Ενίσχυση de minimis, 200 ευρώ ανά στρέμμα, στα πορτοκάλια Βαλέντσια θα ζητήσει η Ελλάδα

Ενίσχυση de minimis, 200 ευρώ ανά στρέμμα, στα πορτοκάλια Βαλέντσια θα ζητήσει η Ελλάδα

20140607_194449
Οι παραγωγοί πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια από τη Λακωνία ζητάνε από το ΥπΑΑΤ να πάρει μέτρα, ανάλογα με αυτά που πήρε για τους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, με στόχο να στηριχθεί το εισόδημά τους. Όπως υποστηρίζουν οι χαμηλές τιμές πώλησης της σοδειάς τους δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Τα πορτοκάλια μένουν απούλητα στα χωράφια, ενώ γίνονται ελάχιστες εξαγωγές λόγω της υπερπαραγωγής στα άλλα κράτη και των «πιέσεων» στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και στις εξαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο φάκελος για την καταβολή ενισχύσεων de minimis θα σταλεί προς την Κομισιόν για έγκριση στα μέσα Αυγούστου. Το ΥπΑΑΤ θα προτείνει να δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης όπως όλα δείχνουν το ΥπΑΑΤ αναμένεται να δεχθεί το αίτημα των παραγωγών να ενταχθούν με τη νέα ΚΑΠ τα πορτοκάλια που πάνε προς χυμοποίηση στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΑΣΕ Σκάλας, Στέλιος Σαρρής, «εμείς ζητήσαμε πρώτοι από όλους μέτρα για την στήριξη των παραγωγών πορτοκαλιών. Η εικόνα στα πορτοκάλια είναι πολύ άσχημη, εγώ προσωπικά έχω 200 τόνους πορτοκάλια και σαπίζουν πάνω στα δέντρα. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 4 – 5 λεπτά το κιλό. Πολύ πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων υπήρχε το πρόβλημα με τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια. Εξαγωγές δεν υπάρχουν και στην εγχώρια αγορά η ζήτηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εγώ προσωπικά είχα ζητήσει από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση η απόσυρση πορτοκαλιών από την αγορά στο ποσοστό που ορίζεται από τις κοινοτικές διατάξεις. Ζητήσαμε ακόμη να ενταχθεί το πορτοκάλι στο πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς της Σερβίας και περιμένουμε να αναλάβει πρωτοβουλίες το υπουργείο Εξωτερικών ».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ ζητήσαμε μέτρα στήριξης των παραγωγών. Ζητήσαμε συγκεκριμένα την καταβολή ενισχύσεων de minimis και για τα πορτοκάλια. Το ΥπΑΑΤ συμφώνησε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η αίτηση για καταβολή των ενισχύσεων αυτών γίνεται όταν ολοκληρωθεί η περίοδος συγκομιδής και «κλείσει» ο κύκλος εμπορίας του προϊόντος. Η εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια συνήθως ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Όμως επειδή δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι μέχρι τότε, συμφωνήσαμε να ολοκληρωθεί η φετινή περίοδος εμπορίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αφού οι ποσότητες που μένουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούν το 5% της συνολικής παραγωγής και δεν μπορούν να επηρεάσουν την τιμή παραγωγού σε μεγάλο βαθμό. Η μείωση της τιμής παραγωγού φέτος ξεπέρασε το 30% σε σχέση με την περσινή περίοδο, ποσοστό το οποίο απαιτείται για την καταβολή των de minimis. Πέρσι η μέση τιμή ήταν 40-50 λεπτά και φέτος κυμαίνεται στα 4-5 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά την καταβολή της ενίσχυσης προτείναμε να δίνονται 200 ​​ευρώ ανά στρέμμα και το ΥπΑΑΤ δέχθηκε αυτή την τιμή ».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=87233

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *