Ιατρικό συνέδριο στο Κάστρο Μονεμβασίας
Διήμερο ιατρικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο Μονεμβασίας, στις 9 και 10 Μαϊου 2014.
Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης η οποία είχε θέμα «Παράγοντες κινδύνου και καρδιαγγειακή νόσος», παρουσιάστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η τελετή έναρξης κατά την οποία ο κ. Τσιτούρης μίλησε για το παιδί στη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ενω η κ. Μυλωνά αναφέρθηκε στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της Μονεμβασίας.
Οι στόχοι της θεραπείας στον σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάσθηκαν από τον κ. Μακρυλάκη ο οποίος διευκρίνησε οτι σε νέους ασθενεις πρέπει να είμαστε περισσότερο επιθετικοί στη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ σε παλαιότερους ασθενείς μία ρύθμιση με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη περίπου 7% είναι επαρκής.Τονίσθηκε η συνολική αντιμετώπιση του ασθενούς με ρύθμιση όλων των παραγόντων κινδύνου
Η κ. Κατσή αναφέρθηκε στό πρόβλημα της αρτηριακής υπέρτασης σε εγκυμοσύνη και τονίσθηκε ότι τα φάρμακα που αποκλείουν τον άξονα ρενίνης-αγγειοτασίνης δεν πρέπει να χορηγούνται κατά την εγκυμοσύνη. Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στη σημασία των βιοδεικτών φλεγμονής στη καρδιολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στην λιποπρωτεινική φωφολιπάση Α2 και στα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης STABILITY.
Οι κ. Γκουμάς και Πιπιλής ανεφέρθησαν στις εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της αντιπηκτικής αγωγής. Ο κ. Πιπιλής τόνισε ότι τα νεώτερα από του στόματος αντιπηκτικά δεν έχουν προς το παρόν θέση στην αντιμετώπιση ασθενών με προσθετικές βαλβίδες ,που πρέπει να αντιμετωπίζονται με κουμαρινικά.
Ο κ. Γκουμάς αναφερθηκε στα νεώτερα αντιπηκτικά ( dabigatran, rivaroxaban , apixaban,edoxaban) σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, έδωσε πρακτικές οδηγίες για την χρήση τους και να αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα αλλά και στα μειονεκτήματα τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας και της αρτηριακής υπέρτασης.
Τονίσθηκαν από τον κ. Βλαχόπουλο και τον κ. Ρίχτερ οι διαφορές ανάμεσα στις Ευρωπαικές και τις Αμερικανικές οδηγίες και με τη βοήθεια κλινικών περιστατικών που παρουσιάσθηκαν από τον κ. Ραλλίδη και τον κ. Βλαχόπουλο, έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις στη θεραπεία αν ακολουθηθεί η πρώτη ή η δεύτερη οδός.
Στην επιστημονική εκδήλωση παρουσιάσθησαν καί δύο δορυφορικές διαλέξεις. Η πρώτη αφορούσε τον συνδυασμό olmesartan/amlodipine στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η δεύτερη τη χρήση του νεώτερου αντιπηκτικού rivaroxaban στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.
Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση ενδιαφερόντων κλινικών περιστατικών από την κ. Τριανταφυλλίδη και την κ. Μοσχονά.
Στο τέλος της εκδήλωσης μιλήσαμε με τον κ. Ιωάννη Λεκάκη, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της επιστημονικής εκδήλωσης, Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο και Πρόεδρο του Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Μας μίλησε για την αγάπη του για τον τόπο, για την άρτια οργάνωση και τα αποτελέσματα της εκδήλωσης, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια Ερώτηση: Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται την επιστημονική εκδήλωση στην Μονεμβασία.
Τι είναι εκείνο που σας τραβάει στη πόλη μας; Η Μονεμβασία είναι ένας τόπος με τον οποίο με συνδέουν παιδικές μνήμες λόγω της καταγωγής μου, αλλά και ένας ιδεώδης χώρος, ο οποίος λόγω της ηρεμίας που εκπέμπει μπορούν να συζητηθούν ιατρικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το δικό μας. Ερώτηση: Πως κρίνεται την οργάνωση του συνεδρίου; Κάθε χρόνο η οργάνωση είναι καλύτερη και το επιστημονικό επίπεδο πολύ υψηλό.
Οι συμμετέχοντες αυξάνουν κάθε χρόνο και με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης εκφράστηκαν οι καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το συνέδριο όσο και για τη διαμονή τους στη Μονεμβασία. Ιδιαίτερες δυσκολίες στην οργάνωση και ολοκλήρωση των εργασιών της επίσημης εκδήλωσης δεν αντιμετωπίσαμε, αντίθετα είχαμε την αμέριστη βοήθεια τόσο της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όσο και του Δήμου Μονεμβασίας, τους οποίους οφείλουμε να ευχαριστούμε θερμά. Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος από την διεξαγωγή της επιστημονικής εκδήλωσης; Το θέμα το οποίο συζητείται κάθε χρόνο είναι η καρδιαγγειακή πρόληψη, προσπαθώντας κάθε φορά να αναλύουμε τα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα να τα παρουσιάζουμε σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να είναι αφομοιώσιμα από το μέσο ιατρό.
Οι παρουσίες του συνεδρίου αξιολογούνται από τους συνέδρους και βαθμολογούνται, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούνται οι επιμέρους ενότητες αλλά και οι ομιλητές.
Αυτή η αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη για την οργάνωση του συνεδρίου τον επόμενο χρόνο.
Να τονίσω επίσης ότι αυτές οι εκδηλώσεις πέραν από το επιστημονικό ενδιαφέρον, φέρνουν πολλούς επιστήμονες σε επαφή με τον τόπο, οι οποίοι βλέπουν την ομορφιά και την μοναδικότητα του και γίνονται με αυτό τον τρόπο πρεσβευτές του.
Κλείνοντας να επισημάνω ότι έχουμε τη φιλοδοξία να φέρουμε στη Μονεμβασία και ξένους διαπρεπείς επιστήμονες, που στα πλαίσια του συνεδρίου θα συζητήσουν μαζί μας ένα συγκεκριμένο θέμα, για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που κατόπιν θα δημοσιεύονται σε μεγάλα διεθνή περιοδικά (Monemvasia summit)
πηγή κειμένου….http://www.monemvasianews.gr/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83/