Το Γυμνάσιο Μονεμβασίας τιμά τον Γιάννης Ρίτσος

Το Γυμνάσιο Μονεμβασίας τιμά τον Γιάννης Ρίτσος

DSC_0296

Πριν λίγους μήνες ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του Γυμνασίου Μονεμβασίας Μανώλης Μ. Στεργιούλης και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μονεμβασίας Νίκος Βλάχος υπέβαλαν προς έγκριση στον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου την πρόταση μετονομασίας του σε Γυμνάσιο Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος». Η πρότασή τους εγκρίθηκε ομόφωνα από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, έγκριση, δηλαδή, από το Δημοτικό Συμβούλιο, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και τέλος από το Υπουργείο Παιδείας.
Έτσι, χθες, Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, στην οποία προσήλθαν ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κυρία Αδαμαντία Τζανετέα, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Δ. Μαστροδημήτρης και κ. Μιχάλης Μερακλής, η Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κυρία Κατερίνα Τσαφατίνου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Γεώργιος Παπαδάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μονεμβασίας κυρία Παναγιώτα Αλειφέρη, ο εφημέριος Μονεμβασίας πατήρ Κωνσταντίνος Κρυπωτός, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Χουσάκος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μονεμβασίας κ. Γιάννης Κολλιάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η κόρη του Ποιητή και συγγραφέας κυρία Έρη Ρίτσου, ο εκδότης της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Η φωνή της Μονεμβασίας» κ. Γιώργος Βουνελάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας κ. Νεκτάριος Γάγκας, ο Διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Μονεμβασίας κ. Κυριάκος Βλαχόπουλος, εκπρόσωποι Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, γονείς των μαθητών και πολίτες της Μονεμβασίας.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λακωνίας κ. Μανώλη Μ. Στεργιούλη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι: «Η εκδήλωση αποτελεί απόδοση οφειλόμενης τιμής στον μεγάλο πνευματικό ανακαινιστή, στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Γιατί η Μονεμβασία είναι ο γενέθλιος τόπος του. Από εδώ ξεκίνησε, για να εκφράσει, στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της ζωής του, τα βασικά στοιχεία της ρωμιοσύνης, τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Ακολούθησε ηχητικό στο οποίο ακούστηκε ο Ποιητής να απαγγέλλει με τον γνωστό υποβλητικό τρόπο του αποσπάσματα από την κορυφαία ποιητική του σύνθεση, τη «Ρωμιοσύνη». Η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Μονεμβασίας κυρία Αγγελική Οικονομοπούλου ανέγνωσε το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων, με το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση του Διευθυντή του Σχολείου κ. Νίκου Βλάχου και του Σχολικού Συμβούλου κ. Μανώλη Μ. Στεργιούλη για τη μετονομασία του Σχολείου.
Στη συνέχεια, έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από: τον Διευθυντή του Γυμνασίου Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος» κ. Νίκο Βλάχο, τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κυρία Αδαμαντία Τζανετέα, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π.Δ. Μαστροδημήτρη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Γεώργιο Παπαδάκο και τη συγγραφέα κυρία Έρη Ρίτσου. Διαβάστηκε, επίσης, κείμενο-χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρου ΜΟ Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Μερακλής μίλησε με ιδιαίτερα διεισδυτικό, αλλά συνάμα λιτό και κατανοητό τρόπο, με θέμα : «Γιάννης Ρίτσος: το περίσσευμα της αγάπης του, το περίσσευμα της μοναξιά του».

Η φιλόλογος-ηθοποιός κυρία Μαρία Σιουρούνη-με τη συμμετοχή του κ. Γιάννη Μουτσατσού- απήγγειλε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κορυφαίο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», γοητεύοντας το πολυπληθές κοινό.
Ποιήματα μελοποιημένα από τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, παρουσίασε χορωδία αποτελούμενη από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Μονεμβασίας, με την καλλιτεχνική καθοδήγηση του κ. Γιώργου Καλογεράκου και απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα όλων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος», ιδιαίτερα συγκινημένος, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της και ο Σχολικός Σύμβουλος Μανώλης Στεργιούλης κάλεσε τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές κ. Π. Δ. Μαστροδημήτρη και κ. Μιχάλη Μερακλή, την κυρία Έρη Ρίτσου, την Αντιδήμαρχο Μονεμβασίας κυρία Κατερίνα Τσαφατίνου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργο Παπαδάκο να κάνουν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής που κοσμεί την πρόσοψη του Διδακτηρίου.
πηγη κειμενου ….http://www.monemvasianews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *