ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ



Tην Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου στα Παπαδιάνικα Σεμινάριο Φυσικής Καλλιέργειας παρουσίαση της μεθόδου Φουκουόκα για φυσικά αγροκτήματα με τον Γεωπόνο Παναγιώτη Μανίκη.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή και μοίρασμα σπόρων ντόπιων ποικιλιών.
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο παρασκευής σβόλων με σπόρους και σπορά, σε αγρόκτημα στον Ασωπό.
Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού και η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Μονεμβασίας

Τι είναι η φυσική καλλιέργεια;

Είναι μια μέθοδος καλλιέργειας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανοκτονία.

Εμπνευστής της ο Ιάπωνας MASANOBOU FUKUOKA, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, την ονομάζει και μέθοδο «του να μην κάνεις τίποτα».

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική αυτάρκεια.

Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με την φύση γκρεμίζοντας τη χωριστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά, να πρασινίσουμε τις ερήμους και να μετατρέψουμε την γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από 100 και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη – φθινόπωρο).

Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.

Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας:

Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1999 από μια ομάδα εθελοντών και φιλοξενείται στο Κλησοχώρι Έδεσσας σε μια έκταση 55 στρεμμάτων.

Λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εθελοντών, δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα ούτε δέχεται χρηματοδοτήσεις.

Οι στόχοι του είναι:

Σπορές για αναβλάστηση των γυμνών βουνών και ερήμων.
Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πρακτική ενημέρωση των μαθητών της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Συστηματική συλλογή σπόρων σε συνεργασία με άτομα και ομάδες με στόχο την υλοποίηση σπορών.
Λαχανόκηποι της αυτάρκειας στην Ελλάδα και άλλες χώρες και πρακτική στήριξη αυτών των δράσεων.

Οι προσπάθειες αναβλάστησης στην Ελλάδα ξεκίνησαν την άνοιξη του 1993 από ομάδα εθελοντών και μέχρι το 1998 πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές, σε μικρή κλίμακα και με επιτυχή αποτελέσματα. Το Μάρτη και τον Οκτώβρη του 1998, με την συμμετοχή και του ίδιου του FUKUOKA, υλοποιήθηκαν οι δύο πιο μεγάλες σπορές στον πλανήτη σε έκταση άνω των 50.000 στρεμμάτων στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας.

Έχουν γίνει σπορές στην Κίνα, με επίσημη συμμετοχή του Κινέζικου Υπουργείου Δασών, στην Ινδία με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Raman Rao, στην Τανζανία, Πορτογαλία, Αργεντινή κλπ. Το 2008 έγινε σπορά 3.000 στρεμμάτων στην Κερατέα Αττικής.

Οι σπορές διενεργούνται κατά κανόνα σε συνεργασία με Δήμους και καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία τους είναι η προστασία του χώρου σποράς από την βόσκηση των ζώων. Όπου αυτή ήταν εφικτή τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας κατά τον μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, εθελοντές παρασκευάζουν σβώλους σε μεγάλες ποσότητες για τις σπορές που πραγματοποιούνται κυρίως το μήνα Οκτώβρη.

Για την ενημέρωσή σας σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας δείτε το : www.naturalfarming.eu , σχετικό μέιλ : info@naturalfarming.eu

Πιστεύουμε ότι ο απλός καθημερινός άνθρωπος είναι το αλάτι της γης. Ο καθένας από μας είναι ο κόσμος και ο κόσμος είναι ο καθένας μας. Αν αλλάξουμε εμείς ολόκληρη η κοινωνία θα αλλάξει.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές τόσο για τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα είναι ανάγκη να δράσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Η δράση μας είναι απαραίτητο να γεννηθεί μέσα από την κατανόηση του προβλήματος, αλλιώς θα είναι μια απλή σπασμωδική αντίδραση.

Η καταστροφή της φύσης θα σημάνει και το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Μαζί με εθελοντές από όλο τον κόσμο δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε φυσικά αγροκτήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λαχανόκηπους της αυτάρκειας, για να πρασινίσουμε τα άγονα βουνά και τις ερήμους. Η απάντηση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατά την άποψή μας, είναι η αυτάρκεια σε επίπεδο διατροφής, σε επίπεδο υγείας και ακόμη σε νοητικό επίπεδο.

Ας γίνουμε λοιπόν σπορείς σπόρων για να μετατρέψουμε ξανά τον πλανήτη μας σε ένα νέο κήπο της Εδέμ. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, στις επόμενες γενεές.

Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Μανίκης

Κλησοχώρι ΈδεσσαςΤΚ 58 200 Τ.Θ. 139

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *