Μεγάλο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει απαλλαγές και αύξηση δόσεων

Μεγάλο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει απαλλαγές και αύξηση δόσεων

ahorafia
Απαλλαγές, εκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών και αύξηση του αριθμού των δόσεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς η εκκαθάριση του φόρου βγάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, βεβαίωση εσόδων 3,7 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών είχαν γίνει στη βάση ότι ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος θα οδηγούσαν σε βεβαίωση εσόδων της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ ώστε με την εισπραξιμότητα του φόρου στο 83% να μπουν τελικά στα ταμεία 2,6 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ είναι ασύλληπτα βαρύς. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους, σε πέντε μηνιαίες δόσεις και στο ίδιο διάστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος και περίπου 1,5 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

Πρόβλημα στον υπολογισμό του φόρου υπάρχει και με τα εντος οικισμού αγροτεμάχια, που υπολογίζονται σαν οικόπεδα μεγάλης αξίας. Παραδείγματα που αναφέρουν φορολογούμενοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά τους, αναφέρουν τα εξής:
– Για 4 στρέμματα σε μικρό χωριό του νομού Τρικάλων υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 48.000 ερώ (12 ευρώ ανά τ.μ.) και φέτος εκτιμάται σε 441.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης καλείται δηλαδή να πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο, για περιουσία αξίας άνω ων 300.000 ευρώ.
– Άλλο οικόπεδο στην Αίγινα με παλαιό σπίτι όπου κατοικεί ζευγάρι υπερηλίκων αγροτών, φορολογείται ευρώ για αξία 686.000 ευρώ, αντί 40.000 που είχε για τον ΦΑΠ. Καλούνται να πληρωσουν φόρο 8.500 ευρω (κύριο και συμληρωματικό), όσα δηλαδή είναι ολόκληρη η σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνουν και οι δύο.
– Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.827,82 τ.μ. χωρίς πρόσοψη σε δρόμο στον δήμο Ρεθύμνου θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 169,67 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωνε μόνο ΦΑΠ ύψους 45,59 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.
– Για 4,5 στρέμματα με ελιές σε ορεινό οικισμο με 13 κατοίκους, υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 13.500 ευρώ ως πέρυσι για τον ΦΑΠ. Για τον ΕΝΦΙΑ η αξία του υπολογίζεται σε 330.480.
– Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 100 στρεμμάτων στη Λάρισα επιβαρύνεται για πρώτη φορά με φόρο ακινήτων που φθάνει στα 242 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο κυβερνητικό τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος. Πηγές αναφέρουν πως ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια είτε για οριζόντια μείωση της τάξεως του 5% στα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο taxisnet, είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει και η παράμετρος τρόικα.

Ακόμη σχεδιάζεται:
-Μείωση του φόρου κατά 50% για ιδιοκτήτες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150τμ και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές στις ΔΟΥ.
– Πλήρης απαλλαγή για άνεργους και τρίτεκνους-πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί. Θα ισχύον οι ίδιες προϋποθέσεις για επιφάνεια και οφειλές σε ΔΟΥ.
-Αύξηση των δόσεων από πέντε σε επτά, μέχρι δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
πηγη …. http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id = 87669

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *