Όχι απαντάνε οι Ρώσοι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μερική άρση του ρώσικου εμπάργκο

Όχι απαντάνε οι Ρώσοι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μερική άρση του ρώσικου εμπάργκο

rwsia-empargko-sta-agrotika-proionta.w_l-150x150
«Η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ δεν μπορεί να προβαίνει σε επιλεκτικές ενέργειες. Είναι αδύνατο να επιβάλει κυρώσεις κατά της ΕΕ και παράλληλα να προχωρά σε εξαιρέσεις από κάποιες χώρες μέλη της, όπως για παράδειγμα την Ελλάδα και την Ουγγαρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας κ. Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας «Ιζβέστια» γίνεται αναφορά στην ελληνική φράουλα, η οποία άρχιζε να εμφανίζεται στην αγορά της Ρωσίας τον Μάρτιο και καταλάμβανε ως και το 50% της αγοράς. Όμως η εισαγωγή της είναι πλέον απαγορευμένη σε οποιαδήποτε μορφή, επεξεργασμένη ή μη. Μάλιστα, σχετικά προεδρικά διατάγματα απαγορεύουν ακόμη και την εισαγωγή της ως ακατέργαστης πρώτης ύλης για περαιτέρω επεξεργασία από τη διατροφική βιομηχανία της χώρας, όμως, κατά τον κ. Ντμίτρι Πεσκόφ, «το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη Βουδαπέστη, τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος ηγέτης είχε υποστηρίξει ότι παρά τις κυρώσεις η Ρωσία θα κατορθώσει να συνεργαστεί με την Ουγγαρία στον αγροτο-βιομηχανικό τομέα. «Θεωρώ ότι η κοινή εργασία για τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων στον αγροτο- βιομηχανικό κλάδο θα βοηθήσει να βγούμε από αυτή την κατάσταση, η οποία σχετίζεται με τις απαντητικές κυρώσεις της Ρωσίας για τα φορτία αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ», είχε δηλώσει, στις 17 Φεβρουαρίου 2015, ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ειδική επί θεμάτων εισαγωγών φρούτων της ρωσικής κυβέρνησης, Ιρίνα Κόζι, επισήμανε ότι διορθώσεις των απαγορεύσεων ήδη έγιναν από ρωσικής πλευράς. Τον περασμένο Αύγουστο για παράδειγμα, επιτράπηκε η εισαγωγή στη Ρωσία σπόρων πατάτας, τεύτλων, αραβοσίτου, ρεβιθιών, καθώς και μιας σειράς ακόμη καλλιεργειών.

Σημειώνεται ότι παρεμφερείς σκέψεις δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων για την υπέρβαση των περιορισμών που τίθενται από τις κυρώσεις, συζητήθηκαν ως πιθανότητα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και των διαβουλεύσεων, που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Πούτιν όσο και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *