Olive trees Επιστολές Δημάρχου προς Υπουργό ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα και την ελαιοπαραγωγή 2024

Olive trees Επιστολές Δημάρχου προς Υπουργό ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα και την ελαιοπαραγωγή 2024
ζημιές στα ελαιόδεντρα

Olive trees Με επιστολές του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Ηρακλής Τριχείλης 

Με επιστολές του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα,  προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο και προς τον Διευθυντή του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Γιάννη Ασσιούρα, ο Δήμαρχος κ. Ηρακλής Τριχείλης  επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της μειωμένης -έως ανύπαρκτης σε ορισμένες περιοχές- ελαιοπαραγωγής που προκλήθηκε από την παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς καθώς και τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Olive trees
Olive trees

Καύσωνες του φετινού καλοκαιριού

Επίσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι οι ζημιές δεν αφορούν μόνο τη φετινή ελαιοπαραγωγή αλλά και  τις επόμενες, καθώς η ξηρασία σε συνδυασμό με τους πολυήμερους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού έχουν επηρεάσει σημαντικά και το φυτικό κεφάλαιο.

Καταστροφή των ελαιοδέντρων olive trees

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, πάρα πολλά ελαιόδεντρα έχουν ξεραθεί ολοσχερώς ή σε μεγάλα τμήματά τους, καθώς έχουν καταπονηθεί σε μεγάλο βαθμό και σύμφωνα με τα παρατηρούμενα συμπτώματα – υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι σε βάθος χρόνου η ξήρανση και η καταστροφή των ελαιοδέντρων θα είναι καθολική.

κλιμάκια του ΕΛΓΑ

Τελειώνοντας, ζητάει από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποιήσουν αυτοψία σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου μας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να  πιστοποιήσουν τη ζημιά και εν συνεχεία, μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Επιστολή Δημάρχου προς κ. Υπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ.