ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΛΑΟΥΣ


Μια αθόρυβη και δημιουργική δουλειά γίνεται δυο χρόνια τώρα στους Μολάους και αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων. Λειτουργεί στο χώρο του Λυκείου, τα απογεύματα 5-9 παράρτημα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Σπάρτης. Ενήλικοι επαγγελματίες, οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, που για διάφορους λόγους σταμάτησαν την εκπαίδευσή τους μετά το δημοτικό, έρχονται τώρα να συνεχίσουν το νήμα της εκπαίδευσης από εκεί που το άφησαν. Ώριμοι πλέον και με μια καλύτερη οπτική στα πράγματα, με σιγουριά και επίγνωση στο τι θέλουν, εμπλέκονται ξανά στη συναρπαστική υπόθεση του σχολείου και της γνώσης. Οι καθηγητές τους, νέα παιδιά συνήθως, που γίνονται φίλοι, δουλεύουν με κέφι πάνω σε ότι μπορούν και βλέπουν ότι ενδιαφέρει τους μαθητές, έξω από τα στενά και μίζερα , πολλές φορές, πλαίσια, προσαρμοσμένα σε εξετάσεις, στο τυπικό σχολείο.
Το σχολείο ακολουθεί την κατεύθυνση της ‘δια βίου μάθησης’ του υπουργείου παιδείας και δίνει σε δύο χρόνια απολυτήριο κανονικού τριτάξιου Γυμνασίου. Δεν υπάρχουν βιβλία και εξετάσεις αλλά συνδιαμορφώνεται η ύλη που θα διδαχθεί από τους καθηγητές και τους μαθητές, σε τομείς που μοιάζουν με αυτούς της γενικής εκπαίδευσης, όπως γλώσσα, επιστήμες, αριθμητική, τέχνη, υπολογιστές, κοινωνία, περιβάλλον.
Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως ότι οι μαθητές έχουν πλέον αυξημένες υποχρεώσεις και έρχονται πολλές φορές κουρασμένοι στο απογευματινό σχολείο. Η επάνδρωση από καθηγητές επίσης γίνεται δύσκολα, με αποσπάσεις , αλλά κυρίως με ωρομισθίους, που έρχονται από μακριά, με πενιχρές αποζημιώσεις, που δεν φτάνουν να καλύψουν τα έξοδά τους. Όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και πρέπει να ευχόμαστε να συνεχιστεί και στο μέλλον. Η δια βίου εκπαίδευση, με ότι νέο σχήμα εξελιχθεί μελλοντικά, είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας δημιουργίας, χαράς και προόδου για τον τόπο μας.
Έγινε φέτος στους Μολάους η ετήσια εκδήλωση για ενημέρωση του ΣΔΕ Σπάρτης. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μολάων κ. Γιάννης Τσαγκάρης, οι ιερείς π. Γεράσιμος και π. Στέλιος, ο πρώην δήμαρχος κ. Μοσχοβάκος, μαθητές, καθηγητές, άνθρωποι που βοήθησαν στην δημιουργία και λειτουργία του ΣΔΕ στους Μολάους και αρκετοί συντοπίτες μας. Καλωσόρισε η μαθήτρια κ. Ευαγγελία Δρίβα, που αποφοιτά φέτος (με λύπη όπως μας πληροφόρησε). Παρουσίασε τη λειτουργία του σχολείου και το θεσμό ο διευθυντής του ΣΔΕ Σπάρτης κ. Θεόφιλος Κουμουτζής. Τέλος παρουσίασε τις εργασίες που υλοποίησε το σχολείο πέρσι και φέτος ο καθηγητής κ. Νεκτάριος Σκάγκος. Εργασίες που αφορούσαν στην έκδοση μιας εφημερίδας την περυσινή χρονιά και την μελέτη των μνημείων του τόπου μας εφέτος.
Οι ευχές και τα συγχαρητήρια του δήμαρχου και του π. Γεράσιμου στο τέλος, που νομίζουμε εκφράσανε και αυτές των υπολοίπων, ευχόμαστε να συνοδεύουν τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *