Με επιτυχία η Αναβίωση Ζαρακίτικου εθίμου ΄΄Το Γκούστι΄΄στο Λαμπόκαμπο

Τα έθιμα και οι παραδόσεις μας είναι ο καθρέφτης του ελληνικού λαού που βάση αυτών κατόρθωσε σε δύσκολα χρόνια να κρατήσει ακμαίο το ηθικό του όταν το Ελληνικό Έθνος κινδύνευε με αφανισμό.. Έθιμα που διατηρήθηκαν χιλιετίες ολάκερες που χρωμάτιζαν με τις πινελιές τους την κάθε μέρα του χρόνου κ την κάθε εποχή, που διναν αφορμή για συναναστροφή, χαμόγελα κ επικοινωνία και ιδιαίτερα στο Ζαρακα που λόγο έλλειψης επικοινωνίας και συγκοινωνιών ήταν μια κλειστή κοινωνία διατηρώντας για χρόνια τα ήθη, τα έθιμα και τους ιδιωματισμούς του αναλλοίωτα. Εδω να αναφέρουμε ότι στα χωριά μας κυριαρχούσε η αρβανίτικη διάλεκτος. …. Όπως και η ονομασία του εθίμου που αναβιώνουμε για άλλη μια φορά απόψε..
Η λέξη ΓΟΥΣΤΑ είναι αρβανίτικη και σημαίνει ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ..
Πήρε αυτή την ονομασία αφού αυτό το φαγητό το έβραζαν κάθε 1η του Αυγούστου υποδεχόμενοι έτσι τη δεκαπενθήμερη νηστεία. Αποτελείται από όσπρια, κουκιά, μπαχαρικά και λαχανικά. Αυτό το έθιμο χάθηκε ανά τους χρόνους .
Τα τελευταία 4 χρόνια το φέραμε στο φως για να μαθαίνουμε οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Μην ξεχνάμε ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις μας είναι η ταυτότητα μας. Ας τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας ώστε να γίνουν οι συνεχιστές, ας τους καλλιεργήσουμε το ζήλο να κρατήσουν τα έθιμα μας ζωντανά γιατί αυτή είναι η κληρονομιά κ ο πλούτος μας…
Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους ο εφημέριος μας π. Νικόλαος Αποστολάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μονεμβασίας κ. Παναγιώτα Αλειφέρη, η Αντιδήμαρχος Ζάρακα κ. Παναγιώτα Πριφτακη, ο Πρόεδρος Τ.Δ. Λαμπόκαμπου μέλη του Τ.Δ. Ρειχιάς, ο Πρόεδρος Τ.Δ. Κρεμαστής Δήμου Ευρώτα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Απανταχού Ρειχιωτών , η Πρόεδρος του Συλλόγου Χαρακιωτών ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ρειχιάς καθώς και πλήθος κόσμου από το Ζάρακα και την ευρύτερη περιοχή.
Την έναρξη της βραδιάς πραγματοποίησε το χορευτικό της Ρειχιάς με την δασκάλα τους κ. Άννα Μπογιατζαρα..
Ευχαριστούμε θερμά το σύλλογο Απανταχού Ρειχιωτών για τις παραδοσιακές φορεσιές καθώς κ για τα καθίσματα κ τα τραπέζια, το Νομικό πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας για τη στήριξη του , καθώς και όλους όσους προσέφεραν υλικά και ηθικά για να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά και δεν ήταν λίγοι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *