Την Επέτειο της Απελευθέρωσης εόρτασε η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας
Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας γιόρτασε την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.
Η Μονεμβασία εόρτασε διατηρώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος, κρατώντας ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τις αξίες και τα ιδεώδη της Ελληνικής φυλής.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017 με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», το Χορευτικό Σύλλογο Αργολίδας Δήμου Επιδαύρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δροσιάς Χαλκίδας και τον Λαογραφικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Χορός της Τράτας».
Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κύθηρα, Μωρηά, Εύβοια, Μέγαρα, Κυκλάδες), αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας.
Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 εψάλη ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Ακολούθησε Δοξολογία εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός. Τέλος στην πλατεία του Ελκομένου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και δεκαπέντε χρόνια πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».
Η βραδυά συνεχίστηκε με συναυλία από τους Παντελή Θαλασσινό, Αρετή Κετιμέ και τους Τακίμ, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το φαντασμαγορικό θέαμα της καύσης των βεγγαλικών, στέλνοντας στον ουρανό, το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα.
Στη Δοξολογία που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Ελκομένου Χριστού παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Βουλευτής και πρ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα Εύα Κοντοσταθάκου, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ, Γιώργος Βουνελάκης και Βασίλειος Κουλουβάκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ματούλα Μπελεγρή.
Επίσης στη Δοξολογία παρέστησαν ο Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Τριγώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Γιώργος Μαρουδάς, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Παναγιώτης Γιάννου και Νεκτάριος Γάγκας, ο Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Ευστάθιος Σκαλίμης, η Υπολιμενάρχης Νεαπόλεως κα Βασιλική Χριστοφοράκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μονεμβασίας κ. Δημήτριος Χουσάκος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Ιωάννη, Αγγελώνας, Κουλεντίων κ.κ. Αποστολος Καπελέρης, Σωτήριος Γεώργας και Κωνσταντίνος Ραμάκης, οι Διευθυντές των Σχολείων της Μονεμβασίας κα Μαρία Κουντούρη, Διευθύντρια Γενικού Λυκείου, κ. Νικόλαος Βλάχος, Διευθυντής Γυμνασίου, κ. Ιωάννης Ξυδιάς, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου και κα Μαρία Κατσουλάκου, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, Ηλίας Καλογερίνης, Ιωάννης Σουρλάς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, Θεοδούλη Σπυριδάκου, Αλεξάνδρα Χαραμή, Σοφία Δουμάνη και Παναγιώτης Κόκκορης.
Το monemvasianews.gr οφείλει να τονίσει την άρτια οργάνωση των διήμερων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους που εργάσθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και συγκεκριμένα:
- Το Δήμο Μονεμβασίας και τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Μονεμβασίας, καθώς και όλους εκείνους που φρόντισαν για την οργάνωση των εκδηλώσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως για το Δήμο, η Επέτειος Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας αποτελεί ξεχωριστό και κορυφαίο γεγονός.
- Την Ενορία Μονεμβασίας και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, ο οποίος μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο έδωσαν βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Ελκομένου Χριστού.
- Την Ελληνική Αστυνομία και την Λιμενική Αρχή, οι οποίοι με υποδειγματικό τρόπο ρύθμισαν την κυκλοφορία αλλά και είχαν το γενικό έλεγχο στους χώρους ευθύνης.
- Τον Αλιευτικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι», ο οποίος στηρίζει ενεργά κάθε χρόνο την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής γολέτας.
- Το Πολιτιστικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις.
- Τους Συλλόγους της Μονεμβασίας για την συνεισφορά και την στήριξή τους.
- Τη φιλαρμονική του Δήμου και τον αρχιμουσικό, η οποία έδωσε με την παρουσία της τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην συγκεκριμένη επέτειο.
Οι Μονεμβασιώτες απέναντι στον Σουλτάνο και στην αυτοκρατορία που αυτός αντιπροσώπευε, απάντησαν τα εξής στους απεσταλμένους του:
«είπατε ταύτα τω Αμηρά, ότι παν άστυ και φρούριον κτισθέν μετά μηχανής και τέχνης ανθρωπίνης και διοθρωθέν και ασφαλισθέν, πάλιν μεν οι άνθρωποι οι εντός αυτού αξουσίαν έχουσιν. Η δε ημετέρα πατρίς και χώρα ουχ ούτως υπάρχει, αλλ’ η φύσις αυτή εφιλοδώρησε και εκ του Θεού και της του τόπου κρημνότητος την ασφάλειαν έχει. Και όταν θέλησις και βουλή έστι τω Κυρίω, άνωθεν, το θέλημα αυτού γίνεται και ου δυνάμεθα αντιλέγειν, ότι και οις βούλεται χαρίσεται. ημείς δε ουδεμίαν εξουσίαν έχομεν τα παρά του Θεού κτισθέντα ορίζειν και χαρίζειν».
«Όλοι πορεύονται με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» όπως λέει ο Ελύτης για τον ελληνισμό, ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης».
Η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελέσει το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.
ΠΗΓΗ….http://www.monemvasianews.gr