Στο 13% ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και στα κύρια τρόφιμα, επιβάλλεται ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά
Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι 50.000 ευρώ και στο 33% για άνω των 50.000 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)», που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη (14 Ιουλίου), το οποίο θα ψηφιστεί αύριο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο. Τα λιπάσματα και τα φυτοπροστατευτικά (εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα), φαίνεται ότι δεν θα πάνε στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, αλλά παραμένουν στις κατηγορίες προϊόντων με συντελεστή 13%. Επίσης στο 13% παραμένουν τα βασικά τρόφιμα, όπως γάλα, τυριά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, δημητριακά, κρέας, ψάρια, αλάτι κ.ά.
Καταργούνται σταδιακά οι ισχύοντες σήμερα για τα νησιά μειωμένοι (κατά 30%) συντελεστές ΦΠΑ. Ειδικότερα, καταργούνται από 1.10.2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.
Καμία αναφορά δε γίνεται στην επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου για την οποία όλες οι πληροφορίες έλεγαν ότι βαίνει προς κατάργηση.
Από 1η Ιουλίου 2015 εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση της καταβαλλόμενης εισφοράς.
Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: μέχρι 50.000 ευρώ με συντελεστή 29%, άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 33%. Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 100%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στους συντελεστής ισχύουν από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2014 που φορολογούνται μέσω των δηλώσεων του 2015.
Επιβάλλεται ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά και ορίζονται τα 70 ευρώ ανά συναλλαγή (εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα) και από το όριο αυτό και πάνω θα πρέπει να διενεργούνται αποκλειστικά με τραπεζικό μέσο (δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ). Η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο. Εξαιρούνται και θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές με μετρητά οι περιοχές που έχουν έως 4.100 μόνιμους κατοίκους.
πηγη….http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=93279
Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο