Δελτίο Τύπου της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ο. Μ. Δήμου Μονεμβασίας για «Καλλικράτη»

Δελτίο Τύπου της Γραμματείας  του ΣΥΡΙΖΑ  Ο. Μ. Δήμου Μονεμβασίας για «Καλλικράτη»
Ο  «Καλλικράτης», ο οποίος ήταν ο πρώτος θεσμικός μνημονιακός νόμος (Ν 3852/7-6-2010), δεν στηρίχθηκε σε κριτήρια οικονομικά, χωροταξικά κοινωνικά και πολιτιστικά.
Στόχος  των εμπνευστών  ήταν να μειωθούν στο 1/3 οι Δήμοι της χώρας για λόγους δημοσιονομικούς και να απομακρύνουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τοπικά ζητήματα από τις  τοπικές κοινωνίες.
Η εφαρμογή του στην Λακωνία κατέληξε σε πέντε Δήμους, 4 ηπειρωτικούς και έναν νησιωτικό, αυτόν της Ελαφονήσου.
Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, η Αυτοδιοίκηση δίνει μάχη επιβίωσης έπειτα και από τη δραματική μείωση πόρων,  κινδυνεύει μάλιστα να χάσει την αυτοτέλειά της με την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου και τον ασφυκτικό έλεγχό της.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την κατάργηση του Καλλικράτη και την αντικατάστασή του με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο σαφώς περιλαμβάνει και χωροταξικές  αλλαγές  στον υπάρχοντα χάρτη των Δήμων και αποκλιμάκωση  των υφιστάμενων μεγεθών.
 Βασική προϋπόθεση κάθε αλλαγής η  διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση οργανικών κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών ενοτήτων.
Στη σημερινή  κατάσταση κρίσης και αποσύνθεσης των μνημονιακών δυνάμεων, οι εκπρόσωποι αυτών των δυνάμεων  που ψήφισαν τον «καλλικρατη»  και  «στραγγαλίζουν» την Αυτοδιοίκηση, εμφανίζονται ως σωτήρες παρακινούμενοι από συγκεκριμένα πρόσωπα, με στόχο τη διάσπαση του Δήμου Μονεμβασιάς, σε αντίθεση με τα κριτήρια που οι ίδιοι έθεσαν και ψήφισαν.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις υπερτονίζουν τον τοπικισμό, διχάζουν  την κοινωνία, αποπροσανατολίζουν από τα υπαρκτά προβλήματα του Δήμου .
Επιδιώκουν  και ως ένα σημείο το πετυχαίνουν  να συσπειρώνουν πολίτες γύρω από συγκεκριμένα ονόματα – πόλους εξυπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς και επικοινωνιακές  ανάγκες .
Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την λογική και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε:
·         Για  την κατάργηση του Καλλικράτη και την ανατροπή των πολιτικών που τον επέβαλλαν.
·        Για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  με αναβάθμιση του ρόλου της, με  χωροταξική διαμόρφωσή της σύμφωνα με τις ανάγκες και την βούληση των τοπικών κοινωνιών.
·     Για μία Αυτοδιοίκηση η οποία θα στηρίζει, θα προωθεί και θα παλεύει για:
        Την κοινωνική ανάπτυξη, τον αειφόρο χωροταξικό σχεδιασμό, την  αποκέντρωση, την τοπική  δημοκρατία.
        Την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα, την κοινωνική  αλληλεγγύη, τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής.
        Την χωρική, οικονομική και κοινωνική συνοχή.
        Ένα εναλλακτικό λαϊκό κοινωνικό μοντέλο διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών με ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής.
·                   Για μία  Αυτοδιοίκηση  πυλώνα  της λαϊκής εξουσίας
 
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ο. Μ. ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *