Επίκαιρη Ερώτηση Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Μολάων.

Επίκαιρη Ερώτηση Γρηγοράκου προς τον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Μολάων.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ 16.12.2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ κ.ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):
Θα συζητηθεί η με αριθμό 730/13-12-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, του ευδαίμονος Λακεδαίμονος, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την κατάργηση και λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων Λακωνίας.
Το λόγο έχει ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος για να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα καλά σας λόγια.
Κύριε Υπουργέ, κατάγομαι από μία περιοχή που έχει έντονα το ελληνικό στοιχείο μέσα. Είμαι πολύ περήφανος που κατάγομαι από εκεί. Είναι και η περιοχή της έντονης αμφισβήτησης των πάντων. Αυτή η αμφισβήτηση υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν ήταν εύκολο να περάσουν τα πράγματα και οι ιδέες στο νομό Λακωνίας γιατί υπήρχε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα το οποίο πιστεύω ότι είχε τις αρχές του, την ιστορία του, τη φιλοσοφία του. Και βέβαια, μπορεί να επικράτησε το αθηνοκεντρικό σύστημα της δημοκρατίας αλλά και το σύστημα που υπηρέτησε η αρχαία Σπάρτη ήταν ένα σεβαστό σύστημα και παραμένει ανά τους αιώνες.

Αυτό που θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι εμείς οι Λάκωνες είμαστε δύσπιστοι, είμαστε ένας λαός με μεγάλη δυσπιστία. Πριν από έξι μήνες είχα κάνει μια ερώτηση στον κύριο Υπουργό, στον κ. Λοβέρδο, σχετικά με την ύπαρξη, τη συνέχεια, την καλή λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου Μολάων. Ο ίδιος ο Υπουργός και από τη Βουλή αλλά και στα τοπικά ραδιόφωνα έχει απαντήσει ότι το Νοσοκομείο Μολάων είναι ένας απαραίτητος κρίκος στα πλαίσια του κοινωνικού συστήματος της Ελλάδος αλλά και μια κυψέλη υγείας για το νομό μας. Η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, ένα θείο δώρο. Κοστίζει πολύ αλλά η ανθρώπινη ζωή κοστίζει περισσότερο από οτιδήποτε.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, κάνοντας την ερώτηση αυτή σήμερα θα ήθελα μια απάντηση στους ανθρώπους της περιοχής που αγωνιούν αν το Νοσοκομείο Μολάων που είναι πραγματικά ένα κόσμημα στην περιοχή –έχει αναδιοργανωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, έχει εκσυγχρονιστεί, το κτίριο είναι περίπου δέκα-δεκαπέντε χρόνων- αν λοιπόν θα παραμείνει εκεί για να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στην περιοχή της Μονεμβασιάς και της Νοτιοανατολικής Λακωνίας. Διότι αυτή η έντονη αμφισβήτηση που υπάρχει δεν κάνει καλό στους πολίτες. Τους δημιουργεί μια ανασφάλεια και δεν κάνει καλό και στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
Περιμένω την απάντησή σας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο.
Ο Πλάτων έγραψε την Πολιτεία με πρότυπο τη Σπάρτη. Η δομή σε όλη τη σύλληψη της πλατωνικής Πολιτείας είναι το σπαρτιωτικό πνεύμα. Επίσης, μπορεί να κυριάρχησε πράγματι στην τέχνη ή στο λόγο ή στο πνεύμα η Αθήνα, αλλά δεν έχει τεθεί σε κάποια σκιά η Σπάρτη. Οι Θερμοπύλες, όσο υπάρχουν, φωτίζουν την οικουμένη με το μήνυμα και δίδαγμά τους που είναι σπαρτιατικό. Έτσι λοιπόν θέλουμε να στρέψουμε τη σκέψη μας με σεβασμό στην ιστορία και στο αιώνιο δίδαγμα της Σπάρτης.
Με αυτό το πνεύμα ευχαριστούμε τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και παρακαλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Μάρκο Μπόλαρη να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αισθανόμαστε αδικημένοι όμως. Αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε και πάλι τον κ. Γρηγοράκο.
Ορίστε, κύριε Μπόλαρη, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας, Διατροφής, Άθλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είναι απολύτως σαφές πως οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, του Ανδρέα Λοβέρδου, ισχύουν και θεωρώ ότι είναι επαρκείς για να καθησυχασθούν οι αγωνιώντες κάτοικοι της Λακωνίας. Εγώ δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα στα όσα είπατε για τη Λακωνία, στα όσα προσέθεσε ο κύριος Πρόεδρος, απλώς να τα προσυπογράψω. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την ποιότητα που έχει το νοσοκομείο Μολάων. Γνωρίζω επίσης αυτό το οποίο εσείς ο ίδιος σωστά γράφετε στην ερώτησή σας ότι από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει επαινεθεί το Νοσοκομείο για την ποιοτική του λειτουργία.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι το Υπουργείο Υγείας είναι μακράν της λογικής των οριζοντίων επεμβάσεων, έτσι ώστε να εξομοιωθεί ένα νοσοκομείο μιας απομονωμένης σχετικά περιοχής ή απομακρυσμένης περιοχής με ένα νοσοκομείο το οποίο είναι μέσα στην Αθήνα, ένα μικρό νοσοκομείο κοντά σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. Είναι άλλες οι λειτουργίες. Ξέρω ότι το ένα Νοσοκομείο από το άλλο στη Λακωνία απέχουν περίπου 70 χιλιόμετρα και μάλιστα οι συνθήκες οι οδικές δεν είναι οι καλύτερες, έτσι ώστε πράγματι οι κάτοικοι στην Ανατολική Λακωνία να έχουν ανάγκη τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει το Νοσοκομείο Μολάων.
Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω ακόμα μία φορά -και ως εκ περισσού μετά απ’ όσα είπε ο Υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος- ότι το Υπουργείο έχει κάνει διασύνδεση Νοσοκομείων. Θα λειτουργήσουν τα δύο Νοσοκομεία κάτω από έναν ενιαίο διοικητικό μηχανισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θα φύγει προσωπικό από το Νοσοκομείο Μολάων ή θα φύγουν γιατροί από το Νοσοκομείο Μολάων, έτσι ώστε να διακινδυνεύει η μέχρι σήμερα εξασφαλισμένη ποιοτική του λειτουργία. Αυτό είναι σαφής και ρητή διαβεβαίωση. Ξέρω ότι διακινήθηκαν φοβίες πως με τη συγχώνευση τάχα θα υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο. Δεν ισχύουν. Ήταν η διαβεβαίωση του Υπουργού. Την υπογραμμίζω και την επαναλαμβάνω και εγώ. Άλλωστε, οι κάτοικοι της περιοχής και όσοι λειτουργούν μέσα στο Νοσοκομείο γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια το Νοσοκομείο ενισχύθηκε και από πλευράς ιατρικού προσωπικού και από πλευράς υπαλληλικού προσωπικού. Μπορώ να κάνω ρητή αναφορά, το ζητάτε στην ερώτησή σας, επανερχόμενος στη δευτερολογία, γιατί ο χρόνος στην πρωτολογία δεν αρκεί.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Υπουργό, τον κ. Μάρκο Μπόλαρη.
Παρακαλείται ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και πάλι σας ευχαριστώ, αλλά θα καταθέσω επ’ ευκαιρία της απάντησής σας μία καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Μολάων και του Κέντρου Υγείας Νεάπολης, την οποία σας παρακαλώ πάρα πολύ στη δευτερολογία σας να τη λάβετε υπ’ όψιν και να απαντήσετε.
Εγώ ξέρω, κύριε Πρόεδρε, από τη ζωή μου ότι το ψέμα είναι πρόσκαιρο και έχει κοντά πόδια. Το καλοκαίρι έγινε μια έντονη αντιπαράθεση του τοπικού στοιχείου με την Κυβέρνηση πιθανόν και με το Βουλευτή ο οποίος αγωνίζεται για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού και μάλιστα έχω πει και για τον εαυτό μου ότι, αν καταργηθεί το Νοσοκομείο Μολάων, προτίθεμαι να μην είμαι ξανά υποψήφιος Βουλευτής. Όμως, αυτή η απάντηση δεν κάλυψε κανέναν, παρά μπήκαν κάποια μικρόφωνα επάνω σε αγροτικά αυτοκίνητα και βγήκαν στην περιοχή και σε όλα τα χωριά και έλεγαν ότι ο Γρηγοράκος και η Κυβέρνηση καταργεί το Νοσοκομείο Μολάων.
Τι άλλο μπορώ να κάνω για να πείσω όλους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής ότι το Νοσοκομείο Μολάων δεν καταργείται; Τι άλλο μπορεί να κάνω, χωρίς, βέβαια, να θέλω να βλάψω κανέναν, όταν πολύ προσεκτικά και δημοκρατικά σκεπτόμενος ποτέ δεν έχω πει κάτι σε κάποιον ο οποίος πηγαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Νοσοκομείο και λέει χίλια δύο ψέματα; Όταν δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, του Δήμου Μονεμβασιάς καλά κάνει και ανησυχεί για τις υπηρεσίες υγείας του τόπου, καλά κάνει και βάζει θέματα για το Νοσοκομείο Μολάων. Μπορεί, όμως, πρώτα, πριν μπούμε σε αυτές τις διαδικασίες και σε αυτές τις κινητοποιήσεις, κύριε Πρόεδρε, να ενημερωθεί και από τον Υπουργό Υγείας, αλλά και από τους τοπικούς Προέδρους, τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου, το Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης, τον Υπουργό, ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης, να καταργηθεί το Νοσοκομείο.
Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι το Νοσοκομείο Μολάων προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στο Νομό. Ενισχύεται τον τελευταίο καιρό. Αν γίνονται κάποιες συγχωνεύσεις κάποιων τμημάτων με το Νοσοκομείο Σπάρτης, στα πλαίσια ενός νοικοκυρέματος των υπηρεσιών υγείας του Νομού, αυτό έπρεπε και οι ίδιοι να το επιδιώκουν. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν γιατροί στο Νοσοκομείο Μολάων ή σε διάφορα νοσοκομεία στην Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, που έρχονται μόνο την 1η και στις 15 του μηνός και πληρώνονται. Αυτό εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να το επιδιώξουμε.
Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να κάνει τέτοιες κινήσεις. Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να δει πώς δουλεύουν οι υπηρεσίες υγείας ενός νομού, όπως οφείλει βεβαίως και να προστατεύει την υγεία των Ελλήνων πολιτών και να ενισχύει με προσωπικό τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Όπως ξέρετε, όπως ξέρουμε όλοι μας, ζούμε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο στην Ελλάδα, αλλά θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, όταν υπάρχει σύμπνοια και είμαστε αλληλέγγυοι. Δεν έχουμε με κανέναν να χωρίσουμε τίποτα. Το θέμα της υγείας πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.
Αυτή είναι η δική μου άποψη και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την ύπαρξη του Νοσοκομείου Μολάων, αλλά και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία υγείας στο Νομό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγοράκο, το συνάδελφο από τη Λακωνία.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μπόλαρης για συμπληρωματική απάντηση εν είδει δευτερολογίας.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, είναι σαφές ότι κάποιοι είναι υπέρ του status quo. Δεν θέλουν καμμία αλλαγή. Την ίδια στιγμή που είναι πρόθυμοι να καταγγείλουν δυσλειτουργίες, κακή διαχείριση και φυσικά μη ποιοτική παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, ταυτόχρονα είναι πρόθυμοι, όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ή της Κυβέρνησης, να κάνουν καταγγελίες που θέλουν τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.
Είναι απολύτως σαφές ότι η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας με τον καινούργιο νόμο, που ψηφίστηκε πριν από δύο-τρεις μήνες, είναι στην κατεύθυνση της παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας συνολικά. Και το ξαναλέω, όχι με οριζόντιες λογικές.
Δεν αντιμετωπίζεται το Νοσοκομείο Μολάων όπως αντιμετωπίζεται ένα μικρό νοσοκομείο μέσα στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα ή στο Ηράκλειο. Είναι ένα νοσοκομείο που απέχει εβδομήντα χιλιόμετρα από άλλο νοσοκομείο, άρα χρειάζεται τις δικές του ποιοτικές λειτουργίες υπέρ των πολιτών.
Υπογράμμισα και προηγουμένως, το ξαναλέω και τώρα ότι δεν μετακινούνται υπάλληλοι από το Νοσοκομείο Μολάων ούτε γιατροί. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τι συμβαίνει; Οι ανησυχούντες ή δεν γνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν.
Τα τελευταία δύο χρόνια στο Νοσοκομείο Μολάων έχουν διοριστεί έξι γιατροί, με τις ειδικότητες της παθολογίας, παιδιατρικής, μικροβιολογίας, χειρουργικής, καρδιολογίας και οφθαλμολογίας. Μέσα στο ίδιο διάστημα έχουν διοριστεί εφτά νοσηλευτές, ένας επισκεπτών υγείας, τρεις αδελφές νοσοκόμες ΔΕ και τρεις νοσηλεύτριες ΤΕ, όπως επίσης και ένας διοικητικός υπάλληλος. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν αποσπαστεί ακόμα δύο υπάλληλοι διοικητικού προσωπικού από άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αυτή η πρακτική των μετακινήσεων και της ενισχύσεως του Νοσοκομείου Μολάων μπορεί σε καμμία περίπτωση να δικαιολογήσει τις ανησυχίες κάποιων που, ευλόγως ή προφασιζόμενοι, ανησυχούν; Νομίζω ότι οι πολίτες, τους οποίους δεν ενδιαφέρουν οι σκοπιμότητες, αλλά τους ενδιαφέρει η αλήθεια και η παροχή ποιοτικών παροχών υγείας στον τόπο τους, έχουν πάρει το μήνυμα από την πράξη και όχι από τις διακηρύξεις.

Σας είπα προηγουμένως ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα στα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι αυτά που είπε ο Υπουργός Υγείας είναι πράξη και η πράξη αποδεικνύεται από την ενίσχυση των νοσοκομείων το τελευταίο διάστημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
TO SITE ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΩΤΗΣΗ: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#1fd98780-a102-4e80-9e68-2bb7b578eedf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *