Εκδρομή Πακιωτών στο Νερόμυλο των Ταλάντων και στο Σπήλαιο της Καστανιάς
Το Τοπικό Συμβούλιο Πακίων διοργάνωσε με επιτυχία μονοήμερη εκδρομή το Σάββατο 12-5-2012 στο Νερόμυλο των Ταλάντων και στο σπήλαιο της Καστανιάς στα Βάτικα.
Νερόμυλος Ταλάντων
Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη. (Τάλαντον = αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).
Η εγκατάληψη των μικρών σιταροχώραφων και η εκμηχάνιση της άλεσης οδήγησαν στον μαρασμό και τελικά στην κατάρρευση των νερόμυλων . Ο βόμβος όμως του νερόμυλου δεν είχε σβήσει στην ψυχή του Ταλαντιανού που πάντοτε ονειρευόταν την αναβίωση του και επαναλειτουργία του.
Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, κατέφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο ‘’Φαράγγι του Μπαλή’’ και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Κάθε Κυριακή η μυλόπετρα ξαναγυρίζει ακριβώς όπως τότε, και οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ολοζώντανο ένα κομμάτι από την παράδοση της περιοχής, ενώ μπορούν να αγοράσουν και φρεσκοαλεσμένο αλεύρι από παραδοσιακές ποικιλίες σιταριού.
Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκείνο ‘’Ο Παράδεισος’’. Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης.
Όσοι έχουν διάθεση για πεζοπορία, ο νερόμυλος μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την διάσχιση του φαραγγιού με κατάληξη στην παραλία Χαραχιάς στην Δαιμονιά.
Σπήλαιο Καστανιάς |
Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.
Στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου κυριαρχούν αλπικοί σχηματισμοί με τις ενότητες “φυλλιτών – χαλαζιτών” και “Τριπόλεως”.
Μέσα σε ασβεστόλιθους ιουρασικής ηλικίας (195 – 145 εκατομ. χρόνων) της ενότητας “Τριπόλεως”, έλαβε χώρα πριν από 3εκατ. χρόνια η σπηλαιογένεση, μετα από μια περίοδο γεωλογικών ταραχών που την διαδέχθηκε μια δραστήρια περίοδος σταγονορροής και δημιουργίας χημικών ιζημάτων.
Ο λιθοματικός διάκοσμος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν την επτάχρωμη παλέτα του…
Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1500 τμ, χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500μ. Τα έργα αξιοποίησης του, έγιναν σε απόλυτη αρμονία με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον και οι εσωτερικές παρεμβάσεις χαρακτηρίστηκαν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας ως “άριστες και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια”
Η διαδρομή από την Νεάπολη και το περιβάλλον του Σπήλαιου είναι μια εμπειρία που υπόσχεται στον επισκέπτη αλησμόνητες εικόνες. Κατάφυτες ορεινές πλαγιές που ατενίζουν το Επιδήλιον και το Ακρωτήρι Καμήλα, γραφικά χωριά με γάργαρες πηγές και Βυζαντινούς ναούς, μεσαιωνικού πύργοι, φαράγγια με παλιούς νερόμυλους , μύθοι θρύλοι, αρχαία κληρονομιά και γαλάζια απεράντοσύνη του Μυτρώου, συνθέτουν το βασίλειο του . Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου το αναψυκτήριο, ένας χώρος ζεστός, φτιαγμένος με μεράκι, προσφέρει ντόπιες λιχουδιές και χαλάρωση. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, σημαδεμένο απ’ τα περάσματα κουρσάρων και κατακτητών, απ’ το οποίο πήρε το σπήλαιο το ονομά του.