάλογος ανακοινώθηκε αφού τελειώσαμε. Αν τον επόμενο Μάρτιο είναι οι κ.κ. Καρασμάνης και Κουκουλόπουλος στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ το πιθανότερο είναι να ισχύσει αλλά ποιος μπορεί να το γνωρίζει αυτό;
Όταν καταθέσαμε τον φάκελο στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθ. Τσαυτάρη στα πλαίσια του ανοιχτού διαγωνισμού είχαμε και τον τιμοκατάλογο μέσα με τιμές από 29 έως 87 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Δεν είδαν τον τιμοκατάλογο της Gaia Επιχειρείν που είχε χρεώσεις έως 230 ευρώ; Υπάρχει τώρα πιθανότητα να πει το Gaia Επιχειρείν σας επιστρέφω λεφτά; Είναι μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου».

Για ανακοίνωση εκ των υστέρων κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος ο οποίος συμπληρώνει ότι αντί το Υπουργείο να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου όπως την άσχημη πορεία των προϊόντων στην αγορά βγάζει ανακοινώσεις για ένα θέμα που ουσιαστικά έχει κλείσει και αφορά πλέον ελάχιστους.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις μέλους συνεταιρισμού από την Κρήτη ο οποίος σημείωσε στον ΑγροΤύπο: «Σε άλλες χώρες όπως είναι η Γαλλία οι αγρότες για το ΟΣΔΕ πληρώνουν 7 ευρώ. Δεν είναι βέβαια κακό να πληρώνουμε για να έχουμε σωστές υπηρεσίες αλά όχι αυτές τις υπερβολές. Ο νέος τιμοκατάλογος είναι ωστόσο κατόπιν εορτής οι τιμοκατάλογος αφού έχει πληρώσει σχεδόν το σύνολο των αγροτών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, κ. Παύλος Αραμπατζής η Ένωση της οποίας ηγείται ήταν φορέας Α και Β πιστοποίησης αναφέρεται και σε ένα ακόμα ζήτημα. «είναι άλλο πράγμα οι δηλώσεις δενδρωδών καλλιεργειών που στην ουσία είναι φωτοτυπία κάθε χρόνο και άλλο αυτές των αροτραίων καλλιεργειών. Με απλά λόγια άλλο μια δήλωση στην Λακωνία να είναι ίδια με τις Σέρρες. Δεν είναι όλη η Ελλάδα το ίδιο. Από την αρχή είχαμε ζητήσει να γίνουν αυτές οι προβλέψεις. Ήταν ωστόσο μια νέα διαδικασία που έγινε για πρώτη χρονιά και έγιναν κάποια λάθη. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Έπρεπε ωστόσο να έχουν επισημάνει το γεωγραφικό μέρος στο οποίο καταθέτονται οι δηλώσεις και να γίνουν προβλέψεις και για τους μεγάλους και τους μικρούς γεωργούς., Δεν μπορούν να πληρώνουν όλοι σχεδόν το ίδιο για μια δήλωση».
Και καταλήγει όσον αφορά τις μειώσεις των τιμών: «ούτως ή άλλως έγινε μείωση των τιμών σε σχέση με τον αρχικό τιμοκατάλογο της Gaia Επιχειρείν. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον φορέα συντονισμού και έγινε μια ακόμα από τους φορείς πιστοποίησης. Συνολικά στην ΕΑΣ Βισαλτίας η μείωση έφθασε στα 35% σε σχέση με τον αρχικό τιμοκατάλογο».
πηγη…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=87326

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *