Το ΓΕΛ Μολάων νικητής του τοπικού προκριματικού διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Το ΓΕΛ Μολάων νικητής του τοπικού προκριματικού διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Tο Σάββατο 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας ο τοπικός προκριματικός διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO).

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – “EUSO 2016”.

Ο διαγωνισμός είναι πειραματικός και αποσκοπεί στην προώθηση της εργαστηριακής και βιωματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών και την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη οργανώθηκε από το ΕΚΦΕ της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας. Τη διεξαγωγή του ανέλαβε επιτροπή, αποτελούμενη από τον σχολικό σύμβουλο καθηγητών φυσικών επιστημών Ιωάννη Σιτέ, την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας Ελένη Παλούμπα, τον διευθυντή του 1ου γυμνασίου Καλλίπολης Πειραιά Θεόδωρο Καρρά και τη φυσικό του ΕΠΑΛ Σπάρτης Γεωργία Λαμπράκου. Οι εκπαιδευτικοί Γεωργία Ανδριοπούλου (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Δήμητρα Δημακόγιαννη (ΓΕΛ Αρεόπολης), Παναγιώτης Καραστατήρης (ΓΕΛ Μολάων) και Ναταλία Νικοδήμου (ΓΕΛ Γυθείου) προετοίμασαν και συνόδευσαν τις τριμελείς μαθητικές ομάδες που εκπροσώπησαν τα diagonismos (1)σχολεία τους. Μαθητές του τομέα ηλεκτρολογίας του Επαγγελματικού Λυκείου Σπάρτης, με τις υποδείξεις του διευθυντή του 1ου Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (ΣΕΚ) Ιωάννη Φραγκή, κατασκεύασαν τις ηλεκτρικές διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα της βιολογίας.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δώδεκα μαθητές, οι οποίοι συγκρότησαν τις τέσσερις ομάδες των ισάριθμων συμμετεχόντων σχολείων. Όλοι οι διαγωνισθέντες επέδειξαν αξιοθαύμαστες ικανότητες στο χειρισμό των επιστημονικών οργάνων και σκευών και στην εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης στα σχολεία τους. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, και οι τέσσερις ομάδες, εντυπωσίασαν όχι μόνο με τις επιδόσεις τους, αλλά και με το ήθος και το πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας που επέδειξαν και στα τρία επιστημονικά πεδία που διαγωνίστηκαν (φυσική, χημεία και βιολογία). Όλα τα παιδιά εκπροσώπησαν με θαυμαστό ζήλο τα σχολεία τους, διαγωνίσθηκαν με τρόπο υποδειγματικό, γέμισαν με υπερηφάνεια τους γονείς και τους δασκάλους τους και είναι άξια θερμών συγχαρητηρίων!

Καθώς το 2015 έχει ανακηρυχθεί «Διεθνές Έτος του Φωτός» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και επιστημονικές ενώσεις από όλον τον κόσμο έχουν οργανώσει εκδηλώσεις για την ανάδειξη σχετικών επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων, οι εργαστηριακές ασκήσεις του τοπικού διαγωνισμού φυσικών επιστημών είχαν ως κοινό θεματικό άξονα το φως. Έτσι, στη φυσική οι μαθητές προσδιόρισαν τον δείκτη διάθλασης του φωτός στο νερό και στη συνέχεια κλήθηκαν να εξηγήσουν την «εξαφάνιση» ενός γυάλινου ποτηριού μέσα diagonismos (2)σε ηλιέλαιο. Στη χημεία, βασίστηκαν στην αξία και τη χρησιμότητα των χρωμάτων για τη διαπίστωση της πραγματοποίησης χημικών αντιδράσεων, και κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν άγνωστα διαλύματα με βάση τις χρωματικές μεταβολές που προκαλούσαν στον χυμό-δείκτη του κόκκινου λάχανου! Στη βιολογία, παρατήρησαν τη συναρπαστική διαδικασία της φωτοσύνθεσης να εξελίσσεται ακόμα και σε τμήματα φύλλων και μελέτησαν παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό της, διατυπώνοντας συμπεράσματα για την αξία του φωτός και των χρωμάτων στο ανεκτίμητο αυτό φαινόμενο της ζωής.

Η κατάταξη των άριστων -από κάθε άποψη- συμμετεχόντων έχει ως εξής:

Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του γενικού λυκείου Μολάων, αποτελούμενη από τους μαθητές Γεώργιο Ανδρικόπουλο, Ευάγγελο Δαριβάκη και Λυγερή Τζώρτζη, με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Καραστατήρη, χημικό. Τη 2η θέση κατέλαβαν οι μαθητές του 2ου γενικού λυκείου Σπάρτης, ενώ την 3η και 4η θέση πήραν αντίστοιχα οι μαθητές του γενικού λυκείου Γυθείου και του γενικού λυκείου Αρεόπολης. Η προκριθείσα ομάδα θα διαγωνιστεί στη 2η -πανελλήνια- φάση του διαγωνισμού για την EUSO, στις 23 Ιανουαρίου, στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω στην Αθήνα. Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης στις 23 Ιανουαρίου, στο σχολικό συγκρότημα του ΕΚΦΕ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, θα διαγωνιστούν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων Νήσων.

Από τον κάθε τελικό πανελλήνιο διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών που θα συμμετάσχει στην EUSO 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί στo Tartu της Εσθονίας, από 7 μέχρι 14 Μαΐου 2016.

Τα πειράματα φυσικών επιστημών του τοπικού διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO στο ΕΚΦΕ Λακωνίας, που φωτίστηκαν και χρωματίστηκαν με την ιδέα του «Διεθνούς Έτους Φωτός», αφιερώνονται σε όλους τους συμμετέχοντες, με την ευχή να είναι οι ζωές τους γεμάτες φως και χρώμα, πλούσιες σε επιστημονικές εμπειρίες, συνεργασίες και… φαεινές ιδέες!

Με έντονη την ανάμνηση της διάκρισης του γενικού λυκείου Μολάων στην πρώτη θέση του πανελλήνιου διαγωνισμού EUSO το 2014 και την υψηλή βαθμολογία του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης το 2015, ευχόμαστε ολόψυχα στη φερέλπιδα φετινή ομάδα του γενικού λυκείου Μολάων να κατακτήσει και πάλι την πρωτιά στον πανελλήνιο και να συνεχίσει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό!

Ελένη Γ. Παλούμπα

MSc χημικός

υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας

πηγη…http://www.laconialive.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *