Ξεκίνησε η συγκομιδή για τα πορτοκάλια βαλέντσια με καλές τιμές και υψηλή ζήτηση

Ξεκίνησε η συγκομιδή για τα πορτοκάλια βαλέντσια με καλές τιμές και υψηλή ζήτηση

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για τα πορτοκάλια βαλέντσια στην Λακωνία, με τιμές που φτάνουν μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός δεν φαίνεται να επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, που αναμένεται να παρουσιάσει μικρή μείωση. Οι βροχές των τελευταίων ημερών βοηθάνε στην ποιότητα των προϊόντων. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος από το χαλάζι, που έπληξε κάποιες περιοχές της Σκάλας, στις 7 Μαρτίου. Η ζήτηση αυτή την εποχή είναι αυξημένη λόγω των εορτών του Πάσχα. Μετά το Πάσχα θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για την φετινή απορρόφηση της παραγωγής. Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, Πρόεδρος του Α.Σ. Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή αλλά ακόμη είναι νωρίς για να πούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές».

Και πρόσθεσε: «φέτος ξεκίνησε νωρίτερα η συγκομιδή. Εκτιμώ ότι φέτος θα έχουμε μια μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι. Πέρσι η ισπανική παραγωγή ήταν μειωμένη αλλά φέτος θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα. Πάντως μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχουμε μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού».

Από την πλευρά του όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Παναγάκος, παραγωγός, έμπορας και εξαγωγέας, «αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 18 – 25 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Εκτιμώ ότι αυτές οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Πρέπει όμως να δούμε το προχθεσινό χαλάζι πόσο έχει επηρεάσει την παραγωγή. Όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το μέγεθος της φετινής παραγωγής και κατά πόσο επηρεάστηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς.

Αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Μετά από ένα μήνα θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην Λαχαναγορά του Ρέντη στην Αθήνα. Πέρσι υπήρχε ενδιαφέρον για αγορές από το εξωτερικό λόγω των προβλημάτων στην ισπανική παραγωγή. Φέτος ακόμη δεν γνωρίζουμε την εικόνα για την φετινή παραγωγή της Ισπανίας αλλά δεν νομίζω να έχει τα περσινά προβλήματα μειωμένης παραγωγής».

πηγη…http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *