Χαμηλές τιμές παραγωγού και έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα στα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια

Χαμηλές τιμές παραγωγού και έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα στα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια

Απογοητευτική είναι η κατάσταση που υπάρχει φέτος στα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια. Αν και έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες η συγκομιδή στις περιοχές της Λακωνίας υπάρχει πολύ μικρό ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες. Υπάρχουν ήδη πολλά αποθέματα πορτοκαλιών από τις προηγούμενες ποικιλίες. Η Τουρκία με την επιθετική πολιτική που ακολουθεί έχει «κερδίσει» τις αγορές των βαλκανικών χωρών. Οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 7 – 10 λεπτά το κιλό. Πολλοί στρέφονται προς την χυμοποίηση και το πρόγραμμα απόσυρσης της ΕΕ λόγω του ρώσικου εμπάργκο αλλά οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες. Επιπλέον οι παραγωγοί για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να προκαταβάλλουν τα έξοδα συσκευασίας και τα μεταφορικά. Όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μεγάλος αριθμός πορτοκαλιών κινδυνεύει να μείνει στα δέντρα.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τα Πάκια Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των εμπόρων. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και να ξεπεράσει τους 100.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού δεν έκαναν καλό ξεκίνημα και έχουν «βυθιστεί» στα 7-8 λεπτά το κιλό. Μάλιστα πολλοί έμποροι κάνουν και διαλογή στο χωράφι. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η ζήτηση για αυτή την περίοδο είναι αρκετά μειωμένη για την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων από τις προηγούμενες ποικιλίες (Ναναβαλίνες και Μέρλιν) αλλά και μανταρίνια Ορτανίκ. Όσο μεγαλώνουν οι ποσότητες πορτοκαλιών που «πέφτουν» στην αγορά τόσο αυξάνει το πρόβλημα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα απόσυρσης λόγω ρώσικου εμπάργκο αλλά θα πρέπει ο παραγωγός να προκαταβάλλει τα έξοδα (κοπτικών, συσκευασίας, μεταφορικών) που φτάνουν περίπου 30 λεπτά το κιλό. Ο παραγωγός θα εισπράξει από την απόσυρση περίπου 50 λεπτά αλλά είναι δύσκολο να πληρώσει το ποσό της προκαταβολής. Τα προβλήματα στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής είναι μεγάλα και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι μέχρι τον Οκτώβριο που θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή».

Επιστολή με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν στην εμπορία των εσπεριδοειδών απέστειλε στο ΥπΑΑΤ ο Παραγωγός και Δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «τα τελευταία πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν πωλούνται με 5 λεπτά το κιλό. Τα πορτοκάλια βαλέντσια θα έχουν μια τεράστια παραγωγή φέτος και δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν από την αγορά. Οι ποσότητες που πάνε για εξαγωγή είναι ελάχιστες και η εγχώρια αγορά έχει μειωμένη ζήτηση. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 λεπτών το κιλό. Είτε θα πάνε για χυμοποίηση είτε θα μείνουν στα δέντρα. Θα πρέπει να κινηθούν είτε για αποζημιώσεις de minimis είτε για κάποιες καλύτερες τιμές από τα χυμοποιεία. Οι ποσότητες που πάνε για απόσυρση είναι πολύ μικρές. Η κατάσταση είναι τραγική και μιλάμε για κάποιες τιμές ώστε να μην μείνουν στα δέντρα τα πορτοκάλια».

Στην επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς αναφέρει τα εξής:
«Προβλήματα στην εμπορία εσπεριδοειδών, κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα δέντρα. Έως τώρα η εμπορία των πορτοκαλιών και μανταρινιών είναι ελάχιστη και η περίοδος εμπορίας τελειώνει για τα ομφαλοφόρα και τα μανταρίνια Ορτανίκ. Υπάρχει επίσης, μεγάλη παραγωγή σε βαλέντσια. Ειδικά δε τα ορτανίκ είναι εντελώς αδιάθετα.
Φαίνεται ότι μεγάλες ποσότητες από όλα τα εσπεριδοειδή, θα μείνουν απούλητα, αφού ούτε η χυμοποίηση μπορεί να τα απορροφήσει, μάλιστα για τα Ορτανίκ δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Θα πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι Πολιτεία, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτές, Συνεταιρισμοί, Ομάδες κ.λ.π., να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξέταση και επίλυση του πρωτοφανούς μεγέθους προβλήματος της διάθεσης των εσπεριδοειδών».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, Πρόεδρος Α.Σ. Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, δηλώνει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος καθυστέρησαν τα πορτοκάλια της ποικιλίας βαλέντσια να βγουν στην αγορά. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη. Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από την πρώτη εικόνα φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις εξαγωγές. Αν είχαμε ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου θα είχαμε ήδη εξάγει περίπου 15.000 τόνους βαλέντσια. Αυτούς τους πελάτες του έχουμε ήδη χάσει. Στην Ευρώπη έχουμε συκοφαντηθεί σαν λαός με την ανθελληνική προπαγάνδα και υπάρχει πρόβλημα στις εμπορικές μας συναλλαγές. Επιπλέον η Τουρκία, μετά την επιβολή του εμπάργκο από τη Ρωσία, έχει ακολουθήσει «επιθετική» πολιτική προς τις αγορές των βαλκανικών χωρών. Η Τουρκία κερδίζει νέους πελάτες τους οποίους χάνουμε εμείς. Μέχρι 23 Απριλίου οι συνεταιρισμοί που κάνουν «απόσυρση» λόγω ρώσικου εμπάργκο θα πρέπει να έχουν καταθέσει τον σχετικό φάκελο. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν δηλώσει την παραγωγή τους στους φορείς υλοποίησης της απόσυρσης στην περιοχή τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση για να κατατεθεί ο φάκελος ο παραγωγός τα τιμολόγια (έξοδα συσκευασίας και μεταφορικά) θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με τραπεζική εντολή. Τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγάλα και εκτιμώ ότι στην περιοχή της Σκάλας από του δέκα παραγωγούς μόλις οι τρεις μπορούν να τα πληρώσουν».

πηγη…http://www.agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *